Descoperire surpriză într-un studiu pe 400.000 de persoane: Legătura dintre consumul de legume și bolile de inimă

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 02:00
17116 citiri
Descoperire surpriză într-un studiu pe 400.000 de persoane: Legătura dintre consumul de legume și bolile de inimă
Consumul de legume nu ajută la prevenirea riscului de boli de inimă FOTO: Health

Un nou studiu condus de către o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, în rândul a 400.000 de adulți, a făcut o descoperire surprinzătoare legată de consumul mai mare de legume, care nu reduce riscul bolilor de inimă.

”Studiul nostru amplu nu a găsit dovezi privind un efect protector al consumului de legume asupra apariției bolilor cardiovasculare”, a declarat Qi Feng, epidemiolog de la Departamentul de Sănătate a populației de la Universitatea Oxford și autorul principal al cercetării, potrivit News Medical.

Faptul că consumul de legume ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare ar fi, la prima vedere, plauzibil, deoarece ingredientele lor, cum ar fi carotenoidele și alfa-tocoferolul, au proprietăți care ar putea proteja împotriva acestor afecțiuni.

Dar, cu toate astea, noul studiu realizat pe scară largă și publicat pe 21 februarie 2022, în revista Frontiers in Nutrition, arată că un consum mai mare de legume fierte sau nepregătite este puțin probabil să afecteze riscul de boli cardiace.

Folosind datele de la Biobank din Marea Britanie, s-a cercetat modul în care genetica și mediul contribuie la dezvoltarea celor mai comune boli care pun viața în pericol. S-au urmărit în analiză factorii sociali și stilul de viață al participanților, pentru a evalua asocierea consumului de legume cu riscul ulterior de boli de inimă.

Cercetătorii au folosit informațiile privind 399.586 de persoane (dintre care 4,5% au dezvoltat boli cardiovasculare) legate de consumul mediu zilnic de legume.

Aportul mediu total zilnic de legume, crude și fierte, a fost de 5; 2,3 și 2,8 linguri de persoană. Riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru cei cu aport mai mare de legume.

Cu toate astea, acest efect aparent a fost slăbit în mod substanțial atunci când au fost luați în considerare posibilii factori socio-economici, nutriționali și legați de sănătate și medicină.

Controlul acestor factori a redus puterea statistică a consumului de legume asupra bolilor cardiovasculare cu peste 80%, sugerând că măsuri mai precise ale acestor factori ar fi completat explicarea oricărui efect rezidual al consumului de legume.

”Studiul nostru amplu nu a găsit dovezi ale unui efect protector al consumului de legume asupra apariției bolilor cardiovasculare”, a spus dr. Qi Feng de la Universitatea Oxford.

Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale SURSE
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale SURSE
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR și minorități au avut mai multe...
Ambițiile „taberei suveraniste”, după formarea alianței partidelor pro-europene. Cine va face parte din „Blocul Politic Suveranist”
Ambițiile „taberei suveraniste”, după formarea alianței partidelor pro-europene. Cine va face parte din „Blocul Politic Suveranist”
Europarlamentarul AUR Claudiu Târziu, președinte al Institutului de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” al partidului, a transmis sâmbătă, 14 decembrie, într-o postare pe...
#consum legume, #risc boli cardiovasculare, #boli inima, #boli inima prevenire, #consum legume proaspete , #stiri sanatate
  1. Ștefan Bănică, mesaj emoționant despre Mircea Diaconu. „Primul actor din care a abordat stilul “minimalist“, se duce să completeze în ceruri distribuţia fabuloasă”
  2. Cele două sfaturi primite de Mircea Diaconu de la bunica sa, pe care le împărtășea cu cei pe care îi cunoștea. „Asta e treaba noastră”
  3. A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani. Boala nemiloasă care i-a adus sfârșitul
  4. La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
  5. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 14 decembrie. Zodia care se confruntă cu o problemă de sănătate
  6. Bancul zilei: Ce veste a primit un bărbat
  7. Muzician celebru nevoit să-și anuleze un concert după ce compania aeriană a refuzat să-i acorde un loc violoncelul său
  8. Cea mai simplă metodă de a calma copiii în timpul unei crize de nervi. Expert în creșterea copiilor: „Recomand să încercați asta cu toată încrederea”
  9. Un chirurg de top, specializat în cancer de colon, a dezvăluit cinci lucruri obișnuite pe care nu le-ar face niciodată
  10. Te poate îmbolnăvi de cancer, însă continui să o consumi zilnic, fără să știi