Constantin Nicolescu, judecat pentru deturnare de fonduri europene de 1 milion euro

Joi, 07 Februarie 2013, ora 17:32
5331 citiri
Constantin Nicolescu, judecat pentru deturnare de fonduri europene de 1 milion euro
Foto: Arhiva

Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu (PSD), a fost trimis joi in judecata de procurorii anticoruptie, alaturi de alte 10 persoane. Cu totii sunt acuzati de deturmare de fonduri europene, prejudiciul total ridicandu-se la circa 1 milion de euro.

In comunicatul remis presei de DNA se precizeaza ca in sarcina lui Constantin Niculescu s-au retinut infractiunile de "folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata; abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata; luare de mita; fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura directa cu infractiunea de luare de mita; fals intelectual in forma continuata".

In acelasi dosar mai sunt trimisi in judecata Grigore Dobre, asociat si administrator la SC ZEUS S.A. Pitesti, Ionel Didea, notar public in cadrul Biroului Notarului Public "DIDEA IONEL" din municipiul Pitesti, Lavinia Codruta Mercea, consilier superior, in cadrul Consiliului Judetean Arges - Directia Tehnica si de Dezvoltare (la data savarsirii faptelor), Mihail Nicoara, consilier superior in cadrul Consiliului Judetean Arges - Directia Tehnica si de Dezvoltare, Mioara Pintilie, subinginer in cadrul Regiei Autonome Judetene de Drumuri Arges, Sabina Bicioaca, inspector superior in cadrul Consiliului Judetean Arges - Serviciul Financiar, Aurelia Florescu, consilier juridic in cadrul Consiliului Judetean Arges - Serviciul Achizitii Licitatii,Cristina Dobre, consilier superior in cadrul Consiliului Judetean Arges - Serviciul Achizitii Licitatii, Olga Stancu, economist in cadrul Consiliului Judetean Arges si Ecaterina Pletoiu, asociat, administrator si director la SC PROIECT INFRA 2005 SRL Pitesti.

2009: Reabilitarea unor poduri neafectate de inundatii

In rechizitoriul intocmit, procurorii au aratat ca in cursul lunii martie 2009, Consiliul Judetean Arges, in calitate de autoritate contractanta, a organizat o procedura de achizitie publica prin licitatie deschisa ce avea ca obiect reabilitarea a doua poduri afectate de inundatii, mai exact era vorba de reconstructia a doua poduri amplasate pe drumuri judetene, in localitatile Cateasca, respectiv Ciomagesti.

Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finantat din fonduri PHARE destinat strict reabilitarii obiectivelor de infrastructura rutiera si de mediu afectate de inundatiile din perioada aprilie - mai si iulie - august 2005.

Pentru a accesa banii europeni, functionari din cadrul CJ Arges au atestat in cererea de finantare, in mod nereal, ca respectivele poduri fusesera afectate de inundatii, desi unul dintre ele, cel din comuna Cateasca, fusese avariat anterior, asadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv.

Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la data de 25 ianuarie 2007, de inculpatul Nicolescu Constantin, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Arges si reprezentant al acestei autoritati contractante, cunoscand faptul ca in continutul acestei cereri sunt atestate imprejurari necorespunzatoare adevarului.

Caracterul fals al acestui inscris consta in aceea ca in continutul acestuia s-a mentionat in mod nereal ca podul din comuna Cateasca a suferit avarii importante in urma calamitatilor naturale din perioada aprilie - august 2005 si ca urmare, a fost inchis circulatiei, desi infrastructura podului era avariata anterior anului 2004, iar la momentul producerii inundatiilor podul era inchis circulatiei.

Inscrisul astfel falsificat a fost folosit si prezentat la Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (in prezent Ministerul Dezvoltarii Regionale) si la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud - Muntenia. Ca urmare, a fost ancheiat contractul de finantare nerambursabila in baza caruia au fost efectuate plati din Programul PHARE in valoare de 984.164,38 euro, echivalentul sumei de 4.408.269,11 lei, fonduri obtinute pe nedrept, ce reprezinta paguba creata Ministerului Dezvoltarii Regionale.

Contract atribuit nelegal, beneficiar - ginerele lui Nicolescu

Procurorii DNA mai acuza ca in cursul anului 2009, in urma licitatiei organizate de Consiliul Judetean Arges, contractul de reabilitare a podului Cateasca a fost atribuit, in mod nelegal, societatii comerciale ZEUS S.A., in conditiile in care initial, castigatoare a licitatiei fusese declarata o alta societate, inlaturata ulterior, in mod arbitrar, de comisia de evaluare, dupa reluarea procedurii dispusa de Constantin Nicolescu.

Societatea inlaturata se prezentase cu o oferta financiara mai buna, respectiv cu 4.497.947,48 lei mai mica, suma ce reprezinta prejudiciu in dauna CJ Arges.

Lucrarile de constructie au fost executate de catre SC ZEUS S.A. si SC DRACONES CONSTRUCT GRUP SRL Pitesti, cea din urma avand ca asociat un afin al presedintelui Consiliului Judetean Arges, respectiv ginerele acestuia. Mai mult, furnizor de bunuri pentru constructia lucrarii era SC SETRO METAL GROUP SA Campulung, firma controlata de asemenea, de o ruda apropiata a presedintelui Consiliului Judetean Arges.

2010: Lucrari suplimentare nejustificate si mita

Pe baza unor inscrisuri falsificate, in cadrul unei proceduri de achizitie complet falsificate, in cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judetean Arges a atribuit aceleiasi firme, SC ZEUS S.A, un contract in valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrari suplimentare la acelasi pod care, in realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, in luna martie 2010.

In cursul anului 2009, Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mita de la Dobre Grigore, actionar majoritar si administrator al SC ZEUS S.A., un spatiu comercial situat in municipiul Pitesti, in suprafata de peste 300 mp, in valoare de 447.000 lei. Pentru a disimula infractiunea de coruptie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost incheiat un contract fictiv de vanzare-cumparare. Atat in cursul procedurii de licitatie publica, dar si in faza de derulare a contractului au fost falsificate mai multe inscrisuri (dispozitii de santier, referate de necesitate, procese verbale etc).

Prejudiciu de aproape 1 milion de euro, sechestru pe bunuri

In comunicatul DNA se mai precizeaza ca prin activitatile descrise s-a stabilit ca a fost creat un prejudiciu in suma de 984.164,38 euro (echivalentul in lei a sumei de 4.408.269,18 lei), in dauna Ministerului Dezvoltarii Regionale (fostul Minister al Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor), reprezentand fonduri europene obtinute pe nedrept prin prezentare de documente false si un prejudiciu de 9.471.013,23 lei in dauna autoritatii contractante - Consiliul Judetean Arges, care se constituie in avantaj patrimonial necuvenit in favoarea S.C. ZEUS S.A. Pitesti.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului penal pe bunurile mobile/imobile apartinand inculpatilor. Totodata, s-a dispus instituirea sechestrului penal, pe bunul imobil in valoare totala de 447.000 lei (bun primit cu titlu de mita de catre Nicolescu Constantin de la Dobre Grigore, in mod disimulat).

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti, instanta desemnata de ICCJ sa judece prezenta cauza, in prima instanta.

Constantin Nicolescu si Dobre Grigore au mai fost trimisi in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Pitesti in alt dosar, tot pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate sau in legatura directa cu acestea, prevazute de Legea nr. 78/2000 (comunicat nr. 337/VIII/3 din 18 mai 2011).

Quarterly Report - Editia 4

Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit luni, 20 mai, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia...
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
#Constantin Nicolescu Arges judecata, #Constantin Nicolescu mita, #Constantin Nicolescu frauda fonduri , #DNA
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sa-i imprumute Nastase pistolul cu capse
Poza PSD Erie
PSD Erie
rank 5