Un fost ministru, la Inalta Curte: Am fata de prost sa iau banii intr-un hotel plin de camere de luat vederi?

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 14:37
5068 citiri
Un fost ministru, la Inalta Curte: Am fata de prost sa iau banii intr-un hotel plin de camere de luat vederi?
Foto: Arhiva B1 TV

Fostul ministru al Energiei Constantin Nita a negat, la audierea sa in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, ca ar fi luat mita de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.

Acesta le-a spus judecatorilor de la instanta suprema cu "nu are fata de prost" ca sa ajunga sa ia o presupusa mita intr-un hotel plin de camere de luat vederi si ca patronul UTI Grup l-a "suspectat de prostie" daca a putut sa spuna ca i-a dat un plic cu bani in hotel.

"In septembrie 2012, atat Urdareanu, cat si Nichita mi-au solicitat sa le faciliteze o intalnire. Nichita stia ca in Bucuresti exista un asemenea proiect si voia sa-l implementeze la Iasi.

Intalnirea a avut loc. Pe Nichita il stiam din 2005, cand a devenit primar de Iasi", a aratat, marti, fostul ministru Constantin Nita, in declaratia de inculpat pe care a dat-o in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Constantin Nita a precizat ca a intermediat intalnirea intre fostul primar al Iasiului Gheorghe Nichita si omul de afaceri Tiberiu Urdareanu pe care i-a lasat singuri in biroul sau.

Fostul ministru a mai povestit cum a recomandat un om de incredere pentru a avea "grija" de afacerile lui Urdareanu din Brasov.

"Urdareanu a venit in Poiana Brasov la un amic de-al sau, Dan Fischer, care avea un proiect imobiliar acolo. Dorea sa-si cumpere o vila in Poiana, mi-a zis ca vrea sa participe la licitatia de la Iasi si in acest context am vorbit si de proiectul pe care-l avea la Brasov si mi-a cerut sa-i recomand o persoana cu care sa discute despre afacerile din Brasov. L-am recomandat pe Mihai Ghirda.

I-am zis lui Ghirda ca o sa-l contacteze cineva si dupa doua saptamani mi-a zis ca s-au inteles pentru un anumit mod de colaborare. Nu m-am interesat ce suma avea contractul, obiectul, ce companie. N-am stiut ca Ghirda a dat altei firme contractul incheiat cu UTI, nu m-a interesat aspectul.

Urdareanu nu mi-a spus ca ar fi avut o legatura cu Iasiul. Nu stiam ca a fost un contract fictiv. Daca era asa, Urdareanu putea oricand sa-l revoce", le-a spus Nita judecatorilor.

In continuarea audierii, Nita a aratat ca nu a cerut niciodata 5% spaga din valoarea contractului incheiat de UTI cu Primaria Iasi privind managementul traficului din oras.

"Am fost inregistrat ambiental cand il intrebam pe Ghirda daca si-a rezolvat problema, avea un dosar la Iasi. Nu l-am intrebat cu privire la suma care urma sa o incaseze sau daca si-a executat contractul. Niciodata nu i-am solicitat 5% lui Urdareanu pentru contractul cu Iasiul, nici nu este uzual, nu are sens sa cer asemenea suma.

Toate discutiile mele cu Urdareau au fost pe parteneriate de afaceri, nicidecum pe comisioane. In legatura cu suma pe care Urdareanu spune ca mi-a dat-o, este imposibil ca un om inteligent sa ia bani intr-un hotel cu zeci de camere de luat vederi. Urdareanu m-a suspectat de prostie, daca a putut sa spuna asta", a rabufnit Nita in sala de judecata.

El a negat faptul ca i-ar fi cerut lui Ghirda sa plateasca anumite consumatii facute la diverse intalniri de partid.

"Era o practica ca dupa anumite intalniri sa se socializeze. Prin rotatie, se achitau mesele. Nu i-am cerut lui Ghirda sa plateasca pentru partid. Nu am discutat cu martorii acuzarii. Nu stiam ca Nichita ar fi solicitat 10 la suta lui Urdareanu din valoarea contractului incheiat cu Primaria Iasiului", a aratat Constantin Nita in finalul declaratiei sale.

Citeste si Fostul ministru Constantin Nita, cercetat sub control judiciar pe cautiune: Ce acuzatii ii aduce DNA (Video)

Instanta a stabilit ultimul termen al procesului pentru 9 mai, cand vor avea loc dezbaterile finale in acest proces.

In iunie 2016, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Constantin Nita pe care il acuza de trafic de influenta.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2013, Constantin Nita, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat lui Tiberiu Urdareanu, denuntator in cauza, un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de firma acestuia cu Primaria Iasi.

Vezi si DNA a pus sechestru pe averea fostului ministru Constantin Nita

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Nita mita hotel camere, #Nita dosar trafic influenta, #Nita spaga dosar DNA , #stiri Constantin Nita