Pe cand repatrierea ramasitelor lui Eliade, Cioran si Brancusi?

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 20:19
6126 citiri
Pe cand repatrierea ramasitelor lui Eliade, Cioran si Brancusi?
Foto: Flickr

Deputatul liberal Catalin Ponor a solicitat Ministerului Afacerilor Externe informatii privind existenta vreunui proiect de repatriere a ramasitelor trupesti ale lui Mircea Eliade, Emil Cioran si Constantin Brancusi, pe modelul marelui om politic si diplomat Nicolae Titulescu.

In raspunsul transmis, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a apreciat sugestia deputatului ca fiind "extrem de laudabila", aratand insa ca statul roman trebuie sa tina cont de mai multe elemente de ordin istoric si cultural, se arata intr-un document remis Ziare.com.

Diplomatul roman a explicat ca aducerea in tara a ramasitelor lui Nicolae Titulescu s-a facut tinandu-se cont de vointa acestuia exprimata testamentar, de a fi inmormantat la Brasov. Insa, astfel de dorinte testamentare nu se regasesc in cazul lui Mircea Eliade, Emil Cioran sau Constantin Brancusi

"Va amintim, de exemplu, ca sculptorul Constantin Brancusi, dupa refuzul explicit al statului roman de a primi ca donatie intreaga sa opera, si-a manifestat dorinta de a ramane in Franta, unde a creat pana la sfarsitul vietii. Opera tuturor celor trei oameni de cultura face parte din patrimoniul cultural universal.

Majoritatea operelor lor fiind create in strainatate, nu putem vorbi doar despre o identitate culturala romaneasca; dupa plecarea lor din tara, Brancusi si Cioran au dobandit cetatenie franceza, alaturandu-se, in acest fel, galeriei personalitatilor vietii franceze. Este, deci, o dubla apartenenta culturala, romana si franceza a operelor celor doi. La randul sau, Mircea Eliade a primit cetatenia americana, in 1966", sustine ministrul de Externe.

Teodor Baconschi subliniaza faptul ca o eventuala repatriere a ramasitelor trupurilor celor trei personalitati culturale ar "reduce posibilitatile de cunoastere a lor de catre publicul larg din intreaga lume", iar fluxul de turisti ar fi mai mic, in comparatie cu cel actual.

"Ramasitele lui Constantin Brancusi si ale lui Emil Cioran se gasesc in cimitirul Montparnasse (Paris, Franta), iar cele ale lui Mircea Eliade in cimitirul Oak Woods (Chicago, Statele Unite), aceste locuri fiind vizitate, anual, de zeci de mii de turisti din intreaga lume, mormintele lor monumentale fiind bine puse in evidenta si inregistrate in circuitele turistice.

Eventuala repatriere ar scoate numele celor trei de pe lista figurilor culturale internationale care isi gasesc odihna in aceste locuri, aspect ce ar reduce posibilitatile de cunoastere a lor de catre publicul larg din intreaga lume. Presupunand, chiar, ca ar putea fi identificate in Romania locuri de veci suficient de reprezentative, afluxul de turisti ar fi semnificativ diminuat", mai sustine ministrul de Externe.

Cu toate acestea, Teodor Baconschi a precizat ca institutia pe care o conduce va acorda sprijinul necesar in eventualitatea in care Ministerul Culturii si Patrimoniului National ar avea initiativa repatrierii ramasitelor unora dintre marile personalitati romanesti care sunt inhumate in afara teritoriului tarii noastre si vor identifica locurile potrivite de odihna vesnica.

I.U.

Citește și:
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Pe lista celor care vor primi despăgubiri pentru exproprierile prilejuite de construcția autostrăzii A7, alături de foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi...
Cum justifică Sorin Cîmpeanu acuzațiile de plagiat la adresa sa: ”Încercări de a bloca legile educaţiei”
Cum justifică Sorin Cîmpeanu acuzațiile de plagiat la adresa sa: ”Încercări de a bloca legile educaţiei”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacționat luni, 26 septembrie, după acuzațiile de plagiat apărute în presă, susținând că ”obiectivul principal al acestui articol este blocarea...
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
"Deputatul liberal Catalin Ponor a solicitat Ministerului Afacerilor Externe......" --- liberalii se baga aiurea in seama . Ca maine ma trezesc cu un liberal acasa sa ma invete ce sa fac in familia mea !