Poate că este vorba de o sticlă sau două de sauvignon blanc la cină în majoritatea serilor. Sau un sherry bine meritat după-amiaza târziu, urmat de un gin tonic în timp ce gătești.
Poate fi și vorba de câteva halbe cu prietenii la pub câteva zile pe săptămână – și mai multe în zilele de meci din weekend. Iar în vacanță? Nimeni nu ține socoteala. Când Dr. Ellie Cannon de la The Mail on Sunday le-a cerut cititorilor să-i scrie confidențial despre consumul lor de alcool, îngrijorată că majoritatea oamenilor nu sunt sinceri cu medicii de familie în legătură cu cât beau, aceste povești tipice au început să curgă.
Cei mai mulți au recunoscut că „probabil beau prea mult” în fiecare zi și, așa cum bănuia Dr. Cannon, au mărturisit că mint în fața doctorilor de teama de a fi judecați, certați sau chiar etichetați drept „alcoolici”.
Și adevărul este, desigur, că – fie că ne place sau nu – în aproape toate aceste scenarii ai consuma mai mult decât cele 14 unități recomandate pe săptămână atât pentru bărbați, cât și pentru femei, conform autorităților guvernamentale din domeniul sănătății. Este mai puțin decât cred cei mai mulți: aproximativ echivalentul a șase halbe de bere, o sticlă și jumătate de vin sau 14 măsuri simple de băuturi spirtoase.
Această recomandare a fost introdusă în 2016 de către directorul medical de atunci al Angliei, Dame Sally Davies, în urma unei evaluări a dovezilor privind daunele provocate de consumul excesiv de alcool.
Actualizarea, care a făcut ca Dame Sally să fie etichetată drept „stricătoare de distracții”, a redus limita pentru bărbați de la trei până la patru unități pe zi la 14 unități distribuite pe parcursul unei săptămâni, a recomandat ca toată lumea să aibă câteva zile complet fără alcool și a sugerat ca femeile însărcinate să nu consume deloc alcool.
Având în vedere titlurile recente care sugerează că doar un pahar de vin pe zi ne expune la un risc mai mare de cancer și deteriorare a ficatului și legăturile la fel de îngrijorătoare între consumul de alcool și riscul de demență, mulți experți susțin că aceasta este o abordare rezonabilă, care reflectă dovezile și clarifică foarte bine aceste riscuri. Majoritatea sunt de acord că, deși ghidurile pot părea „paternaliste”, cultura consumului exagerat de alcool din Marea Britanie dăunează.
Dar cât de îngrijorați trebuie să fim, de fapt, dacă consumăm alcool la limita de 14 unități pe săptămână sau chiar peste. Au fost riscurile exagerate?
Deși daunele pe care alcoolul le provoacă sănătății noastre sunt reale, de la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale la cancer și chiar demență, unii experți spun că riscul din consumul moderat este atât de mic încât este aproape lipsit de semnificație – și echivalent cu riscurile pe care le înfruntăm zilnic dintr-o mulțime de alte comportamente banale pe care nu le considerăm riscante.
De fapt, după cum a spus recent succesorul lui Dame Sally, profesorul Sir Chris Whitty, „consumul moderat de alcool”, împreună cu renunțarea la fumat, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice, sunt esențiale pentru prevenirea bolilor și a dizabilităților mai târziu în viață. Profesorul Sir David Spiegelhalter, unul dintre experții consultați în cadrul actualizării ghidurilor din 2016, a oferit o viziune mai detaliată: „O oră de vizionare la televizor pe zi sau un sandviș cu bacon de câteva ori pe săptămână sunt mai periculoase pentru sănătatea ta pe termen lung."
„În contrast, un șofer obișnuit se confruntă cu un risc mult mai mic pe durata vieții din cauza unui accident de mașină. Totul pare să se reducă la câtă plăcere îți oferă consumul moderat de alcool.”
Cu alte cuvinte, este un risc ca oricare altul – și doar tu poți decide cu ce te simți confortabil.
John Holmes, profesor de politici privind alcoolul la Universitatea din Sheffield, a cărui echipă din cadrul Grupului de Cercetare a Dependențelor din Sheffield a realizat modele care au informat ghidurile din 2016, și are aceeași abordare în legătură cu dovezile.
„Nu există un număr magic aici – nu este un prag peste care, dacă bei mai puțin, ești în siguranță și dacă depășești, vei muri,” spune el.
„În linii mari, riscul crește cu fiecare băutură în plus pe care o consumi și crește în mod deosebit pentru niveluri mai ridicate de consum. În cele din urmă, este doar un ghid, nu o limită strictă, așa cum este adesea descris.”
Decenii de cercetări științifice au demonstrat legături între consumul de alcool și cel puțin opt tipuri diferite de cancer, demență, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și ciroză hepatică.
În special, rolul alcoolului în creșterea riscului de cancer de sân a fost mult mai bine stabilit în ultimii ani. Fostul chirurg pentru cancer de sân, Liz O'Riordan, a scris în MoS despre teama ei că alcoolul ar fi putut provoca cancerul său de sân, care a revenit de două ori.
Prof. Holmes spune că actualizarea ghidurilor guvernamentale a avut ca scop transmiterea unui mesaj despre dovezile tot mai numeroase privind daunele, oferind în același timp sfaturi despre cum să consumăm alcool la cel mai mic nivel de risc.
S-a bazat pe un principiu simplu folosit și în elaborarea ghidurilor pentru alcool în Australia: și anume, faptul că oamenii consideră un risc de unu la 100 ca fiind „acceptabil” în general.
Echipa a calculat, pe baza dovezilor, cât ar trebui să bea o persoană obișnuită în fiecare săptămână de-a lungul vieții pentru a ajunge la punctul în care unul din 100 de oameni moare din cauza unei probleme legate de alcool.
Concluzia lor a fost că acest nivel este „aproximativ” de 14 unități.
Dar Prof. Holmes explică: „Există multă incertitudine în privința cifrei de 14 unități, și probabil un interval acceptabil, care ar putea ajunge până la 21 de unități.
„Dar a fost stabilit la 14 deoarece trebuia să ne gândim și la ce voiam să obținem cu acest nou ghid în termeni de schimbare a comportamentului. Trebuia să fie ușor de înțeles, să poată fi apărat științific și să comunice mesajul că dovezile despre riscurile alcoolului au crescut față de ghidurile anterioare.”
„Dacă vrei să-ți menții riscul scăzut, ideea este să ții acest număr în minte. Dacă consumi 15-16 unități pe săptămână, ți-ai crescut ușor riscul, dar nu într-o măsură semnificativă. Dacă consumi 20-30 de unități pe săptămână, ți-ai crescut considerabil riscul.”
Această opinie este susținută de Prof. Spiegelhalter, care a spus pentru Mail on Sunday: „Limitele recomandate în Marea Britanie sunt descrise ca fiind ‘de risc scăzut’, dar asta nu înseamnă că orice valoare peste aceste limite este ‘de risc ridicat’.
„Ar fi greșit dacă oamenii ar crede că consumul oricărui lucru peste limitele recomandate îi dăunează în mod necesar — aceste limite ar putea fi considerate mai degrabă ținte aspiraționale.”
Pentru a pune acest lucru în context, Prof. Spiegelhalter a menționat un studiu major publicat în Lancet în 2018, care s-a bazat pe 600.000 de băutori și a examinat 40.000 de decese.
„Studiul a estimat că, comparativ cu persoanele care consumă alcool conform ghidurilor actuale din Marea Britanie, cei care beau de până la două ori mai mult decât limitele actuale aveau, în medie, o speranță de viață cu aproximativ șase luni mai scurtă,” a spus el. „Desigur, orice efect al alcoolului suplimentar va varia enorm între persoane, dar aceasta oferă o idee despre magnitudinea compromisului.”
Cu alte cuvinte, este mic.
El ilustrează acest lucru și mai clar analizând un alt mare studiu din SUA, care a făcut senzație în întreaga lume sugerând că un pahar pe zi era suficient pentru a crește riscul de moarte. Dar, din nou, statisticile oferă un context important, subliniază Prof. Spiegelhalter. Dacă 100.000 de persoane cu vârste între 15 și 95 de ani nu consumau alcool într-un an, 914 dintre ele ar dezvolta o problemă de sănătate care poate fi cauzată și de consumul de alcool, arată studiul.
Dacă toate acestea ar consuma o băutură alcoolică în fiecare zi în acel an, 918 dintre ele ar dezvolta o astfel de problemă – cu patru persoane în plus.
Asta înseamnă, spune Prof. Spiegelhalter, că 25.000 de oameni ar trebui să consume colectiv 400.000 de sticle de gin într-un an pentru a avea o problemă de sănătate legată de alcool suplimentar.
Și dacă aceiași băutori ar consuma în schimb două băuturi pe zi, sau 2,5 unități de alcool – echivalentul a 17,5 unități pe săptămână și cu 25% mai mult decât ghidurile din Marea Britanie – 977 dintre ei ar dezvolta o problemă. Asta înseamnă cu 63 de persoane în plus. „Aceasta indică totuși un nivel foarte scăzut de daune în cazul băutorilor care consumă doar puțin mai mult decât ghidurile din Marea Britanie,” concluzionează el.
Desigur, există în continuare riscul de daune dacă consumi regulat mult mai mult decât ghidurile și femeile sunt mai expuse decât bărbații. La niveluri moderate, riscul este egal, motiv pentru care ghidurile sunt stabilite la 14 unități atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
„Dar cu cât femeile consumă mai mult alcool, cu atât riscul este mai mare, parțial pentru că nivelul alcoolului rămâne mai mult timp în sângele femeilor. Femeile au rate mai mari de boli de ficat, leziuni cardiace și cancer chiar și la niveluri mai scăzute de consum. Grupul de experți care a sfătuit Guvernul în actualizarea ghidurilor din 2016 a discutat pe scurt despre introducerea unor categorii diferite de risc în funcție de cantitatea de alcool consumată – dar în cele din urmă a decis că aceasta ar fi fost prea confuză. Totuși, este un ghid util atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Prof. Holmes explică că este bazat pe categorii frecvent utilizate în cercetare, care împart consumul în trei grupe de risc: risc scăzut este până la 14 unități pe săptămână; risc periculos, sau risc crescut, este între 14 și 35 unități pentru femei și între 14 și 50 pentru bărbați; iar risc dăunător sau ridicat este peste 35 unități pentru femei și 50 pentru bărbați.
„În timp ce 14 unități pe săptămână corespund unui risc de unu la 100 de a muri din cauza alcoolului, dacă bărbații consumă 50 de unități pe săptămână, acel risc crește la aproximativ unu la șase sau șapte,” spune Prof. Holmes.
Riscul individual al fiecărei persoane va fi, de asemenea, diferit în funcție de genetica lor, vârsta și cât de sănătoși sunt, scrie dailymail.com.