Constantin Nita: Legile austeritatii sunt proaste, fara corespondent in UE

Marti, 29 Iunie 2010, ora 15:29
1522 citiri
Constantin Nita: Legile austeritatii sunt proaste, fara corespondent in UE

Reducerea masiva a salariilor in sistemul bugetar cu 25% va afecta in egala masura 'pensiile si toate bugetele sociale, crescand deficitul in aceste sectoare, deoarece persoanele care vor fi date afara vor deveni consumatori din fondul de somaj, nu contributori la fondurile de asistenta sociala', a declarat fostul ministru al IMM-urilor, social-democratul Constantin Nita.

'Sunt doua legi proaste, care nu au corespondent in Uniunea Europeana', a afirmat Nita, in cadrul unui interviu acordat Agepres, imediat dupa votul din Parlament de punere in acord cu deciziile Curtii Constitutionale a legilor privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.

'Apreciem verdictul dat de Curtea Constitutionala referitor la reducerea pensiilor cu 15 la suta. Era previzibila decizia Curtii, atat pentru ca era neconstitutionala, cat si pentru faptul ca nici o tara europeana nu a adoptat un asemenea proiect de lege', a subliniat vicepresedintele PSD, Constantin Nita.

Nici reducerea salariilor nu este o masura corecta, in opinia lui, deoarece nicaieri 'nu s-au adoptat reduceri cu 25 la suta, Spania operand o reducere a salariilor, dar numai cu 5 la suta, ceea ce este foarte diferit de nivelul aprobat in Romania.

Reducerea atat de masiva a salariilor va conduce la o scadere dramatica a consumului, la o scadere a nivelului de trai, cu atat mai mult cu cat scaderea salariilor va avea loc concomitent cu cresterea tarifelor si a preturilor, cauzata de cresterea TVA si de marirea costurilor de intretinere a apartamentelor. Iata tabloul unei tari coplesite de taxe si impozite, in lipsa oricarei masuri de crestere economica', sustine Constantin Nita.

Plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a pus, marti, in acord legile privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

Raportul comisiilor juridice reunite referitor la eliminarea articolului privind diminuarea pensiilor cu 15 la suta a intrunit 321 voturi 'pentru', 2 'impotriva' si nicio 'abtinere'.

Cel de-al doilea Raport, privind eliminarea prevederilor privind recalcularea pensiilor magistratilor, a fost adoptat cu 323 voturi 'pentru', 24 'impotriva' si 3 'abtineri'.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Constantin Nita legile austeritatii , #stiri Constantin Nita