Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este profitabil si competitiv - Studiu

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 21:30
1922 citiri
Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este profitabil si competitiv - Studiu
Foto: Replica

Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda este profitabil si competitiv pe piata de electricitate, este concluzia unui studiu de fezabilitatea realizat la comanda SC Energonuclear SA.

Expertii de la Ernst&Young si CANDESCO, care au realizat studiul, au aratat ca proiectul celor doua unitati este fezabil din punct de vedere tehnic, bazandu-se pe tehnologia CANDU.

"Sectorul de producere a energiei necesitainvestitiiin dezvoltarea de noi facilitati si modernizarea celor existente. Pentru facilitarea acestor investitii sunt necesare masuri pentru diminuarea riscurilor asociate pentru investitori, in special cel al prognozei pretului la electricitate.

Este nevoie de politici de reglementare a pietei prin mecanisme suport care sa faciliteze investitiile pe segmentul surselor energetice cu emisii reduse de carbon - regenerabilele, nuclearul si combustibilii fosili curati.

Acest obiectiv - realizarea investitiilor in capacitati energetice cu emisii reduse de carbon, printre care energia nucleara, care sa contribuie deopotriva la securitatea energetica a tarii si la indeplinirea obiectivelor din domeniul protectiei mediului, este parte a programului de guvernare si vom analiza cu atentie potentialele oportunitati in acest domeniu", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, conform unui comunicat de presa.

Expertii care au realizat studiul de fezabilitate au aratat ca "fluxurile de numerar nete actualizate, pe perioada de analiza (50 ani), corespunzatoare intregii durate de viata a unitatilor nucleare, au valori pozitive".

Comunicatul mai subliniaza ca "ca proiectul unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda este unul prioritar pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei".

#unitati centrala Cernavoda, #studiu fezabilitate centrala Cernavoda, #Constantin Nita Cernavoda , #stiri Constantin Nita
Comentarii