Se elimină zecile de avize și aprobări pentru construcțiile noi. Cât de mult îi va ajuta Noul Cod al urbanismului pe proprietari

Joi, 02 Martie 2023, ora 22:39
77208 citiri
Se elimină zecile de avize și aprobări pentru construcțiile noi. Cât de mult îi va ajuta Noul Cod al urbanismului pe proprietari
Proprietarii vor avea nevoie de o singură autorizaţie, de la o singură comisie FOTO Pixabay

Românii care vor să îşi facă o casă nouă nu vor mai trebui să facă drumuri fără sfârşit la primărie pentru a obţine zeci de avize şi de aprobări înainte de începerea lucrărilor.

Proprietarii vor avea nevoie de o singură autorizaţie, care se obţine de la o singură comisie, potrivit Noului Cod al urbanismului, care simplifică procedura.

Noul Cod al urbanismului, asumat prin PNRR, se află pe masa guvernului și trebuie adoptat în prima jumătate a acestui an. Va reuni regulile de construcție care se regăsesc deja în alte 10 legi actualizate în ultimii 30 de ani, potrivit Știrile TVR.

”Vom evita aceste avize în cascadă, care se întâmplă astăzi în procedură. Ai nevoie de 30 şi 35 de avize de la câteva autorităţi. Ai primele trei-patru avize, iar al cincilea aviz când l-ai luat deja expiră primul aviz, pentru că au termen de valabilitate ş.a.m.d. Toate procedurile vor fi comasate, în sensul în care toate autorităţile statului, fie că vorbim de servicii, de concentrate, autorităţi la nivel central, vor avea o procedură şi un termen deodată, astfel încât avizele şi acordurile să nu expire în cascadă şi aceste proceduri să fie mult simplificate”, a anunțat joi, 2 martie, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

Potrivit noilor reglementări, nu va mai fi nevoie de autorizație pentru construirea unui rastel de biciclete sau pentru o stație de încărcare a mașinilor electrice atunci când acestea sunt ridicate de primării.

De autorizații scapă și cei care vor să facă în curtea casei lucrări de mai mică importanță, pentru care acum e nevoie de o întreagă documentație tehnică.

”Sunt anumite tipuri de, hai să le spunem ”construcţii”, care astăzi, pe legislaţia actuală, necesită autorizaţie de construire. De exemplu, au fost autorităţi locale, nu puţine în această ţară, care au emis autorizaţie de funcţionare, fiind o legislaţie care nu era foarte evidentă, de exemplu, în cazul amenajării unui rastel de biciclete în faţa unei instituţii. Sunt alte categorii de lucrări care se fac, dacă vreţi, pe proprietatea privată a persoanei şi care sunt lucrări de mai mică importanţă şi pentru care astăzi trebuie să faci documentaţie tehnică, economică şi trebuie să ai autorizaţie de funcţionare”, a mai spus Cseke Attila.

Noul regulament va simplifica și procedurile pentru situațiile în care oamenii vor să înceapă o construcție nouă în curtea casei. Dacă, în prezent, un certificat de urbanism se eliberează în una sau două luni, prin noul program digital va fi gata în 5 zile.

Perioada în care un proprietar va primi autorizația de construire se va reduce la 2 săptămâni de la 2 luni, cât este acum.

Codul urbanismului va fi cel mai probabil aprobat de guvern luna aceasta și va fi trimis pentru dezbatere în Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#constructii noi, #aprobare, #avize, #eliminare, #Cseke Attila, #ministrul Dezvoltarii, #cod urbanism , #proiecte constructii
Comentarii
Poza Balosu
Balosu
rank 2
cine sa mai construiasca la preturile de azi
Poza stanciu_cristian
stanciu_cristian
rank 1