Ce presupune regula 8x8 privind consumul zilnic de apă. Experții în sănătate o recomandă

Marti, 06 Iunie 2023, ora 05:32
9356 citiri
Ce presupune regula 8x8 privind consumul zilnic de apă. Experții în sănătate o recomandă
Femeie care bea apă FOTO Unsplash

Există numeroase recomandări privind cantitatea de apă pe care oamenii trebuie să o consume zilnic, însă adevărul este că o mulțime de factori influențează aceste cifre optime, care variază de la o persoană la alta.

Experții în sănătate recomandă adesea oamenilor să bea opt pahare de apă de 8 uncii pe zi (n.r. - unitate de măsurare din SUA. O uncie = aprox. 30 ml). Aceasta este cunoscută în mod obișnuit ca regula „8×8” și cumulează aproximativ 2 litri de apă pe zi, potrivit Healthline.com.

Pe de altă parte, recomandarea Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA, pentru adulți, arată astfel:

  • 2,7 litri/ zi - femei
  • 3,7 litri/ zi - bărbați

Cantitatea se referă la totalul lichidelor consumate într-o zi, atât băuturi precum apă, ceai, suc, cafea, cât și cantitatea obținută din alimente (cca. 20% din total pe zi).

Cantitatea de apă necesară depinde de mai mulți factori:

  • Locul în care locuiți
- Veți avea nevoie de mai multă apă în zonele calde, umede sau uscate. De asemenea, veți avea nevoie de mai multă apă dacă locuiți la munte sau la o altitudine mare.

  • Dietă
- Persoanele care consumă mai multe băuturi pe bază pe cofeină vor avea nevoie de mai multă apă deoarece vor urina mai frecvent. De asemenea, veți avea nevoie de mai multe lichide dacă aveți o dietă bogată în alimente cu zahăr, picante sau sărate. Același lucru se întâmplă și dacă nu obișnuiți să consumați alimente bogate în apă, cum ar fi fructele sau legumele.

  • Temperatura și anotimpul
- Veți avea nevoie de mai multă apă în lunile călduroase deoarece o veți elimina prin transpirație.

  • Activitate fizică
- persoanele active, care fac sport, vor avea nevoie de mai multă apă.

  • Sănătate
- anumite boli sau medicamente pot influența cantitatea de apă necesară. De exemplu, vor avea nevoie de mai multă apă persoanele care: au febră, au o infecție, vărsături, diaree, cele care suferă de diabet sau care iau medicamente diuretice. De mai multe lichide au nevoie și femeile însărcinate sau care alăptează.

Impactul aportului de apă asupra psihicului și fizicului

O mulțime de studii au arătat că nivelul de energie și funcția creierului încep să sufere dacă oamenii nu rămân hidratați corespunzător pe tot parcursul zilei.

De exemplu, o cercetare a demonstrat că femeile care au pierdut apă după exercițiile fizice au avut o frecvență mai mare a durerilor de cap și le-au fost afectate starea de spirit și concentrarea. Un studiu clinic la care au participat bărbați mai în vârstă și sănătoși a raportat că o pierdere de numai 1% din apă corporală le-a redus puterea musculară, forța și rezistența.

Slăbești dacă bei multă apă?

Există mai multe dovezi care atestă că consumul de apă poate reduce greutatea corporală prin creșterea metabolismului și reducerea apetitului. Consumul de apă cu aproximativ o jumătate de oră înainte de masă poate reduce, de asemenea, numărul de calorii pe care ajungeți să le consumați. Acest lucru se poate întâmpla deoarece este ușor pentru organism să confunde setea cu foamea.

Un studiu a arătat că persoanele care au băut 500 de mililitri de apă înainte de fiecare masă au pierdut cu 44% mai multă greutate în decurs de 12 săptămâni, comparativ cu cei care nu au băut.

Eveniment Quarterly Report

Dumitru Buzatu, la un pas să piardă și funcția de președinte al CJ Vaslui, după ce a fost exclus din PSD
Dumitru Buzatu, la un pas să piardă și funcția de președinte al CJ Vaslui, după ce a fost exclus din PSD
Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, va emite la începutul săptămânii viitoare ordinul de suspendare a lui Dumitru Buzatu din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui,...
Cum justifică fosta soție a lui Dumitru Buzatu averea uriașă pe care o are baronul: ”Știu cum se duce la prășit, la strâns fân” VIDEO
Cum justifică fosta soție a lui Dumitru Buzatu averea uriașă pe care o are baronul: ”Știu cum se duce la prășit, la strâns fân” VIDEO
Gabriela Crețu, fosta soție a șefului CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, susține că bunurile pe care acesta le-a trecut în declarația de avere au fost obținute legal. Sâmbătă, PSD a decis...
#consum apa, #consum apa sanatate, #consum apa hidratare , #stiri sanatate