Inca un VIP scapa de condamnare: Procesul fostului ministru Constantin Nita se reia de la zero

Luni, 25 Februarie 2019, ora 12:08
7755 citiri
Inca un VIP scapa de condamnare: Procesul fostului ministru Constantin Nita se reia de la zero
Foto: Arhiva Ziare.com

Dosarul in care fostul ministru Constantin Nita a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie se va rejudeca, conform deciziei date luni de completul de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Nita a facut contestatie in anulare impotriva sentintei definitive, iar luni aceasta a fost admisa. Decizia este definitiva.

"Desfiinteaza in totalitate decizia penala contestata si anuleaza toate formele de executare dispuse in baza sentintei penale nr. 305 din 26 mai 2017, pronuntata de Inalte Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala in dosarul nr. 2312/1/2016, ramasa definitiva prin decizia penala sus - mentionata", se arata in minuta instantei.

Astfel, pe 15 aprilie a fost fixat primul termen de judecata.

Nita a fost condamnat, in iunie 2018, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care era acuzat ca ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu 30.000 de euro si peste 300.000 de lei ca sa intervina la primarul Iasiului pentru atribuirea unui contract firmei UTI privind managementul traficului din oras.

Amintim ca, saptamana trecuta, completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis acelasi lucru si in cazul dosarului lui Dan Sova, care fusese condamnat la 3 ani de inchisoare pentru trafic de influenta in dosarul CET Govora.

In decembrie 2018, Sova si Nita au fost eliberati din inchisoare, dupa ce amandoi cerusera anularea pedepselor pe motiv ca nu a fost respectata legea cand s-au constituit completurile de 5 judecatori.

Dupa decizia Curtii Constitutionale privind modul in care au fost constituite aceste completuri de 5 judecatori de la Inalta Curte au fost facute mai multe contestatii in anulare, printre cei care au procedat in acest fel fiind si Elena Udrea, Alina Bica si Rudel Obreja.

#dosar Nita rejudecat, #Constantin Nita rejudecare dosar , #stiri Constantin Nita