Constantin Nita: Legea bugetului ar putea intarzia

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 22:42
798 citiri
Constantin Nita: Legea bugetului ar putea intarzia
Foto: Arhiva

Angajarea raspunderii Guvernului pe Legea salarizarii ar duce la amanarea pana in ianuarie a Legii bugetului, a declarat, marti, fostul ministru al IMM-urilor si Comertului, Constantin Nita.

Constantin Nita considera ca "reducerea salariilor bugetarilor a fost o greseala enorma. Ar fi trebuit sa fi fost taiate sporurile, indemnizatiile, al treisprezecelea salariu, dar nu cel de baza".

In comparatie cu alte tari europene, masurile luate in Romania sunt cele mai dure. In Ungaria salariile din sectorul bugetar au fost taiate cu 15% si a fost eliminat cel de-al 13-lea salariu, in Bulgaria salariile au fost inghetate, nu taiate, in Cehia a fost operata o reducere cu 10%, care va fi recuperata in 2011, in Estonia taierea de salarii a fost de 17-18%, iar in Spania au fost reduse salariile cu 5%, reducere care va fi recuperata in 2011 si a fost eliminat temporar ajutorul de 2.500 de euro pentru nasterea unui copil.

In perioada 2005-2008 s-a facut greseala de a se fi aprobat cresteri salariale fara corelarea acestora cu productivitatea muncii, a spus fostul ministru. Respectarea echilibrului intre crestere economica, cresterea salariilor si cresterea preturilor ar fi permis incadrarea in anvelopa salariala.

Solutiile care pot fi acum aplicate sunt crearea unui fond care sa permita salariatilor sa isi recupereze, dupa o perioada, sumele care le-au fost taiate din salarii. "Cresterea de 15% propusa de guvern este o bagatela. Daca se ia in consideratie rata inflatiei, cresterea pentru 2011 ramane de 5-6%", a avertizat Constantin Nita.

In opinia fostului ministru al IMM-urilor si Comertului, "o crestere economica de 1,2% va fi greu de obtinut in 2011, dupa ce toate masurile anticriza din 2010 au dus la o crestere de 0,2% pe trimestrul al doilea. Cresterea de 1,5% nu poate fi bazata pe consum, ci pe export si investitii, ceea ce ar insemna elaborarea unui nou model economic pentru Romania".

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#fostul ministru Constantin Nita, #angajarea raspunderii legea salarizarii , #stiri Constantin Nita