Sfârșitul de an ar putea să aducă un nou val de scumpiri, sectorul construcțiilor fiind și el vizat. Așadar, prețurile apartamentelor vor crește în România conform specialiștilor, chiar și cu 10%. Agenții imobiliari vorbesc inclusiv despre o instabilitate în contextul modificărilor fiscale și a unei creșteri economice sub așteptări. Aceștia se așteaptă inclusiv la anularea facilităților angajaților din construcții.
Datele INS arată ce se va întâmpla în următoarea perioadă cu sectorul construcțiilor, schimbările acestea aducând modificări importante și pe piața imobiliarelor din țară. Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -19%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +23%).
Experții spun însă că în următorii ani, prețurile se vor mări în continuare, însă impactul nu va fi neapărat atât de puternic.
”Prețurile cresc datorită inflației în primul rând și va fi în continuare o creștere corelată tot cu inflația, atât în construcții, cât și pe prețurile apartamentelor, ale imobiliarelor în general. Cu cât se vor scumpi prețurile cred că e greu de aproximat pentru toată lumea. Eu cred că se va menține undeva sub 5%, bineînțeles asta dacă nu apar alte evenimente neprevăzute”, a declarat Valentin Bucheru, agent imobiliare, pentru Ziare.com.
De asemenea, acesta a spus că numărul autorizațiilor de construcție emise în prima jumătate a acestui an au scăzut substanțial comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în mai multe zone din țară, însă odată cu proiectele mari de infrastructură care sunt anunțate în 2025, ar putea exista o presiune mare pe preț. La fel și majorarea TVA-ului, în general va duce la modificările prețurilor în construcții.
”Sunt creșteri pe construcții, dar în același timp nu sunt nici foarte multe autorizații, cel puțin în București. Proiectele de infrastructură se vor termina în 2-3 ani și se va mai tempera puțin creșterea din construcții. Impactul nu va fi atât de mare așadar, nu-l văd mai mare de 5%. Chiar dacă sunt premize pentru creștere, sunt și premize pentru a pune presiune pe prețuri, fie că scad volumele. De exemplu, anul acesta au scăzut volumele din construcții pe privat. Au fost susținute de volumele din construcții de la infrastructură. Pentru anul viitor sunt în continuare proiecte de infrastructură mari care vor absorbi multe resurse din domeniu acesta. Sunt și proiecte de imobiliare destul de multe care se anunță, și probabil va fi și acolo o mică presiune. Rămânem în continuare cu rezervele alegerilor și taxelor care vor fi anunțate anul viitor”, a adăugat expertul.
Nu în ultimul rând, acesta a explicat că se vorbește inclusiv de anularea facilităților angajaților din construcții, ceea ce va duce din nou la modificarea prețurilor.
”Ei acum au o facilitate la plata pe salariu și se discută despre amânarea acestor facilități pentru reducerea deficitului și atunci clar va pune presiune pe prețuri”, a conchis agentul.
Inginerii spun că prețurile materialelor de construcții au fost dictate în mare parte din cauza unor probleme apărute. În principal, zic ei, betonul și otelul sunt cele care s-au scumpit și care vor mai înregistra creșteri de preț, deoarece, în mare parte, acestea sunt aduse din afară.
”Materialele de construcții principale, care se folosesc pentru clădirile cu regim de înălțime mare, respectiv betonul și oțelul sunt energointensive, ceea ce a dus la impunerea unor certificate verzi, care în esență au scumpit prețul materialelor. De asemenea, problemele legate de calitatea produselor și de disponibilitatea cu care au mai putut fi aduse materiale din Turcia, India și China, mai ales oțel, ceea ce a dus din nou la o creștere. Și să nu uităm faptul că există o curbă inflaționistă în toate țările, care în esență mărește prețul în acest sector. Există alternativa construcțiilor din lemn, însă acestea nu pot să fie mai mult de construcții uni familiale. Este nevoie de lemn de calitatea superioară pentru construcții, iar în general există concurență pentru masa lemnoasă din partea producătorilor de obiecte de industrializare a lemnului. Deci, și aici disponibilitatea nu este în favoarea constructorilor. Celelalte materiale adiacente au un mai mic impact, însă în esență totul e afectat de inflație”, a precizat Manole Stelian, inginer constructor, pentru Ziare.com.
Tot acesta a spus că problema din sectorul construcțiilor este lipsa forței de muncă, dar și cheltuielile care sunt cu cei care lucrează în orașe, deși ei stau în zone îndepărtate.
”La ora actuală, se observă că muncitori români se găsesc cu dificultate, în general sunt aduși, mai ales din țări asiatice sau Turcia. În România din păcate, sistemul ajutoarelor sociale nu a încurajat angajarea. De foarte multe ori în zonele rurale, sunt mulți cetățeni care preferă să se ocupe de agricultură de exemplu, decât să muncească pe șantiere care nu întotdeauna sunt în localitate. La autostrăzi, oamenii de obicei nu stau în oraș, iar atunci este greu de găsit o cazare pentru muncitori în condiții acceptabile, care iarăși duce la o creștere a prețurilor. În rest există multe probleme în acest sector. Singurul lucru care la ora actuală contribuie la creșterea prețurilor este și faptul că dobânzile au crescut și atunci oamenii nu mai pot să se împrumute cu sume foarte mari de bani”, a adăugat inginerul.
De asemenea, experții din domeniu spun că locuințele noi cel mai probabil se vor scumpi și mai mult, însă totul depinde desigur de zonă, dar și de alți factori de dezvoltare. Nu în ultimul rând, deciziile politice pot avea o mare influență asupra a ceea ce se întâmpla pe piața imobiliarelor. Doar în ultimul an prețurile pentru apartamente au crescut substanțial, atât în Cluj-Napoca, cât și în București și alte orașe dezvoltate, în medie cu 16% față de anul 2023, potrivit unui studiu privind evoluția pieței imobiliare la nivel național.
”În primul rând în segmentul de new homes, segmentul de dezvoltatori ale căror costuri ridicate se vor duce la mai puține unități livrate în piață și în creșterea prețurilor/mp util. Reducerea ofertei în raport cu cererea actuală împreună cu o creștere a prețurilor pe segmentul de locuințe noi, dar și cu o valoare de înlocuire mai mare ca și indice de evaluare a segmentului second hand, va aduce la o scumpire în medie a întregului sector imobiliar. Conform INS-ului, se preconizează creștere a prețurilor lucrărilor în construcții de 21%. În opinia mea, ne putem aștepta la o creștere în medie a pieței imobiliare cu între 5% și 10% maxim. Desigur, această creștere poate varia în funcție de regiune, locație și alți factori de dezvoltare locală cat și factori politici din viitorul apropiat”, a declarat Alexandru Socoteanu, agent imobiliar, pentru Ziare.com.
Întrebat dacă românii vor mai fi interesanți sau își vor mai permite să-și achiziționeze o locuință, odată cu schimbările apărute, el a spus că va exista cerere, mai ales din partea celor care și-au vândut apartamentele, fie din partea străinilor atrași de România.
”Piața ne arată că românii își vor mai permite să facă astfel de achiziții, chiar dacă prețurile vor crește. Majoritatea cumpărătorilor din piață sunt împărțiți în poziția de vânzători precedenți de imobil și investitori ce își plasează lichiditățile în imobiliare, iar aici intră, diaspora cât și străinii ce au apetență pentru România pentru investiții sau imobile de vacanță. Cel mai mic procent de cumpărători este de tineri ce își cumpără pentru prima dată o locuință și este necesară acumularea avansului și contractarea unui credit ipotecar pentru achiziție”, a conchis Alexandru Socoteanu.