Cât de periculos este alcoolul pentru inimă: Vești bune și foarte proaste privind cantitățile permise de băuturi

Marti, 24 Mai 2022, ora 01:14
12512 citiri
Cât de periculos este alcoolul pentru inimă: Vești bune și foarte proaste privind cantitățile permise de băuturi

Un studiu medical important, care a fost prezentat la congresul Societății europene de cardiologie (ESC), în data de 22 mai 2022 de către oamenii de știință de la Spitalul universitar St. Vincent din Dublin, Irlanda, arată că un consum scăzut al băuturilor alcoolice reduce foarte mult riscul îmbolnăvirii de afecțiuni de inimă. Dacă nivelul săptămânal depășește nivelul de o sticlă de vin sau trei cutii și jumătate de cutii de bere, atunci există un pericol major de dezvoltare a unor boli de inimă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Uniunea Europeană este regiunea care dispune de cele mai mari cantități de băuturi din lume, potrivit News Medical.

Deși este bine recunoscut că, consumul intens de alcool pe termen lung poate provoca insuficiență cardiacă numită cardiomiopatie alcoolică, dovezile arată că și în cantități mai mici, băuturile pot fi dăunătoare pentru sănătate.

Studiul a inclus 744 de adulți cu vârsta de peste 40 de ani, care aveau fie un risc de a dezvolta insuficiență cardiacă din cauza factorilor de risc (hipertensiune arterială, diabet, obezitate), fie cu insuficiență pre-cardiacă (factori de risc, dar fără simptome).

Vârsta medie a fost de 66,5 ani, iar 53% erau femei, la participanții la studiu. Analiza a folosit valoarea standard irlandeză a unei băuturi (adică o unitate), care conține 10 grame de alcool.

Cum să trăiești mai mult cu 10 ani: Descoperire importantă privind longevitatea oamenilor

Participanții au fost clasificați în funcție de consumul de alcool săptămânal: 1) niciunul, 2) scăzut (mai puțin de 7 unități, adică până la o sticlă de vin de 750 ml sau 3,5 cutii de bere de 4,5%), 3) moderat (7-14 unități, până la 2 sticle de vin sau 7 cutii de bere), 4) mare (peste 14 unități, mai mult de 2 sticle de vin sau 7 cutii de bere). Cercetarea s-a întins pe o perioadă de 5,4 ani.

”Studiul nostru arată că un consum de peste 70 de grame de alcool pe săptămână este asociat cu agravarea insuficienței cardiace sau cu progresia către insuficiență cardiacă simptomatică la europeni”, a spus dr. Bethany Wong, de la Spitalul universitar St. Vincent din Dublin, Irlanda și autorul principal al studiului.

Câte ore de somn sunt ideale: Vești foarte proaste pentru cei care dorm prea mult sau prea puțin

Persoanele din grupurile cu un consum de alcool moderat sau ridicat au avut un risc de 4,5 ori mai mare de înrăutățire a sănătății inimii și a insuficienței cardiace. În cazul consumului scăzut nu s-au descoperit simptome ale afecțiunilor inimii.

Citeste si:
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, 26 iunie, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Naţional, că...
Comentarii
ionteleaga
rank 1
Ba giga,tu acum 20 de ani erai o umba