Fostul presedinte al CJ Arges, Constantin Nicolescu, condamnat definitiv la 7 ani si 8 luni pentru mita, dar scapa de inchisoare

Marti, 26 Martie 2019, ora 15:15
11246 citiri
Fostul presedinte al CJ Arges, Constantin Nicolescu, condamnat definitiv la 7 ani si 8 luni pentru mita, dar scapa de inchisoare

Fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Arges Constantin Nicolescu a fost condamnat, marti, de magistratii Inaltei Curti, la 7 ani si 8 luni cu executare intr-un dosar in care este acuzat de frauda cu fonduri europene, in cazul reconstructiei a doua poduri din judet. Decizia este definitiva.

Constantin Nicolescu a fost judecat pentru mai multe infractiuni in acest caz. Fostul presedinte al CJ Arges a fost achitat pentru infractiunile de abuz in serviciu, iar judecatorii au incetat procesul in cazul acuzatiei de fals intelectual, deoarece a intervenit prescriptia.

Este vorba de un dosar trimis in judecata in februarie 2013, in care erau anchetate fapte din perioada 2007-2010.

Spaga

Inalta Curte l-a gasit insa vinovat pe Nicolescu pentru luare de mita si l-a condamnat la 5 ani de inchisoare. Acesta sentinta a fost contopita cu alta hotarare definitiva de condamnare, Nicolescu urmand sa execute condamnarea rezultanta de 7 ani si 8 luni de inchisoare.

Conform procurorilor DNA, in 2009, Nicolescu Constantin a primit mita de la Grigore Dobre Grigore, patronul de la Zeus, un spatiu comercial situat in Pitesti, in suprafata de peste 300 de metri patrati, in valoare de 447.000 lei.

Interdictia

Instanta i-a aplicat lui Nicolescu si o pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi pe o perioada de 5 ani:

- Dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;

- Dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat;

- Dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public.

A mentinut eliberarea

Inalta Curte a dedus din pedeapsa perioada in care Nicolescu a fost inchis, de la 26 ianuarie 2011 la 2 februarie 2011 si de la 5 februarie 2015 la 29 mai 2017.

"Mentine liberarea conditionata a inculpatului Nicolescu Constantin dispusa prin decizia penala nr.166/29 mai 2017, pronuntata de Tribunalul Arges", arata minuta.

Adica Nicolescu a stat la inchisoare doar 2 ani si 4 luni din sentinta de 7 ani si 8 luni. Infractorii peste 60 de ani executa doar o treime din pedeapsa gratie Codului Penal, iar Nicolescu are in prezent 74 de ani.

Inalta Curte a mai decis, marti, confiscarea sumei de 66.588 de lei de la Constantin Nicolescu.

Dosar inchis pentru Dobre

Afaceristul Grigore Dobre, administrator la firma de constructii SC Zeus SA din Pitesti, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu in faza de fond a procesului, a scapat de problemele penale in acest caz.

Inalta Curte l-a achitat pentru o parte din infractiuni, iar pentru altele a constatat intervenita prescriptiei si a incetat procesul. Printre infractiunile care s-au prescris este si cea ca i-ar fi dat mita lui Nicolescu.

Achitari si prescrieri

Si celelalte persoane implicate in acest caz au scapat de probleme, o parte fiind achitati de Inalta Curte, iar in cazul unor infractiuni a intervenit prescriptia si a incetat procesul penal.

Inalta Curte a inlaturat din sentinta dispozitia privind confiscarea sumei de 4.497.947,48 lei, masura care fusese dispusa de Curtea de Apel Bucuresti.

"In baza art.25 alin.5 C. proc. pen., lasa nesolutionata actiunea civila exercitata impotriva inculpatilor Nicolescu Constantin, Dobre Grigore si Mercea Codruta-Lavinia, de partea civila Statul Roman - Agentia Nationala de Administrare Fiscala - reprezentat de Directia Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, cu privire la suma de 3.779.787 lei", se mai arata in decizie.

Citeste si:
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Prefectul USR al judeţului Galaţi, Gabriel-Aurelian Panaitescu, care a obţinut în instanţă suspendarea Hotărârii de Guvern prin care a fost eliberat din funcţie după ce USR a ieşit de la...
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat miercuri seara, 19 ianuarie, la acuzele europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, anunţând că cere organizarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei....