Constantin Nicolescu, fost presedinte al CJ Arges, condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul de frauda cu bani UE

Vineri, 05 Mai 2017, ora 19:12
7191 citiri
Constantin Nicolescu, fost presedinte al CJ Arges, condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul de frauda cu bani UE
Foto: captura YouTube / VTVRomania

Fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu (PSD) a fost condamnat, vineri la opt ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de frauda cu fonduri europene, in cazul reconstructiei a doua poduri din judet.

Decizia poate fi atacata la instanta suprema.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Nicolescu la sase ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, pedeapsa care a fost contopita cu o alta condamnare de sapte ani si opt luni, primita in 2013, urmand ca fostul presedinte al CJ Arges sa execute opt ani de inchisoare.

Nicolescu a fost achitat pentru folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, infractiune care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor, dar si pentru infractiunea de luare de mita.

Curtea de Apel Bucuresti a mai decis, vineri, confiscarea sumei de 66.588 de lei de la Constantin Nicolescu.

Alt inculpat din dosar, Grigore Dobre, administrator la firma de constructii SC Zeus SA din Pitesti, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu. El mai are o condamnare de patru ani de inchisoare intr-un alt dosar, urmand sa execute pedepsa cea mai grea, de cinci ani de inchisoare.

In acelasi dosar, mai multi inculpati au primit pedepse de 3-5 ani pentru abuz in serviciu sau fals in inscrisuri. Curtea de Apel Bucuresti a decis sa mentina masura sechestrului asigurator cu privire la bunurile mobile si imobile ale inculpatilor.

Pe 20 iulie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa retrimita spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti dosarul fostului presedinte al Consiliului Judetean Arges Constantin Nicolescu si sa mentina actele efectuate in cauza pana la data de 30 mai 2014. In prima instanta, Constantin Nicolescu fusese condamnat la noua ani si sase luni de inchisoare, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro.

Care sunt acuzatiile

Potrivit DNA, "in cursul lunii martie 2009, Consiliul Judetean Arges, in calitate de autoritate contractanta, a organizat o procedura de achizitie publica prin licitatie deschisa ce avea ca obiect reabilitarea a doua poduri afectate de inundatii. In concret, era vorba de reconstructia a doua poduri amplasate pe drumuri judetene, in localitatile Cateasca, respectiv Ciomagesti. Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finantat din fonduri PHARE".

Procurorii au sustinut ca, pentru a accesa banii europeni, functionari din cadrul CJ Arges au atestat in cererea de finantare, in mod nereal, ca respectivele poduri fusesera afectate de inundatii, desi unul dintre ele, cel din comuna Cateasca, fusese avariat anterior, asadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv.

Anchetatorii mai arata ca, in cursul anului 2009, in urma licitatiei organizate de Consiliul Judetean Arges, contractul de reabilitare a podului Cateasca a fost atribuit, in mod nelegal, societatii comerciale Zeus SA. Initial, castigatoare a licitatiei fusese declarata o alta societate, care a fost inlaturata ulterior, in mod arbitrar, de comisia de evaluare, dupa reluarea procedurii, dispusa de Constantin Nicolescu.

Societatea inlaturata se prezentase cu o oferta financiara cu 3.779.787,8 de lei mai mica, suma ce reprezinta prejudiciu in dauna CJ Arges, potrivit procurorilor.

Intr-un final, lucrarile de constructie au fost executate de catre Zeus SA si SC Dracones Construct Grup Pitesti, ultima avand ca asociat pe ginerele lui Constantin Niculescu. In plus, furnizor de bunuri pentru constructia lucrarii era SC Setro Metal Campulung, firma controlata, de asemenea, de o ruda apropiata a fostului presedinte al Consiliului Judetean Arges.

Pe baza unor inscrisuri falsificate, in cadrul unei proceduri de achizitie falsificate, in cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judetean Arges a atribuit aceleiasi firme Zeus un contract in valoare de 4,9 milioane de lei pentru presupuse lucrari suplimentare la acelasi pod care, in realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, in luna martie 2010.

Conform procurorilor, in 2009, Nicolescu Constantin a primit mita de la Grigore Dobre Grigore, patronul de la Zeus, un spatiu comercial situat in municipiul Pitesti, in suprafata de peste 300 de metri patrati, in valoare de 447.000 lei.

Pentru a disimula infractiunea de coruptie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Ionel Didea a fost incheiat un contract fictiv de vanzare-cumparare, mai sustin anchetatorii.

Constantin Nicolescu este liderul PSD pentru care toata conducerea partidului s-a reunit la Pitesti, in 2011, pentru a cere judecarea lui in libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Constantin Niculescu condamnat fonduri UE , #DNA