O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea din Viena, Austria, care a realizat un studiu publicat în revista Gastric Cancer din 17 aprilie 2024 a făcut o descoperire îngrozitoare pentru sănătate. Experții au constatat că dependența de un condiment, adăugat frecvent în mâncare, crește riscul de cancer gastric cu 41%.
Cercetătorii din Marea Britanie și Austria au investigat cât de des oamenii din Regatul Unit adaugă sare în mâncarea lor la masă și cum se leagă acest lucru cu riscul lor de a dezvolta cancer de stomac, potrivit News Medical.
Cercetări recente au ridicat îngrijorări cu privire la prevalența în creștere a cancerului de stomac în rândul persoanelor tinere din întreaga lume. În timp ce cercetătorii asociază consumul alimentar de sare cu o incidență crescută a cancerului gastric în rândul asiaticilor, există rezultate limitate din culturile occidentale din studiile de caz.
Sarea poate deteriora mucoasa stomacului, crescând vulnerabilitatea acesteia la colonizarea cu Helicobacter pylori și crescând riscul de cancer gastric prin alte mecanisme decât infecția, cum ar fi afectarea celulelor epiteliale gastrice cu substanțe cancerigene chimice și molecule N-nitrozo.
În prezentul studiu prospectiv, cercetătorii au investigat legătura dintre adăugarea de sare la alimentele de la masă și riscul de cancer de stomac. Echipa a folosit regresii Cox multivariate pentru a evalua relația dintre frecvența adăugării de sare în alimente și riscul de a dezvolta cancer de stomac în rândul a 471.144 de persoane din Marea Britanie, din baza de date Biobank.
Cercetătorii au determinat incidența cancerului gastric pe baza datelor legate de registrul național de cancer și a codurilor a zecea revizuire (ICD-10) ale Clasificării Internaționale a Bolilor.
În plus, ei au examinat relația dintre sodiu în urină spot și riscul de cancer gastric și relația dintre frecvențele cu care participanții au adăugat sare la mese și alți indicatori de consum de sodiu (sodiu total în dietă și urină).
Echipa a folosit modelarea hazardului proporțional Cox pentru a calcula rapoartele hazardului (HR) pentru analiză. Covariabilele din studiu au fost vârsta, indicele de masă corporală (IMC), sexul, etnia, nivelul educațional, indicele Townsend, fumatul, alimentele, activitatea fizică, consumul de alcool, comorbiditățile, utilizarea diureticelor și starea de infecție cu Helicobacter pylori.
Rezultatele au arătat că pe o perioadă de urmărire mediană de 11 ani, cercetătorii au identificat 640 de cazuri de cancer de stomac. Persoanele care adaugă sare la mesele la masă au șanse mai mari să fie mai puțin educate, bărbați non-albi, fumători în trecut sau actuali, care trăiesc în regiuni defavorizate și consumă cantități semnificative de alcool (≥16,0 grame pe zi).
În analizele multivariate, valoarea HR pentru riscul de cancer gastric în rândul persoanelor care de obicei adaugă sare la mâncare la masă față de cei care nu fac acest lucru niciodată sau rar a fost de 1,4. Cercetătorii au descoperit o relație liniară și pozitivă între nivelurile estimate de sodiu din urină de 24 de ore și frecvența sărării meselor.
Analizele de sensibilitate au produs constatări similare. Nu a existat nicio dovadă de eterogenitate în funcție de localizarea cancerului, cu HR de 1,0 pentru 264 de pacienți cardiaci și de 1,1 pentru 163 de cazuri non-cardiace.
Persoanele care au adăugat sare la alimentele de masă niciodată sau rar, uneori, frecvent sau întotdeauna au avut niveluri de sodiu în urină de 2.932 mg, 3.028 mg, 3.129 mg și 3.168 mg pe zi. În mod similar, concentrațiile de sodiu din urina log-spot la frecvențele corespunzătoare au fost 1,8, 1,8, 1,9 și 1,9 mmol/L.
Grupele de frecvență ale indivizilor au corespuns la 1.864 mg, 2.040 mg, 2.196 mg și 2.254 mg de sodiu consumat zilnic. Consumul de sare recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de mai puțin de 5 grame pe zi, iar reducerea acestuia este crucială pentru sănătate.