Osemintele lui Brancusi vor fi repatriate in cel mult trei luni

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 14:57
2111 citiri
Osemintele lui Brancusi vor fi repatriate in cel mult trei luni

Osemintele marelui sculptor roman Constantin Brancusi ar putea fi repatriate in cel mult trei luni, a declarat vineri, scriitorul Laurian Stanchescu, initiatorul acestui demers.

El a adaugat ca in urma cu doua zile a avut o intalnire la sediul Executivului cu Vlad Stoica, reprezentantul Secretariatului General al Guvernului, care l-a informat ca firma de avocatura de la Paris a primit mandatul de reprezenta statul roman in demersurile aducerii in tara a osemintelor lui Brancusi.

Stanchescu, presedinte al Societatii Internationale "Constantin Brancusi" spune ca informatia i-a fost confirmata si de catre Dan Cristea, avocatul firmei romanesti de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii, care urma sa contacteze partea franceza.

De asemenea, el a mentionat ca si ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, ar fi declarat ca "statul francez nu se opune acestei repatrieri pe care o considera o chestiune pur personala". In prezent, osemintele marelui sculptor roman sunt inhumate in celebrul cimitir parizian Montparnasse (foto).

Potrivit lui Laurian Stanchescu, avocatii francezi ar fi gasit "o formula avocateasca" care permite repatrierea osemintelor intr-un timp foarte scurt, adica doua, cel mult trei luni.

Scriitorul a reafirmat ca demersurile legate de repatrierea osemintelor lui Brancusi nu ar fi putut avea o finalitate fara sprijinul premierului Victor Ponta, "singurul politician roman de dupa Revolutie care s-a implicat in istoria spirituala a poporului roman".

Nu in ultimul rand, el a dat asigurari ca Marea Loja Masonica din Romania sustine demersul sau, Brancusi insusi fiind mason, fapt atestat de documente pe care Stanchescu a sustinut ca le va aduce in tara, din Franta.

Pe de alta parte, Stanchescu cere demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu, care ar fi declarat la un post de televiziune ca "nu-l intereseaza Brancusi si nu vrea sa aiba de-a face cu acest fenomen", contrar atitudinii fostului ministru Mircea Diaconu, intru totul de acord cu demersurile scriitorului.

Laurian Stanchescu a depus in ianuarie o scrisoare de sprijin si la Secretariatul Casei Regale, reprezentantii acesteia anuntandu-l ulterior ca documentele au ajuns pe masa fostului suveran.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, sustine si el initiativa repatrierii ramasitelor pamantesti ale lui Constantin Brancusi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reinhumarea acestora in localitatea Hobita din judetul Gorj.

Si Academia Romana sustine demersul repatrierii, o scrisoare in acest sens, semnata de presedintele forului, acad. Ionel Haiduc, fiind transmisa lui Laurian Stanchescu.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
Poza Flying_Dutchman
Flying_Dutchman
rank 1
Exista un testament prin care Brancusi a dorit acest lucru..?!
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5