Constantin Ninel Potirca, candidat INDEPENDENT la Alegerile Prezidentiale 2009

Despre Constantin Ninel Potirca

Constantin Ninel Potirca este un om de afaceri din Targu Jiu, presedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din Romania.

Nascut pe 20 noiembrie 1967, este casatorit si are cinci copii.

In octombrie 2009, Potirca s-a inscris in cursa pentru alegerile prezidentiale, dar a obtinut doar 0,21% din voturi.

Este cercetat penal pentru evaziune fiscala, prejudiciul adus statului atingand un milion de euro.

Activitate profesionala

„Eu sunt tinichigiu si sudor. Inainte de 1980 am lucrat in cooperatie si faceam tot felul de vestiare, sigilii de plumb si confectii metalice”, a declarat Ninel Potirca.

Dupa 1989, s-a imbogatit din afaceri cu fier vechi.

Potirca este presedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din Romania si are mai multe firme. Una dintre aceste societati a demolat in urma cu cativa ani un combinat din Arad.

Candidat la presedintie

In august 2009, Constantin Ninel Potirca si-a anuntat intentia de a-si inscrie candidatura, ca independent, la alegerile prezidentiale.

El precizat ca a luat aceasta decizie in urma consultarilor pe care le-a avut cu mai multi lideri din Romania de etnie rroma, care si-au manifestat intentia de a avea un candidat care sa reprezinte nu numai interesele minoritatilor, ci si ale tuturor romanilor.

Potirca a spus ca efortul pe care l-a depus de 20 de ani in miscarea romilor este palpabil si ca s-a implicat acolo unde a fost nevoie cu toata pregatirea sa, cu solutii pentru "elucidarea unor probleme economica, spirituala, culturala, educationala".

El a anuntat ca sloganul sau electoral va fi: "E timpul sa fim impreuna".

"Noi o sa venim cu un program electoral solvabil, pe intelesul tuturor, pe intelesul oamenilor de rand, al oamenilor de cultura, din toate structurile guvernamentale, al oamenilor politici, al oamenilor de orice natura. (...) Aceasta decizie pe care am luat-o este decizie prompta si eficienta si sunt convins ca toti rromii vor intelege programul meu si vor fi alaturi de mine", a aratat Constantin Ninel Potirca.

El a spus ca echipa sa va conlucra cu toate etniile pentru a gasi "solutii de practica" si "solutii de un trai mai bun" pentru a veni in ajutorul romanilor.

"Toti liderii de etnie rroma care au pus eforturi in miscarea rromilor de integrare sociala, economica, culturala au meritul lor (...) care nu poate fi masurat, care nu poate fi calculat din foarte multe puncte de vedere. E un merit care a dus la o relatie comunicativa intre liderii de etnie rroma, care, de multe ori, au luptat pentru o imagine mai buna a romilor, o imagine care trebuie prezentata cu bunele practici", a mai afirmat el.

A reusit sa obtina doar 0,21% din voturi in primul tur al prezidentialelor din 2009.

La Bucuresti, in caruta

Ninel Potirca a facut un adevarat circ din inscrierea ca si candidat la prezidentiale. In octombrie 2009, si-a strans sustinatorii in curtea palatului sau din Meteor pentru a-l ajuta la caratul zecilor de dosare in care se aflau listele cu cele 280.000 de semnaturi ce trebuiau sa ajunga la Biroul Electoral Central.

Dosarele au fost asezate apoi intr-o lada facuta din OSB, o lada de vreo 2 metri cubi, tapetata pe exterior cu sloganul electoral si pusa pe o platforma care, de regula, tracteaza masinile implicate in accidente auto.

A mers cu o caruta la Coloana Infinitului, pentru o scurta cuvantare in fata celor care il sustin in lupta electorala, dupa care a plecat cu un alai de masini spre Capitala.

"Stramosii nostri au pornit de la caruta, asa ca nu-i problema", explica Potirca.

La iesirea din  Targu Jiu a renuntat insa la caruta si s-a urcat in autoturismul sau de cateva zeci de mii de euro si, impreuna cu sustinatorii sai, a pornit spre Bucuresti.

Cercetat penal de DNA

In mai 2005, inspectorii fiscului au stabilit ca societatea patronata de Potirca, SC LUMETAL Tirgu Jiu, datoreaza statului un impozit de 26,5 miliarde de lei, ca urmare a includerii in calcul a unor cheltuieli nedeductibile.

De asemenea, administratorii firmei s-au sustras de la plata sumei de 9,6 miliarde de lei, reprezentand TVA. Aceste sume provin din vanzarea mai multor mijloace fixe intre patru firme pe care le detine familia Potirca, in urma acestor tranzactii fiind efectuate mai multe compensari cu sumele pe care le datora la bugetul de stat.

In urma controlului efectuat de Directia de Finante din Gorj, a reiesit ca o parte din bunurile vandute intre firmele lui Potirca nu erau inregistrate in evidentele societatilor. In urma neregulilor descoperite, pe numele societatii LUMETAL au fost aplicate noua amenzi, in valoare de 272 de milioane de lei. Sapte amenzi au fost pe persoana fizica.

Ullterior Constantin Ninel Potirca a fost trimis in judecata de catre procurorii de la Crima Organizata, pentru evaziune fiscala.

In prezent, Potirca este cercetat de Biroul Teritorial Targu Jiu al Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de evaziune fiscale de circa un milion de euro.

„Au mai cercetat si altii si nu au gasit nimic pentru ca eu nu fac evaziune. Am 30 de neinceperi de urmariri penale si 3-4 achitari date de instantele de judecata, asa ca nu e o problema nici dosarul acesta. Am 100 de controale pe an, adica unul la 3 zile, iar acum, cand incepe campania, s-au gandit unii ca poate ma prind cu ceva, dar voi candida, va asigur de asta”, declara Ninel Potirca pentru EVZ, la inceputul lunii octombrie.

Link-uri utile:

Constantin Ninel Potirca
Constantin Ninel Potirca

Data nasterii: 20 noiembrie 1967

Cariera:  presedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din Romania.

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Constantin Ninel Potirca, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.