Sustineti repatrierea osemintelor lui Brancusi? - Sondaj Ziare.com

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 09:02
5143 citiri
Sustineti repatrierea osemintelor lui Brancusi? - Sondaj Ziare.com

Ramasitele pamantesti ale marelui sculptor Constantin Brancusi ar putea fi scoase din cimitirul parizian Montparnasse si aduse la Hobita, daca demersurile scriitorului Laurian Stanchescu, sustinute de unii politicieni romani, ar fi incununate de succes.

Laurian Stanchescu afirma ca a obtinut acordul rudelor lui Brancusi si pe cel al Academiei Romane, dar si ca primarul Parisului a confirmat ca ar fi de acord cu deshumarea artistului. Ca urmare, el are de gand sa mearga in Franta ca sa completeze dosarul pentru repatrierea osemintelor, informeaza Romania TV.

Scriitorul nu a precizat care sunt bazele juridice pe care se sprijina demersul sau.

"Eu si orice roman am fi incantati daca ramasitele lui Brancusi ar veni in Romania, insa, de asemenea cred, e o opinie personala, ca daca Brancusi a murit ca cetatean francez, Ministerul de Externe este mai in masura sa se ocupe de aceasta chestiune (...) Ma indoiesc insa ca autoritatile franceze vor fi de acord", a comentat aceasta situatie ministrul Culturii Puiu Hasotti.

Repatrierea ar insemna enorm pentru dezvoltarea turismului in Gorj

Initiativa dateaza inca din 2003, de pe vremea Guvernului Nastase, si a fost readusa in atentia publica din timp in timp, fiind puternic sustinuta de fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu, dar si de unii deputati.

"Ieri am reusit sa adun in Parlament 31 de semnaturi ale deputatilor pentru o scrisoare deschisa pe care noi parlamentarii sa o adresam Parlamentului Frantei in ideea de a face toate demersurile necesare pentru ca ultima dorinta a lui Brancusi sa se infaptuiasca, aceea de a fi inmormanat la Hobita alaturi de mama sa", a declarat deputatul Daniel Oajdea (PDL) in noiembrie 2011.

Deputatul a admis ca scrisoarea nu poate genera obligatii legale pentru Legislativul francez, insa a apreciat ca demersul va deschide o "poarta de comunicare" cu Parlamentul fracez.

Oajdea (PDL) vrea sa ceara Frantei repatrierea osemintelor lui Brancusi

Si Aurel Cernitoiu, custodele Casei Muzeu Constantin Brancusi, sustine ca Brancusi isi dorea sa fie ingropat la Hobita, langa mormantul mamei sale.

"S-a spovedit preotului ca el moare si va fi inmormantat in pamant strain, departe de cea mai iubita fiinta, care este mama sa (...) Neamurile lui Brancusi au strans semnaturi ca sa fie repatriat", a declarat Cernitoiu pentru Romania TV.

Localnicii sustin ca repatrierea marelui sculptor roman ar insemna enorm pentru dezvoltarea turismului in zona. Pe de alta parte insa, casa in care a trait Constantin Brancusi este o ruina, iar curtea a fost transformata in depozit de lemne, cauciucuri si fiare vechi. Chiar Mircea Diaconu, aflat in vizita la Hobita, a remarcat in aceasta primavara faptul ca in interiorul constructiei cresc urzici si buruieni.

"De aici incepem si poate ne spalam obrazul. Locul insusi are semnificatie si trebuie sa devina un sanctuar. Fiecare grinda din asta inseamna ceva. Totul trebuie aranjat", spunea fostul ministru al Culturii.

Diaconu: Ne implicam in repatrierea ramasitelor pamantesti ale lui Brancusi

In schimb, turistilor le este prezentata Casa Memoriala Constantin Brancusi, o casa de lemn taraneasca amenajata pe vremea regimului comunist dupa "adevarata" casa a lui Brancusi.

Fiul lui Brancusi: Ar fi un gest necrestinesc

Exista insa si opinii contrare celor de mai sus. Unicul fiu al marelui sculptor Constantin Brancusi crede ca deshumarea tatalui sau si aducerea ramasitelor pamantesti in Romania nu ar fi un gest crestinesc si ar incalca ultima dorinta a marelui artist.

"Nimeni nu are dreptul sa incalce ultima lui dorinta, aceea de a fi inmormantat la Paris, in cimitirul Montparnasse. Dorinta lui este si dorinta mea, asadar, voi lua pozitie cand intentia statului roman va deveni oficiala. Nu stiu exact ce voi face, nu ma grabesc sa-mi fac un plan, pentru ca nu cred ca se poate intampla asa ceva(...) Ultima lui dorinta de cetatean francez a fost aceea de a fi inmormantat la Paris. Ar fi contrar vointei lui sa fie deshumat.(...) Pana sa inceapa demersurile oficiale, rog statul roman sa nu-i tulbure somnul de veci!", a declarat in urma cu cateva luni John Moore (78 de ani), fiul lui Brancusi si al pianistei Vera Moore.

Unicul fiu al lui Brancusi crede ca deshumarea artistului ar fi un gest necrestinesc

Argumente impotriva deshumarii lui Brancusi a adus si fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, in contextul in care, in aprilie 2011, deputatul liberal Catalin Ponor solicitase Ministerului Afacerilor Externe informatii in legatura cu repatrierea nu doar a ramasitelor trupesti ale lui Constantin Brancusi, ci si ale lui Mircea Eliade sau Emil Cioran, dupa modelul marelui om politic si diplomat Nicolae Titulescu.

In raspunsul transmis atunci, Teodor Baconschi a apreciat sugestia deputatului ca fiind "extrem de laudabila", dar a aratat ca statul roman trebuie sa tina cont de mai multe elemente de ordin istoric si cultural, inclusiv acela ca aducerea in tara a ramasitelor lui Nicolae Titulescu s-a facut tinandu-se cont de vointa acestuia exprimata testamentar, ceea ce nu era cazul celorlalti trei romani ilustri.

"Va amintim, de exemplu, ca sculptorul Constantin Brancusi, dupa refuzul explicit al statului roman de a primi ca donatie intreaga sa opera, si-a manifestat dorinta de a ramane in Franta, unde a creat pana la sfarsitul vietii. Opera tuturor celor trei oameni de cultura face parte din patrimoniul cultural universal.

Majoritatea operelor lor fiind create in strainatate, nu putem vorbi doar despre o identitate culturala romaneasca; dupa plecarea lor din tara, Brancusi si Cioran au dobandit cetatenie franceza, alaturandu-se, in acest fel, galeriei personalitatilor vietii franceze. Este, deci, o dubla apartenenta culturala, romana si franceza a operelor celor doi. La randul sau, Mircea Eliade a primit cetatenia americana, in 1966", explica ministrul de Externe de atunci.

Baconschi a mai subliniat faptul ca o eventuala repatriere a ramasitelor trupurilor celor trei personalitati culturale ar "reduce posibilitatile de cunoastere a lor de catre publicul larg din intreaga lume", iar fluxul de turisti ar fi mai mic, in comparatie cu cel actual.

"Ramasitele lui Constantin Brancusi si ale lui Emil Cioran se gasesc in cimitirul Montparnasse (Paris, Franta), iar cele ale lui Mircea Eliade in cimitirul Oak Woods (Chicago, Statele Unite), aceste locuri fiind vizitate, anual, de zeci de mii de turisti din intreaga lume, mormintele lor monumentale fiind bine puse in evidenta si inregistrate in circuitele turistice.

Eventuala repatriere ar scoate numele celor trei de pe lista figurilor culturale internationale care isi gasesc odihna in aceste locuri, aspect ce ar reduce posibilitatile de cunoastere a lor de catre publicul larg din intreaga lume", a mai argumentat Baconschi.

De asemenea, in pozitia oficiala exprimata de Ministerul Afacerilor Externe institutia preciza atunci ca, in urma unui memorandum al premierului din iulie 2003, "a initiat o serie de demersuri informale de tatonare a unor mari personalitati culturale franceze" in ceea ce priveste oportunitatea repatrierii osemintelor lui Constantin Brancusi, dar aceasta varianta a fost descurajata in absenta unei solicitari testamentare scrise.

O opinie similara a avut si fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor. Acesta a declarat ca, din punct de vedere diplomatic, statul roman nu poate intreprinde "un demers neamical" fata de statul francez, cerand repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi, in conditiile in care Romania a comis o greseala cand a refuzat donatia atelierului din Paris al artistului.

Fostul ministru a mai subliniat ca masurile pentru o eventuala reinhumare la Hobita a osemintelor sculptorului roman pot fi luate numai cu acordul mostenitorilor de drept.

La ce opera te gandesti cand auzi de Brancusi? - Sondaj Ziare.com

Constantin Brancusi, socotit unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, s-a nascut la Hobita, in judetul Gorj, pe 19 februarie 1876, si a incetat din viata la Paris, pe 16 martie 1957, la varsta de 81 de ani.

Brancusi a renuntat la orice legatura cu Romania in 1951, dupa ce a fost criticat de Academia Romana, controlata de regimul comunist, apreciindu-se ca arta sa este decadenta. La data de 1 august 1951 el si-a depus pasaportul romanesc la ambasada de la Paris si a cerut cetatenia franceza, pe care a obtinut-o la 15 iunie 1952. Constantin Brancusi este inmormantat in celebrul cimitir parizian Montparnasse, alaturi de alti titani ai culturii universale.

In prezent, operele lui Brancusi sunt extrem de apreciate in intreaga lume. Recent, lucrarea "Muza" s-a vandut cu peste 12 milioane de dolari, la o licitatie in New York.

Muza lui Brancusi, vanduta la New York pentru o suma fabuloasa

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Credeti ca ramasitele pamantesti ale marelui sculptor Constantin Brancusi ar trebui aduse in tara si reinhumate la Hobita?

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#repatriere Brancusi, #reinhumare Brancusi Romania, #Constantin Brancusi repatriat , #Targu Jiu