"Domnisoara Pogany", vanduta in Belize

Miercuri, 14 Noiembrie 2007, ora 10:05
9147 citiri
"Domnisoara Pogany", vanduta in Belize

Sculptura lui Constantin Brancusi, "Domnisoara Pogany", a fost vanduta unei firme cu sediul in Belize, scrie, in editia online de miercuri, Adevarul.

Fratii Botez, cei care au revendicat lucrarea, au mai vandut-o, anterior, unui om de afaceri norvegian, tranzactia facand obiectul unui dosar aflat pe rolul instantelor din Oslo.

In acelasi timp, pe rolul Tribunalului Bucuresti se afla un alt dosar cu privire la "Domnisoara Pogany", prin care se incearca incadrarea operei in categoria Tezaur.

Ministerul Culturii a pierdut de mai multe ori acest proces, pe motiv ca "a omis" sa timbreze actiunea.

Sculptura a iesit din Romania in 2000, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti le-a restituit-o fratilor Botez, Alvaro (stabilit in Franta) si Alexandru Eugeniu (stabilit in Norvegia), in conditiile in care acestia promiteau in fata instantei ca lucrarea va ramane in tara.

"Domnisoara Pogany" a fost scoasa ilegal din tara si nu s-a mai auzit nimic de ea pana in 2002, cand autoritatile romane au aflat din presa ca lucrarea urma sa fie vanduta la o licitatie organizata de Casa Christie's din New York.

Statutul juridic incert al lucrarii a facut ca licitatia sa fie anulata. Fratii Botez nu au renuntat la ideea de a o vinde si nici nu au readus-o in tara, desi IGP deschisese un dosar penal pe numele lor.

Ulterior, Parchetul General a dispus scoaterea de sub urmarire penala a fratilor Botez, concluzionand ca fapta comisa de ei ar fi reprezentat, de fapt, o contraventie.

"Domnisoara Pogany" a fost revanduta la sfarsitul lunii august, Tribunalul Bucuresti fiind instiintat abia zilele trecute, cu privire la efectuarea tranzactiei.

Cumparatorul lucrarii este un off-shore din Belize, Studio Capital Inc., cu sediul social la casuta postala: PO Box 1777, Suite 101, 35A Regent Street, Jasmine Court, Belize City.

Aceeasi casuta postala tine loc de sediu social pentru alte aproape 50 de off-shore-uri, potrivit "International Company Profile". Off-shore-ul, reprezentat de Nathalie Sutter si Andre Spoerri, a achizitionat sculptura de la fratii Botez.

Lucrarea a mai fost cumparata tot anul acesta de omul de afaceri norvegian Christen Sveaas, contra sumei de 18,5 milioane de dolari.

Ulterior, Alvaro Botez nu a recunoscut tranzactia, sustinand ca fratele sau Alexandru a incheiat-o fara a-i cere acordul. Mai mult, Alvaro Botez a anuntat ca intentiona sa vanda lucrarea unui om de afaceri american, care ar fi oferit o suma mult mai mare.

Statul roman risca sa piarda definitiv opera lui Constantin Brancusi, fiindca Ministerul Culturii "a omis" sa timbreze actiunea inaintata in instanta. Taxa de timbru nu a fost achitata nici pana in prezent, fapt pentru care Ministerul Culturii risca sa piarda din nou.

Procesul din Romania reprezinta un pas obligatoriu in vederea recuperarii variantei din bronz a "Domnisoarei Pogany", conform Conventiei UNIDROIT, privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal.

Conform acestei Conventii, semnata la Roma in 1995 si ratificata de statul roman prin Legea 149/2007, modalitatea de readucere in tara a unui astfel de obiect este formata din doua etape: incadrare in categoria Tezaur si introducerea unei actiuni a Ministerului Culturii in vederea recuperarii operei.

Brancusi a realizat trei versiuni ale "Domnisoarei Pogany": una a fost vanduta la New York, alta a fost daruita modelului Margit Pogany, iar cea de-a treia este cea "disparuta".

Turnata in bronz, in 1913, varianta in cauza a "Domnisoarei Pogany" a fost expusa in 1914, in SUA, unde Brancusi a primit consacrarea mondiala.

Un an mai tarziu, sculptorul a daruit lucrarea familiei Frederic si Cecilia Cutescu-Stork, foarte buni prieteni ai artistului. Dupa venirea comunistilor la putere, Cecilia Cutescu-Stork a donat-o statului in 1947, iar in ianuarie 1948, colectia Stork a fost "asimilata muzeelor si colectiilor publice".

Dupa moartea Ceciliei Cutescu-Stork, statueta a ajuns mostenire a lui Romeo Kunzer-Stork, unchiul fratilor Alexandru Eugeniu si Alvaro Botez.

Acestia au cumparat statuia de la unchiul lor prin contract de vanzare-cumparare, desi documentele de arhiva ar fi putut demonstra faptul ca, odata donata statului, "Domnisoara Pogany" nu mai apartinea Ceciliei Stork, astfel incat aceasta nu o mai putea lasa mostenire.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte miercuri, 4 octombrie, cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional. O echipă a FMI, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii...
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...