O echipă de cercetători de la mai multe Universități din Shenzhen, Hong Kong și Macao, care a realizat un nou studiu ce va fi publicat în eClinical Medicine din revista The Lancet, Anglia, din luna octombrie 2024, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătatea oamenilor. Experții vin cu un avertisment serios, după ce au constatat că un consum crescut de alcool, în exces, mărește riscul de demență și pierderea minților.
Savanții au investigat dacă creșterea consumului de alcool duce la mărirea riscului de a dezvolta demență în rândul persoanelor care beau în prezent. Descoperirile lor indică faptul că consumul de alcool prezis pe baza factorilor genetici crește, la fel și riscul de demență, provocând cunoștințele anterioare și sugerând că nicio cantitate de alcool nu este sigură, atunci când vine vorba de prevenirea demenței, potrivit News Medical.
Până în 2050, se estimează că numărul global de persoane care trăiesc cu demență va crește la aproape 153 de milioane de la peste 57 de milioane în 2019, evidențiind nevoia urgentă de strategii de prevenire. În timp ce consumul excesiv de alcool este un factor de risc cunoscut pentru demență, efectele consumului de alcool în cantități ușoare până la moderate sunt încă dezbătute.
Acest studiu a folosit date de la Biobank din Marea Britanie pentru a afla dacă consumul de cantități ușoare până la moderate de alcool provoacă un risc mai mare de demență la persoanele care consumă în prezent alcool.
În primul rând, cercetătorii au analizat relația dintre alcool și demență folosind o metodă statistică comună, care le-a permis să vadă dacă riscul s-a schimbat la diferite niveluri de consum.
Apoi, au folosit o abordare genetică numită randomizare mendeliană (MR) pentru a vedea dacă genele legate de consumul de alcool ar putea ajuta la determinarea dacă alcoolul este direct legat de riscul de demență.
Studiul a inclus peste 300.000 de adulți britanici albi care consumă în prezent alcool. Acești participanți au răspuns la întrebări despre obiceiurile lor de alcool și au furnizat informații genetice. Au fost excluse persoanele care nu au băut sau au avut demență la începutul studiului.
Consumul de alcool a fost calculat în funcție de cât de mult au spus oamenii că au băut în fiecare săptămână, urmând regulile de sănătate din Marea Britanie. Cazurile de demență au fost urmărite în dosarele spitalelor și ale deceselor.
În acest studiu, cercetătorii au urmărit 313.958 de consumatori actuali de alcool timp de aproximativ 13 ani pentru a vedea dacă obiceiurile lor de consum au fost legate de riscul de demență. În acest timp, 1,7% dintre participanți (5.394 de persoane) au fost diagnosticați cu demență.
Cantitatea medie de alcool consumată în fiecare săptămână a fost de 13,6 unități, aproape jumătate (48,6%) consumând mai mult decât cele 14 unități recomandate de Regatul Unit pe săptămână.
În Marea Britanie, o unitate de alcool este egală cu 10 ml sau 8g de alcool pur. Spre exemplu o halbă de bere (cu 4% alcool) are 2,3 unități, iar un pahar de vin (13% alcool) are 2,3 unități.
În general, bărbații au băut mai mult decât femeile, bărbații bând aproximativ 20,2 unități pe săptămână, comparativ cu 9,5 unități pentru femei. Interesant este că mai multe femei (68,6%) au rămas în limitele sigure pentru consumul de alcool, comparativ cu bărbații (34,2%).
La analizarea modului în care consumul de alcool este legat de demență, a fost găsit un model „în formă de J”.
Aceasta înseamnă că consumul de alcool ușor până la moderat (aproximativ 11,9 unități pe săptămână) a fost asociat cu cel mai scăzut risc de demență, în timp ce niveluri mai ridicate de alcool au crescut riscul. Pentru bărbați, cel mai scăzut risc de demență a fost de 16,8 unități pe săptămână, dar nu a fost găsit un model clar pentru femei.
Analiza genetică a arătat că persoanele cu gene legate de un consum mai mare de alcool aveau mai multe șanse de a dezvolta demență, în special femeile. Acest lucru sugerează că alcoolul poate juca un rol direct în creșterea riscului de demență, în special în cazul consumului mai intens de alcool.
Studiul a descoperit o relație liniară între consumul de alcool și probabilitatea de a dezvolta demență, băutorii actuali se confruntă cu un risc mai mare de demență pe măsură ce consumul de alcool crește.
Dar cum... Vezi tot