Contabil acuzat că a delapidat bugetul unei primării, iertat de judecători pentru că este un om amabil, liniștit, onest și serios

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 04:05
5688 citiri
Contabil acuzat că a delapidat bugetul unei primării, iertat de judecători pentru că este un om amabil, liniștit, onest și serios

Curtea de Apel Cluj a decis să reducă pedeapsa cu închisoare, dar și valoarea daunelor pe care le are de plătit primăriei din comuna maramureșeană Oncești, contabilul Gheorghe Ioan Drăguș, deferit justiției de DNA pentru șase capete de acuzare, printre care și delapidare și fals.

La reducerea pedepsei, judecătorii au avut în vedere și faptul că bărbatul este un tânăr de 36 de ani, cu studii superioare, extrem de apreciat de comunitate, fiind caracterizat drept un om amabil, liniștit, onest, serios, respectuos și cu un puternic spirit civic.

În plus, Curtea de Apel Cluj a apreciat faptul că Drăguș s-a autodenunțat, recunoscând toate faptele comise în perioada în care se îngrijea de finanțele comunei Oncești.

Astfel, printr-o sentință definitivă, judecătorii Clujeni l-au condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare și la palta sumei de 572 577 lei, reprezentând despăgubiri civile pentru daunele materiale cauzate prin săvârșirea infracțiunii.

Pe fondul cauzei, contabilul amabil primise o pedeapsă cu șase luni mai mare și i se impusese să achite daune materiale în valoare de - 2.300.000 lei, reprezentând despăgubiri civile pentru daunele materiale cauzate prin săvârșirea infracțiunii (...) la care se adaugă rata de dobândă - 572.577 lei, reprezentând despăgubiri civile pentru daunele materiale cauzate prin săvârșirea infracțiunii (...), potrivit portalului instanțelor de judecată.

Ioan Drăguș, la data faptelor contabil în cadrul Primăriei Comunei Oncești, județul Maramureș, a fost trimis în judecată de DNA pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,

uz de fals în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată.

Fostul contabil al primăriei Oncești este acuzat că în perioada, 16 octombrie 2017 – 14 iunie 2018, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile ”Modernizare rețea stradală în Comuna Oncești, județul Maramureș”, ar fi schimbat destinația sumei de 2.128.245 lei primită de Primărie.

Drăguș a efectuat plăți nelegale în baza unui număr de 41 de Ordine de plată, falsificate prin contrafacerea semnăturii primarului, în favoarea unor agenți economici și persoane fizice, în alte scopuri decât cele stabilite prin contractul de finanțare.

În perioada 12 ianuarie 2016 – 05 iulie 2018, a încasat din contul primăriei Oncești, deschis la Trezoreria Sighetu Marmației, pe baza unui număr de 55 de înscrisuri oficiale falsificate, intitulate ”Cec pentru ridicare numerar multiplu”, suma totală de 572.577 lei. Concret, contabilul scotea din cont sume mai mari aferente salariilor angajaților instituţiei, indemnizaţiilor consilierilor locali, salariilor asistenţilor personali, indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, ajutorului de încălzire, decât cele cuprinse în statele de plată ale instituţiei publice menţionate, iar diferența de bani o oprea pentru sine.

La demararea anchetei, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Primăria Comunei Oncești s-au constituit părți civile cu sumele de 2.174.970 lei respectiv 572.577 lei.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile, ce aparțin contabilului Drăguș Ioan-Gheorghe.

Citeste si:
Pledoarii cu accente patetice la ultimul termen din Dosarul directorilor Tel Drum: Avocații cer o hotărâre „luminoasă” pentru oamenii lui Dragnea
Pledoarii cu accente patetice la ultimul termen din Dosarul directorilor Tel Drum: Avocații cer o hotărâre „luminoasă” pentru oamenii lui Dragnea
Avocații celor trei directori ai Tel Drum trimiși în judecată pentru o fraudă cu fonduri europene de 5 milioane de euro au cerut, vineri, 24 iunie, la Tribunalul București, achitarea...
Primarul PSD acuzat că le hăituia sexual pe viitoarele angajate: "Dacă vreau să fiu împreună cu tine o oră-două într-o zi, să fii la dispoziția mea"
Primarul PSD acuzat că le hăituia sexual pe viitoarele angajate: "Dacă vreau să fiu împreună cu tine o oră-două într-o zi, să fii la dispoziția mea"
Mihai Georgescu, primarul PSD din Călinești, județul Argeș, a fost surprins într-o înregistrare audio în timp ce-i cere unei femei favoruri sexuale pentru a o angaja în instituție. În...