Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Marea Britanie, care au efectuat un studiu important legat de condimentele folosite la masă, au dat un avertisment dur oamenilor. Experții au afirmat că o reducere cu doar un gram de sare pe zi ar fi suficientă pentru a preveni 9 milioane de cazuri de infarct și accident vascular cerebral până în 2030. Cu alte cuvinte, un singur gram de sare poate face diferența între moarte și viață.
Folosirea la masă a acestui condiment poate crește tensiunea arterială, precum și riscul de alte probleme grave de sănătate. Însă poate fi greu să reduceți cantitatea pe care o consumați, deoarece pâinea, cerealele și preparatele gata pregătite conțin adesea sare, potrivit The Sun.
Dar cercetările arată că reducerea consumului cu doar un gram pe zi ar putea face o mare diferență. Hipertensiunea arterială - care poate fi exacerbată prin consumul de prea multă sare - poate crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary au sugerat că o reducere cu doar 1 g de sare pe zi ar putea fi suficientă pentru a preveni 9 milioane de cazuri de accident vascular cerebral și atac de cord până în 2030.
Studiul publicat în 2022 a folosit date de sănătate din China, unde consumul de sare este printre cele mai mari din lume - aproximativ 11 g pe zi, în comparație cu recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de 5 g.
Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Marea Britanie au dezvoltat un model de evaluare a riscurilor pentru a estima impactul potențial asupra sănătății al reducerii consumului de sare în China.
De ce boala unui organ de numai 80 de grame din corp este așa mortală: Un savant a dat explicația
„Există dovezi puternice și consecvente pentru o relație cauzală și de răspuns la doză între consumul de sare și tensiunea arterială, care este un factor de risc principal pentru bolile cardiovasculare (CVD)”, au scris ei într-o lucrare, publicată în British Medical Journal. „Reducerea consumului de sare scade tensiunea arterială și, prin urmare, și riscul de infarct”.
Ei au descoperit că, dacă oamenii din China ar scădea consumul de sare cu doar 1 g pe zi, riscul lor de a suferi o boală cardiacă ischemică s-ar reduce cu aproximativ 4% și riscul de accident vascular cerebral, cu aproximativ 6%.
Dacă acest nivel redus de aport de sare ar putea fi menținut între 2022 și 2030, cercetătorii au estimat că 9 milioane de cazuri de boli cardiovasculare ar putea fi prevenite. „Dacă luăm în considerare efectele mai prelungite ale sării asupra tensiunii arteriale, această cifră ar putea crește la 10 milioane”, a spus cercetătorii.
„În cazul în care nivelurile reduse de aport de sare ar fi susținute încă 10 ani, beneficiile cumulate până în 2040 ale reducerii consumului de sare ar putea atinge un total de aproximativ 13 milioane de evenimente cardiovasculare prevenite”, susțin ei.
În România, consumul de sare reglementat de Ministerul Sănătății este de 5 grame zilnic (o linguriță), potrivit unui document intitulat ”Campania nutriție/alimentație” și publicat în 16 octombrie 2022. În schimb, în SUA, Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de 2,3 grame de sare pe zi. Alimentele procesate sunt cea mai mare sursă de sare. Consumul normal de sare în țări precum Marea Britanie este de aproximativ 8 g sau două lingurițe pe zi.