Cum influențează consumul de fructe și legume durata somnului. Alimentele care ne ajută să dormim mai bine

Joi, 30 Mai 2024, ora 16:41
3588 citiri
Cum influențează consumul de fructe și legume durata somnului. Alimentele care ne ajută să dormim mai bine
Fructe și legume FOTO: News Room

Consumul de fructe și legume este foarte important când vorbim despre durata somnului, iar acest lucru ne poate influența sănătatea și activitățile de zi cu zi.

O echipă de la Universitatea din Helsinki, Institutul Național pentru Sănătate și Bunăstare din Finlanda și Universitatea de Științe Aplicate din Turku a analizat modul în care consumul de fructe poate influența somnul, conform Frontiers in Nutrition.

Rolul somnului de a ajuta corpul să se refacă după o activitate în stare de veghe și, pe lângă toate beneficiile pe care le oferă organelor, dintr-un studiu publicat în 2019 mai reiese și faptul că somnul contribuie la repararea leziunilor ADN care își fac apariția în timpul stării de veghe.

Din studiile cele mai recente reiese că insomnia devine tot mai întâlnită în rândul adulților, iar calitatea somnului lor este din ce în ce mai slabă. Factorii precum consumul de alimente fast-food, stresul și lipsa de mișcare transformă somnul într-o problemă de sănătate publică.

Tocmai de aceea, OMS recomandă oamenilor să mănânce cel puțin 400 de grame de fructe și legume, însă studiile scot în evidență că foarte multe țări nu respectă aportul minim.

Conform noului studiu, numai 14% dintre bărbații din Finlanda și 22% dintre femeile finlandeze consumă zilnic cantitatea minimă recomandată de legume și fructe.

5.043 de adulți, de 18 ani și peste, au dat răspunsuri detaliate la un chestionar de 134 de întrebari în ceea ce privește compoziția și frecvența consumului zilnic obișnuit de alimente în ultimele 12 luni și au transmis cronotipurile lor, adică tendința de a dormi la un anumit moment din zi și durata somnului într-o perioadă de 24 de ore.

În urma răspunsurilor au reieșit trei intervale de somn: scurt (mai puțin de 7 ore pe zi-21%); normal (adică de 7-9 ore pe zi-76,1%) și lung (9+ ore pe zi-2,9%).

Rezultatele au arătat că personale cu un somn normal au consumat o cantitate mai mare de fructe și legume decât cele cu somn scurt și lung.

De asemenea, cercetătorii au mai putut observa că, în general, consumul redus de legume poate fi asociat cu o durată lungă sau scurtă a somnului neodihnitor.

S-a mai constat că legumele cu frunze verzi și legumele-fructe (precum roșiile și castraveții) au ajutat la un somn optim și de calitate. De asemenea, specialiștii mai recomandă varza, ceapa, ciupercile, mazărea și fasolea pentru un somn odihnitor.

Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
PSD a obţinut 35,56% din voturile pentru funcţiile de primar la alegerile de duminica trecută, fiind urmat de PNL cu 30,27%, AUR - 6,39%, Alianţa Dreapta Unită - 5,49%, UDMR - 4,51%, arată...
Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
Presa din Albania a relatat, vineri, 15 iunie, că fostul prim-ministru, Sali Berisha, aflat în arest la domiciliu, a publicat un document potrivit căruia Florian Coldea ar fi fost în 2023...
#consum fructe legume, #consum fructe, #consum fructe importanta organism, #consum legume fructe, #calitate somn , #sanatate
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil