Nita: E necesar sa reorganizam sistemul energetic, dar nu stiu cum

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 19:02
2506 citiri
Nita: E necesar sa reorganizam sistemul energetic, dar nu stiu cum
Foto: cdep.ro

Sistemul de productie a electricitatii trebuie reorganizat, pentru ca dupa liberalizarea pietei de energie nu va putea rezista in structura actuala, de separare a companiilor pe tipuri de resurse, dar deocamdata nu se stie cum trebuie derulat acest proces, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

"Va trebui sa reorganizam intreg sistemul energetic, pentru ca nu puteam avea aceasta separare pe tipuri de resurse. (...) Sa nu creada cineva ca Complexul Oltenia sau Complexul Hunedoara va rezista pe piata libera cu Hidroelectrica sau Nuclearelectrica", a declarat marti ministrul delegat pentru Energie, Constantin NIta, intr-o conferinta de presa.

Intrebat cum vede reorganizarea sistemului, Nita a recunoscut ca nu stie.

"Planul este acela pe care il gandim in momentul de fata, dar nu stiu sa vi-l spun", a afirmat ministrul.

Principalii producatori de energie din Romania din surse conventionale sunt controlati de stat. Companiile care produc energie cu cele mai mici costuri sunt Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Complexele Oltenia si Hunedoara, create prin fuziunea mai multor mine de carbuni cu termocentrale au costuri mai mari de productie.

Singura termocentrala pe gaze din Romania din ultimii 20 de ani a fost construita de o companie privata, respectiv OMV Petrom. Sectorul productiei energiei din surse alternative este aproape integral detinut de companii private.

#Nita reorganizare sistem energetic, #reorganizare sistem energetic , #ministru delegat