Guvernul le cere românilor să reducă risipa de energie: ”Vom face în așa fel încât să ne aliniem la deciziile stabilite în UE”

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 20:38
2227 citiri
Guvernul le cere românilor să reducă risipa de energie: ”Vom face în așa fel încât să ne aliniem la deciziile stabilite în UE”
Comisia Europeană cere reducerea consumului de electricitate la orele de vârf FOTO Pixabay

Nicolae Ciucă a făcut miercuri, 7 septembrie, un apel către cetățeni și instituții pentru a reduce risipa de energie. Premierul a anunțat că, în ședința de guvern de joi, vor fi discutate și recomandările Comisiei Europene.

Ministerul Energiei va avea un mandat în acest sens pentru reuniunea miniştrilor Energiei din UE, a mai spus Ciucă.

”În acest moment, este vorba doar de anunţarea unor intenţii care urmează să fie dezbătute pe data de 9 la nivelul miniştrilor Energiei din UE. Din aceste intenţii am putut desprinde faptul că prin măsurile luate prin OUG de săptămâna trecută suntem foarte aproape de a îndeplini aceste intenţii. Nu putem vorbi sigur despre ele că urmează dezbatre şi aprobare. După finalizarea măsurilor, vom face în aşa fel încât să ne aliniem la deciziile stabilite la nivelul UE”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat cum va aplica România recomandările Comisiei Europene privind economia la consumul de energie.

Chestionat dacă ţara noastră va aplica recomandarea C.E. de reducere a consumului de electricitate la orele de vârf, premierul a răspuns: ”Am explicat şi când am adoptat ordonanţa de urgenţă, am asumat la nivelul guvernului şi coaliţiei că avem nevoie să protejăm cetăţenii”.

”Am păstrat acelaşi nivel de plată la energie şi gaze. Ne-am asumat şi să sprijinim economia şi această întâlnire cu investitorii străini a cuprins teme de dezbatere în acest sens. Luni am făcut precizarea că o altă măsură legată de încadrarea între pragurile de consum şi anume cel de-al doilea prag între 100 şi 300 kilowaţi. A avut o reducere de aproximativ 45 de kilowaţi, ceea ce reprezintă o măsură prin care îi rugăm pe cetăţeni ca, împreună cu celelalte instituţii, să facem în aşa fel încât să reducem risipa şi ne-am încadra în procentul care a fost agreat şi recomandat de către UE. Ca atare, nefiind încă stabilite măsuri şi nici la nivelul Ministerului Energiei nu s-au luat decizii prin care să putem reduce consumul în orele de vârf, urmează ca, în funcţie de analiza pe care o vor prezenta mâine când vom avea şedinţa de guvern în care vom stabili, desigur, un mandat pentru ministrul Energiei”, a completat Ciucă.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, miercuri, cinci măsuri de protecţie a consumatorilor şi întreprinderilor vulnerabile, care să-i ajute să se adapteze ”preţurilor astronomice” ale electricităţii şi ”volatilităţii pieţelor”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Premierul României va participa la Congresul PES, unde va fi desemnat candidatul pentru președinția Comisiei Europene
Premierul României va participa la Congresul PES, unde va fi desemnat candidatul pentru președinția Comisiei Europene
Marcel Ciolacu, premierul României, participă vineri, 1 martie, şi sâmbătă, 2 martie, la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), care are loc la Roma, în contextul alegerilor...
Răspunsul Comisiei Europene după ce Putin a amenințat Occidentul cu un atac nuclear: ”Seamănă cu vremurile lui Stalin”
Răspunsul Comisiei Europene după ce Putin a amenințat Occidentul cu un atac nuclear: ”Seamănă cu vremurile lui Stalin”
Comisia Europeană l-a comparat joi, 29 februarie, pe preşedintele rus Vladimir Putin cu fostul dictator sovietic Iosif Stalin, atribuindu-i responsabilitatea pentru ”toate consecinţele”...
#consum energie Romania, #Nicolae ciuca premier, #Comisia Europeana , #stiri Nicolae Ciuca