Guvernul plateste mii de euro ca sa il dezgroape pe Brancusi, desi nu stie daca mai e cetatean roman

Marti, 21 Mai 2013, ora 15:29
3743 citiri
Guvernul plateste mii de euro ca sa il dezgroape pe Brancusi, desi nu stie daca mai e cetatean roman
Foto: Arhiva

Premierul Ponta a discutat personal la Paris despre repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi, iar Guvernul plateste cu 20.000 de euro o firma de avocati pentru a face demersurile legale. Totusi, autoritatile de la Bucuresti habar n-au daca sculptorul mai este sau nu cetatean roman.

Toata tevatura a pornit de o asa-zisa declaratie pe care Brancusi ar fi dat-o in fata unui episcop, lucru neatestat de niciun document. Cercetatoarea Doina Lemny, care conduce Arhivele Brancusi de la Paris unde exista cea mai completa baza de date din lume despre viata lui Constantin Brancusi, afirma ca nu a dat peste niciun document potrivit caruia Brancusi ar fi vrut sa fie ingropat la noi in tara.

"Nu am gasit niciodata un document care sa spuna ca Brancusi ar fi regretat ca nu este inmormantat in tara (...) acestea sunt niste fantezii care se bazeaza pe 'episcopul a zis', ca 'celalalt a spus', ca 'celalalt ar fi zis', acestea nu sunt documente", a declarat Doina Lemny in cadrul unei anchete realizate de ProTV.

In prezent, sculptorul roman este inmormantat in celebrul cimitir Montparnasse, alaturi de mari personalitati ale lumii. "Brancusi este mondial. Brancusi trebuie sa ramana in locul pe care el si l-a cumparat. (...) El putea sa scrie in testamentul lui. Si n-a scris. Cand el si-a facut testamentul lui era in toate capacitatile mintale, nu-i tremura mana, notarul era langa el, avocatul la fel. N-a scris in testamentul lui despre acest lucru. Putea sa scrie", a declarat parintele Constantin Tarziu de la Biserica Ortodoxa Romana din cartierul Latin.

Cu toate acestea, in decembrie 2012, aflat in vizita in Gorj, unde candida pentru un loc in Parlament, premierul Victor Ponta isi anunta public sprijinul pentru repatrierea osemintelor lui Brancusi. In februarie, Victor Ponta a fost in vizita oficiala la Paris unde s-a intalnit cu presedintele si premierul Frantei, iar Brancusi a fost unul dintre subiectele de discutie. Dupa vizita, Guvernul a angajat o casa de avocatura care sa se ocupe de repatrierea osemintelor.

"Orice taran poate face asta"

In 1951, Constantin Brancusi a dorit sa isi lase toate operele, gratuit, statului roman, dar a fost refuzat de puterea comunista de la Bucuresti, care a decis ca "orice taran poate face asta". Cele 230 de sculpturi oferite atunci gratuit Romaniei valoreaza astazi cat tot deficitul bugetar al Romaniei, relateaza ProTV. Brancusi si-a donat toate operele statului francez, iar pentru a putea face asta a cerut cetatenia franceza. In 1956, marele sculptor si-a cumparat un loc de veci in cimitirul Montparnase din Paris, unde odihneste acum.

Cetatenia lui Brancusi in momentul decesului este un aspect important pentru demersul facut de Guvernul roman, cata vreme exista un risc foarte mare ca acesta sa isi fi pierdut cetatenia romana, conform legilor de atunci.

"Reglementarile perioadelor 1947 - 1957 au fost cele de a impiedica sau de a sanctiona pe cel care obtinea cetatenia unui alt stat sa-si mai pastreze propria cetatenie. Altfel spus, daca obtineai cetatenia unui alt stat, in cazul de fata a cetateanului Brancusi, - cetatenia statului francez - automat o pierdeai pe cea a statului roman. Era o interdictie. Te sanctiona sistemul (...) S-a renuntat sau i s-a retras de la sine si s-a consemnat cumva intr-un decret de stat. Decrete ale fostului Consiliu de Stat prin care se consemnau retrageri de cetatenie", a explicat Monica Camarascu, sefa Agentiei Nationale pentru Cetatenie. De cateva luni, agentia cauta documente despre cetatenia lui Brancusi, dar nu gaseste nimic.

In aceste conditii, daca legea a fost respectata, inseamna ca Romania incearca acum sa repatrieze osemintele unui cetatean francez. Astfel, apare intrebarea pe ce se bazeaza, din punct de vedere legal, demersul inceput de Guvernul Ponta.

"Avem si noi 2 mari nume de romani, care sunt pentru eternitate in forul suprem al culturii care e Parisul: George Enescu si altul, la Montparnasse, unde e Brancusi. Acum se incearca sa se aduca in tara osemintele lui Brancusi ca sa nu mai ramana urma de roman prin templul mondial al culturii, care e Parisul. Nu cred ca este un lucru just", este de parere Radu Varia, singurul specialist roman in Brancusi recunoscut international.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#repatriere Brancusi, #cetatenie Brancusi, #opere Brancusi , #Targu Jiu