Aberatia zilei: Umilit inca o data de statul roman

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 17:13
12632 citiri
Aberatia zilei: Umilit inca o data de statul roman
Foto: Facebook / Parcul Coloana Infinitului

Ansamblul Brancusi din Targu Jiu, alcatuit din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana fara de Sfarsit, nu va fi inscris pe Lista Patrimoniului Mondial din cauza incompetentei autoritatilor romane, fiind notat de comitetul UNESCO cu cea mai mica nota posibila.

Astfel, expertii din Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCU, reuniti recent la Bonn, au apreciat ca ansamblul nu formeaza un tot unitar, nu da dovada de autenticitate si nici nu este o opera de geniu, motiv pentru care au decis ca nici macar nu se mai poate reveni cu o noua candidatura, informeaza site-ul de monitorizare a patrimoniului Archaeoheritage.ro.

Licitatie Brancusi - O lucrare a fost vanduta cu 9 milioane de dolari la New York

Conform sursei citate, de vina este doar amatorismul autoritatilor romane, care sustin acum ca nu au fost instiintate in legatura cu aceasta decizie, desi au fost informate oficial, in scris, inca din 16 ianuarie, evaluarea forului mondial fiind publica si putand fi regasita cu o simpla cautare pe Google.

Operele lui Brancusi ar putea intra in patrimoniul UNESCO. Decizia se ia in Germania

Premierul Victor Ponta, deputat de Gorj, a folosit de multe ori in scop electoral operele din Ansamblul Brancusi, Coloana Infinita si Poarta Sarutului aparand pe celebrele afise "Mandru ca sunt roman" din campania prezidentiala si fiind mentionate in discursurile sale. In plus, Guvernul a cheltuit sume importante pentru elaborarea dosarului de admitere a candidaturii la UNESCO si pentru tot felul de vizite ale oficialilor straini.

Guvernul plateste mii de euro ca sa il dezgroape pe Brancusi, desi nu stie daca mai e cetatean roman

De asemenea, Victor Ponta, a promis de nenumarate ca le va returna romanilor ramasitele marelui sculptor, facand si demersuri pentru a-l deshuma din celebrul cimitir Montparnasse.

Invitatii Ziare.com Radu Portocala: Brancusi tratat ca argument electoral

Invitatii Ziare.com Radu Portocala: Brancusi in balciul electoral (II)

"In ceea ce priveste integrarea lui Brancusi in patrimoniul UNESCO, as dori sa imi asum aceasta sarcina din partea Guvernului, sa facem demersurile pentru acest lucru, o sa-mi fac temele, o sa iau materialele necesare si o sa ma ocup", declara in urma cu un an, fostul ministru delegat pentru Turism Florin Jianu, in timp ce primarul din Targu Jiu, Florin Carciumaru, dadea asigurari ca ansamblul va fi inscris in patromoniul UNESCO in 2015.

Lucrarile lui Brancusi, pe cand in patrimoniul UNESCO?

Insa, de elaborarea dosarului s-au ocupat oameni care n-au avut nici in clin nici in maneca cu opera lui Brancusi, printre acestia numarandu-se si cei care au tolerat spalarea cu jet de apa a Portii Sarutului.

Dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Brancusi spalate cu jet de apa

Decizia UNESCO s-a bazat pe un raport de evaluare intocmit de Consiliul International al Monumentelor si Siturilor - ICOMOS, dupa o vizita facuta la Targu Jiu de catre un expert francez, dar si pe baza dosarului de admitere, intocmit de Institutul National al Patrimoniului, plin de numeroase erori.

De exemplu, a fost folosita denumirea "Ansamblul Monumental de la Targu Jiu", care nu include numele celebrului sculptor, iar obiectivul a fost prezentat simplu, ca monument funerar, comemorativ, dedicat memoriei soldatilor morti in luptele purtate in 1916.

Expertii ICOMOS au apreciat ca specialistii romani au facut "comparatii superficiale cu bunuri deja inscrise", ca de exemplu cu "Liberty Memorial", din Kansas, sau cu "ANZAC War Memorial", din Sydney.

De asemenea, specialistii romani nu au demonstrat influenta artistica pe care acest ansamblu ar fi avut-o asupra monumentelor comemorative realizate ulterior pe mapamond.

In plus, expertul UNESCO venit in vizita la Targu Jiu a descoperit ca ar fi avut loc modificari care au afectat autenticitatea si integritatea Ansamblului, iar in raportul ICOMOS se arata ca autoritatile romane nu au putut explica "nici stiintific, nici logic" modul de delimitare a zonei de protectie a Caii Eroilor.

Aberatia zilei: Brancusi, victima limbii engleze si bataii de joc

ICOMOS poate da patru note: 1 - propune inscrierea pe lista UNESCO, 2 - propune sa se aplice inca o data in anii viitori, 3 - propune amanarea pana la remedierea unor neajunsuri si 4 - respinge candidatura si propune neinscrierea.

Ansamblul de la Targu Jiu a primit nota 4, data extrem de rar.

In acest context, Asociatia Grupul de Actiune in Interes Public a anuntat ca va cere sa se faca o ancheta parlamentara in legatura cu modul in care s-au ocupat cei responsabili de admiterea Ansamblului Brancusi pe Lista Patrimoniului Mondial.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Tensiuni majore în USR: Elena Lasconi amenință cu demisia dacă nu are majoritate în Biroul Național. De asemenea, aceasta susține că nu poate candida la alegerile prezidențiale fără...
Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Liderii Coaliției au revenit asupra deciziei privind datele celor două tururi ale alegerilor prezidențiale, ca urmare a unor nemulțumiri din PNL. Potrivit analiștilor, modificările au...
#ansamblu Targu Jiu respins UNESCO, #ansamblu Brancusi respins UNESCO , #Targu Jiu
  1. 41 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Taiwanului. E cea mai mare desfăşurare din acest an în jurul insulei
  2. Ucis cu sânge rece, noaptea în plină stradă. Autorul crimei este căutat de Poliție
  3. E cod roșu de caniculă! Bucureștiul și 5 județe din sud "se topesc" de cald
  4. Ce primește la schimb România pentru donarea sistemului PATRIOT?
  5. "Occidentul a provocat războiul din Ucraina", acuză Nigel Farage. Reacția secretarului Apărării, John Healey
  6. Rusia, avertisment pentru SUA. Planul lui Vladimir Putin, pe fondul conflictului din Ucraina
  7. Israel a bombardat un campus cu refugiați palestinieni din Gaza. Cel puţin 22 de oameni au fost ucişi
  8. Panică pe „Drumul Morții". Un autocar cu 59 de pasageri s-a răsturnat. Bilanțul accidentului FOTO
  9. Atac armat sinistru într-un supermarket din SUA. Trei oameni au fost uciși și 10 răniți
  10. Imperiul creat de Putin în toată lumea, imposibil de dărâmat: ”Aceasta este o relație fără sfârșit cu Rusia”