Repatrierea osemintelor lui Brancusi, sustinuta de romani - Sondaj

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:56
2443 citiri
Repatrierea osemintelor lui Brancusi, sustinuta de romani - Sondaj

Ramasitele pamantesti ale marelui sculptor Constantin Brancusi ar trebui aduse din Paris la Hobita, considera aproape 65% dintre participantii la un sondaj Ziare.com, cu toate ca deocamdata acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 15.11.2012 - 22.11.2012 si la el au participat 5.278 de cititori Ziare.com.

Sustineti repatrierea osemintelor lui Brancusi? - Sondaj Ziare.com

64,66% au raspuns "Da", 28,67% au raspuns "Nu", iar 6,67% au bifat "Nu stiu/Nu ma intereseaza".

Scriitorul Laurian Stanchescu este cel care a intreprins o serie de demersuri publice in vederea deshumarii lui Constantin Brancusi din cimitirul Montparnasse. Actiunii sale s-au raliat o serie de politicieni printre care si fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu. De asemenea, Aurel Cernitoiu, custodele Casei Muzeu Constantin Brancusi, sustine ca Brancusi isi dorea sa fie ingropat la Hobita, langa mormantul mamei sale.

Pe de alta parte, insa, unicul fiu al marelui sculptor spune ca deshumarea tatalui sau si aducerea ramasitelor pamantesti in Romania nu ar fi un gest crestinesc si ar incalca ultima dorinta a marelui artist.

De asemenea, din punct de vedere legal, repatrierea osemintelor lui Brancusi nu este posibila, fiind necesar acordul mostenitorilor, dar si al autoritatilor franceze.

Brancusi a incetat din viata in 1957, la Paris. El a renuntat la orice legatura cu Romania in 1951, dupa ce a fost criticat de Academia Romana, controlata de regimul comunist, apreciindu-se ca arta sa este decadenta.

La data de 1 august 1951, el si-a depus pasaportul romanesc la ambasada de la Paris si a cerut cetatenia franceza, pe care a obtinut-o la 15 iunie 1952.

Intr-un raspuns la o interpelare adresata in Parlament in 2011, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a subliniat faptul ca statul roman trebuie sa tina cont in acest caz de mai multe elemente de ordin istoric si cultural, inclusiv de faptul ca sculptorul si-a manifestat dorinta de a ramane in Franta, unde a creat pana la sfarsitul vietii, iar opera sa face parte din patrimoniul cultural universal.

De asemenea, cum majoritatea operelor sale sunt create in strainatate, nu se poate vorbi doar despre o identitate culturala romaneasca. In plus, o eventuala repatriere ar reduce posibilitatile de cunoastere de catre publicul larg din intreaga lume, iar fluxul de turisti la mormantul sau ar fi mult mai mic, in comparatie cu cel actual.

O opinie similara a avut si fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor. Acesta a declarat ca, din punct de vedere diplomatic, statul roman nu poate intreprinde "un demers neamical" fata de statul francez, cerand repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi, in conditiile in care Romania a comis o greseala cand a refuzat donatia atelierului din Paris al artistului.

Citește și:
Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”
Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”
Ultimul supraviețuitor al organizației de tineret a Mișcării Legionare din România, Petru Codrea, a fost făcut cetățean de onoare de către primăria din Sighetul Marmației, orașul natal...
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Jurnalista de investigații Emilia Șercan a demontat afirmația lui Lucian Bode, potrivit căreia teza de doctorat a actualului ministru de Interne nu ar fi secretizată. Șercan a explicat că...