Fostul ministru Constantin Nita, cercetat sub control judiciar pe cautiune: Ce acuzatii ii aduce DNA (Video)

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 16:02
4728 citiri
Fostul ministru Constantin Nita, cercetat sub control judiciar pe cautiune: Ce acuzatii ii aduce DNA (Video)
Foto: B1TV

Fostul ministru al Energiei, Constantin Nita, este cercetat sub control judiciar pe cautiune intr-un dosar in care e acuzat de trafic de influenta, au anuntat, luni, procurorii DNA.

Constantin Nita, in prezent deputat, a mers, luni, la sediul DNA din Capitala, insa nu a vrut sa faca nicio declaratie in fata jurnalistilor in legatura cu motivul audierii sale.

Iata ca, in scurt timp, anchetatorii au venit cu detalii privind dosarul in care este investigat Nita. Acesta trebuie sa depuna suma de 150.000 de lei, potrivit conditiilor controlului judiciar dispus pentru o perioada de 60 de zile, se arata intr-un comunicat DNA.

"Inculpatul Nita Constantin trebuie sa depuna o cautiune in valoare de 150.000 lei, urmand a comunica procurorului in termen de 6 (sase) zile lucratoare de la data prezentei ordonante daca este de acord sa depuna valoarea stabilita, aceasta urmand a fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei la o unitate bancara", se precizeaza in documnetul citat.

Procurorii sustin ca "in cursul anului 2013, Nita Constantin, deputat in Parlamentul Romaniei si, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denuntator) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu".

In schimbul comisionului pretins, Constantin Nita s-a angajat sa isi exercite influenta asupra primarului din municipiul respectiv si a promis ca va "interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri", sustin anchetatorii.

Nita a pretins 3,4 milioane de lei

"Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul lui Nita Constantin", se mai mentioneaza in comunicatul procurorilor.

Asadar, pe data de 21 iulie 2013, Nita a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucuresti.

"De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014", mai detaliaza DNA.

Astfel, suma solicitata nu a fost achitata integral, ci doar cele doua transe, prima de 30.000 de euro si a doua de peste 300.000 de lei, adica in jur de 66.000 de euro.

"Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin", au notat procurorii.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Constantin Nita control judiciar, #Constantin Nita DNA , #stiri Constantin Nita