De ce nu își dau seama unii părinți că copiii au consumat droguri la școală: "Mulți fac această confuzie"

Marti, 21 Martie 2023, ora 14:33
4961 citiri
De ce nu își dau seama unii părinți că copiii au consumat droguri la școală: "Mulți fac această confuzie"
Adolescent care se droghează FOTO Pixabay

Subiectul consumului de droguri în instituțiile de învățământ din România a devenit fierbinte după de autoritățile au anunțat luni, 20 martie, că anchetează o grupare infracțională care distribuia droguri de mare risc în două licee din București, iar substanțele interzise ajungeau la elevi.

Vestea îi îngrijorează pe părinți, iar de cele mai multe ori aceștia nu recunosc comportamentul specific consumatorilor de substanțe interzise și îl confundă cu rebeliunea specifică adolescenței, avertizează experții antidrog.

"Părinții nu mai au grijă de creșterea, educația copiilor și lasă asta în seama școlii. Am văzut că școala nu reușește să aibă o activitate de prevenire a consumului de droguri exact cum ar trebui", a declarat la Digi24 Bogdan Gheorghe, medic la Agenția Națională Antidrog.

Cum e posibil ca părinții să nu observe că un adolescent consumă droguri

"Mulți părinți fac această confuzie, asociază comportamentul cu rebeliunea adolescenței nu se gândesc că ar putea exista un consum de droguri pentru că pe timpul lor drogurile nu erau așa de puse pe tabel, nu existau atâtea droguri disponibile. De asemenea, există aceste noi substanțe psihoactive, celebrele etnobotanice.

Majoritatea copiilor încep cu ele. Doza este mult mai ieftină, dar frecvența cu care tânărul ajunge să le consume este mult mai mare ca în cazul drogurilor tradiționale și el ajunge să consume mai mulți bani. Din acest motiv avem cazuri în care tinerii ajungă să fie distribuitori de aceste substanțe pentru a-și satisface această dorință.

Etnobotanicele sunt mult mai periculoase ca drogurile tradiționale, sunt substanțe chimice, făcute în laborator, făcute să imite efectul drogurilor tradiționale, dar care duc persoana consumatoare cât mai repede către dependență", a declarat medicul.

Potrivit acestuia, părinții pot cere informații la Agenția Națională Antidrog despre comportamentele sau tipul de substanțe de pe piață. Agenția are 47 de centre de prevenire și evaluare antidrog, pentru fiecare județ și fiecare sector al municipiului București de unde pot primi informații.

#consumatori droguri Romania, #adolescenti, #parinti, #comportament, #confuzie , #consum de droguri