Ziare.com

Constantin Nicolescu, judecat pentru deturnare de fonduri europene de 1 milion euro

de Camelia Badea
Joi, 07 Februarie 2013, ora 17:32

   

Constantin Nicolescu, judecat pentru deturnare de fonduri europene de 1 milion euro
Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu (PSD), a fost trimis joi in judecata de procurorii anticoruptie, alaturi de alte 10 persoane. Cu totii sunt acuzati de deturmare de fonduri europene, prejudiciul total ridicandu-se la circa 1 milion de euro.

In comunicatul remis presei de DNA se precizeaza ca in sarcina lui Constantin Niculescu s-au retinut infractiunile de "folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata; abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata; luare de mita; fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura directa cu infractiunea de luare de mita; fals intelectual in forma continuata".

In acelasi dosar mai sunt trimisi in judecata Grigore Dobre, asociat si administrator la SC ZEUS S.A. Pitesti, Ionel Didea, notar public in cadrul Biroului Notarului Public "DIDEA IONEL" din municipiul Pitesti, Lavinia Codruta Mercea, consilier superior, in cadrul Consiliului Judetean Arges - Directia Tehnica si de Dezvoltare (la data savarsirii faptelor), Mihail Nicoara, consilier superior in cadrul Consiliului Judetean Arges - Directia Tehnica si de Dezvoltare, Mioara Pintilie, subinginer in cadrul Regiei Autonome Judetene de Drumuri Arges, Sabina Bicioaca, inspector superior in cadrul Consiliului Judetean Arges - Serviciul Financiar, Aurelia Florescu, consilier juridic in cadrul Consiliului Judetean Arges - Serviciul Achizitii Licitatii,Cristina Dobre, consilier superior in cadrul Consiliului Judetean Arges - Serviciul Achizitii Licitatii, Olga Stancu, economist in cadrul Consiliului Judetean Arges si Ecaterina Pletoiu, asociat, administrator si director la SC PROIECT INFRA 2005 SRL Pitesti.

2009: Reabilitarea unor poduri neafectate de inundatii

In rechizitoriul intocmit, procurorii au aratat ca in cursul lunii martie 2009, Consiliul Judetean Arges, in calitate de autoritate contractanta, a organizat o procedura de achizitie publica prin licitatie deschisa ce avea ca obiect reabilitarea a doua poduri afectate de inundatii, mai exact era vorba de reconstructia a doua poduri amplasate pe drumuri judetene, in localitatile Cateasca, respectiv Ciomagesti.

Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finantat din fonduri PHARE destinat strict reabilitarii obiectivelor de infrastructura rutiera si de mediu afectate de inundatiile din perioada aprilie - mai si iulie - august 2005.

Pentru a accesa banii europeni, functionari din cadrul CJ Arges au atestat in cererea de finantare, in mod nereal, ca respectivele poduri fusesera afectate de inundatii, desi unul dintre ele, cel din comuna Cateasca, fusese avariat anterior, asadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv.

Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la data de 25 ianuarie 2007, de inculpatul Nicolescu Constantin, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Arges si reprezentant al acestei autoritati contractante, cunoscand faptul ca in continutul acestei cereri sunt atestate imprejurari necorespunzatoare adevarului.

Caracterul fals al acestui inscris consta in aceea ca in continutul acestuia s-a mentionat in mod nereal ca podul din comuna Cateasca a suferit avarii importante in urma calamitatilor naturale din perioada aprilie - august 2005 si ca urmare, a fost inchis circulatiei, desi infrastructura podului era avariata anterior anului 2004, iar la momentul producerii inundatiilor podul era inchis circulatiei.

Inscrisul astfel falsificat a fost folosit si prezentat la Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (in prezent Ministerul Dezvoltarii Regionale) si la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud - Muntenia. Ca urmare, a fost ancheiat contractul de finantare nerambursabila in baza caruia au fost efectuate plati din Programul PHARE in valoare de 984.164,38 euro, echivalentul sumei de 4.408.269,11 lei, fonduri obtinute pe nedrept, ce reprezinta paguba creata Ministerului Dezvoltarii Regionale.

Contract atribuit nelegal, beneficiar - ginerele lui Nicolescu

Procurorii DNA mai acuza ca in cursul anului 2009, in urma licitatiei organizate de Consiliul Judetean Arges, contractul de reabilitare a podului Cateasca a fost atribuit, in mod nelegal, societatii comerciale ZEUS S.A., in conditiile in care initial, castigatoare a licitatiei fusese declarata o alta societate, inlaturata ulterior, in mod arbitrar, de comisia de evaluare, dupa reluarea procedurii dispusa de Constantin Nicolescu.

Societatea inlaturata se prezentase cu o oferta financiara mai buna, respectiv cu 4.497.947,48 lei mai mica, suma ce reprezinta prejudiciu in dauna CJ Arges.

Lucrarile de constructie au fost executate de catre SC ZEUS S.A. si SC DRACONES CONSTRUCT GRUP SRL Pitesti, cea din urma avand ca asociat un afin al presedintelui Consiliului Judetean Arges, respectiv ginerele acestuia. Mai mult, furnizor de bunuri pentru constructia lucrarii era SC SETRO METAL GROUP SA Campulung, firma controlata de asemenea, de o ruda apropiata a presedintelui Consiliului Judetean Arges.

2010: Lucrari suplimentare nejustificate si mita

Pe baza unor inscrisuri falsificate, in cadrul unei proceduri de achizitie complet falsificate, in cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judetean Arges a atribuit aceleiasi firme, SC ZEUS S.A, un contract in valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrari suplimentare la acelasi pod care, in realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, in luna martie 2010.

In cursul anului 2009, Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mita de la Dobre Grigore, actionar majoritar si administrator al SC ZEUS S.A., un spatiu comercial situat in municipiul Pitesti, in suprafata de peste 300 mp, in valoare de 447.000 lei. Pentru a disimula infractiunea de coruptie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost incheiat un contract fictiv de vanzare-cumparare. Atat in cursul procedurii de licitatie publica, dar si in faza de derulare a contractului au fost falsificate mai multe inscrisuri (dispozitii de santier, referate de necesitate, procese verbale etc).

Prejudiciu de aproape 1 milion de euro, sechestru pe bunuri

In comunicatul DNA se mai precizeaza ca prin activitatile descrise s-a stabilit ca a fost creat un prejudiciu in suma de 984.164,38 euro (echivalentul in lei a sumei de 4.408.269,18 lei), in dauna Ministerului Dezvoltarii Regionale (fostul Minister al Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor), reprezentand fonduri europene obtinute pe nedrept prin prezentare de documente false si un prejudiciu de 9.471.013,23 lei in dauna autoritatii contractante - Consiliul Judetean Arges, care se constituie in avantaj patrimonial necuvenit in favoarea S.C. ZEUS S.A. Pitesti.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului penal pe bunurile mobile/imobile apartinand inculpatilor. Totodata, s-a dispus instituirea sechestrului penal, pe bunul imobil in valoare totala de 447.000 lei (bun primit cu titlu de mita de catre Nicolescu Constantin de la Dobre Grigore, in mod disimulat).

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti, instanta desemnata de ICCJ sa judece prezenta cauza, in prima instanta.

Constantin Nicolescu si Dobre Grigore au mai fost trimisi in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Pitesti in alt dosar, tot pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate sau in legatura directa cu acestea, prevazute de Legea nr. 78/2000 (comunicat nr. 337/VIII/3 din 18 mai 2011).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4808 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine fură să plătească !

Dacă justiția a demonstrat că e vorba de deturnare de fonduri.....dacă nu există nici o suspiciune de ingerență a politicului pentru a se mușamaliza.....atunci e OK. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege ! Dar trăim in Rominia și suspiciunile sunt motivate. In filmu Ticăloșii ( puteți să-l vedeți pe Y-tube ) ni se dă un exemplu clar de "justiție trucată",deci motiv să suflăm și in chișleag !

 

Toarasi, la chineji, un proces desta dureaza 3 zile, nu mai mult !

Prima zi la prins !
A doa zi la judecat !
Sia 3a zi apare anuntu la ziar, din partea rudelor si pretinilor apropiati !
Daia am ajuns noi datori la FMiu, finca nu stie astia sa judece pa stilu repedenainte !
Sa traiti !

 

Sa-i imprumute Nastase pistolul cu capse

si fularul Burberry, pentru efectul teatral.

 

@DR.STRANGELOVE

- repede la bradisteanu sa-i mai puna un by-pass !

Unul stomacal

caci s-a cam obezidat. Pomana ingrasa.

Cum asa? Fara nici un infarct, fara ambulanta si spitalul

... Floreasca din Bucuresti, fara obisnuitul circ PSD-ist?
Nu se poate, nu-mi vine sa cred.

Rabdare, fratilor

In scurt timp se va forma o comisie guvernamentala a prim-ministrului Tonta, care va analiza situatia, unde vor hotara sa faca zid in apararea acestui membru... Nu se stie, inca, ce fel de membru e: de cal, de bou sau de...partid. Oricum, e pesedist, iar acesta nu poate si nu trebuie emotionat cu justitia nici in gluma. E doar urmas al marelui mentor iliescu si bombonel, fruntasi ai PSD, nu? Am zis.

Incet-incet, " ingerii " PSD intra la zdup !

Era de asteptat ca acest frezor-sculer comunist sa calce in strachini intr-o zi...liceul la seral, facultati la fara frecventa, aruncat de PCR in functii, devenit membru PSD ( cum altfel ? ), iar astazi cu sanse mari de a sta langa Bombonel...Cam asta e clica lui dottore cel prostovan, asta e Constantin Nicolescu !

 

Si astia sunt victimele lui Basescu ?

Haideti USL-asilor, cantati in KOOR ca toti sunt victima politica !

 

de prin presa de mai demult adunate......

..... acuzatu’ sef pesederast de arges nicolescu constantin este printe altele si lector iuniversitar la iuniversitatea brancoveanu constantin unde preda cursul “managementul afacerilor economice internationale"

.....
“victor ponta, presedintele psd a declarat miercuri seara, la realitatea TV ca arestarea presedintelui consiliuluj judetean Arges, social-democratul constantin nicolescu nu este o coincidenta….
… liderul psd afirma ca nu a vazut dosarul despre care se vorbeste insa, din experienta sa juridica, presedintele consiliului judetean arges trebuia sa reprezinte un pericol public pentru a fi arestat preventiv….."nu e o surpriza. Traian Basescu si toti ceilalti au trei strategi : cat mai multe dosare penale pentru opozitie, cat mai multe milioane de scrisori din diaspora prin noua lege si cat mai multe voturi platite cash", a mai spus ponta.
…. liderul psd afirma ca nu a vazut dosarul despre care se vorbeste insa, din experienta sa juridica, presedintele consiliului judetean Arges trebuia sa reprezinte un pericol public pentru a fi arestat preventiv…."
Miercuri, 26 ianuarie 2011, 21:42 Revista Presei | Radio TV
..................

Victor Ponta: Arestarea presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu nu e o coincidenta
de Catalina Ciociltan HotNews.ro
Miercuri, 26 ianuarie 2011, 21:42 Revista Presei | Radio TV
“acuzatii grave, lansate de psd
joi seara, dupa ce constantin nicolescu, presedinte al consiliuluij Judetean arges si al filialei psd Arges, a fost internat la Spitalul Floreasca, liderii social-democrati "s-au mobilizat".
victor ponta s-a dus la spital sa-l viziteze si a declarat ca aceasta arestare a fost ordonata politic "de la Traian Basescu si Daniel Morar".
"am venit sa-i spun in primul rand sa reziste. sunt o multime de oameni alaturi de el. si am venit sa-i spun ca cei care au comis o nedreptate vor da socoteala", a declarat presedintele psd.
------------------------

“cred in continuare ca e un dosar politic. stiti cum se spunea in NKVD: nu exista oameni nevinovati, ci oameni de care nu ne-am ocupat suficient", a ironizat nastase adrian actiunea procurorilor DNA, care l-au chemat pe nicolescu la audieri, marti, constatand existenta unui conflict de interese, dupa ce nicolescu a aprobat 14 contracte, in calitate de presedinte al consiliului judetean arges, unor firme in care este actionar majoritar."

p.s. daca mai adaugam si protestele de la vremea respectiva a preacinstitilor lideri pesederasti mircea prostanacu si severin adrian avem un tablou complet al pesedesariei uslamiste....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor