Român pus să plătească 3.600 de lei pentru contorul de gaze. I s-a comunicat doar că este o problemă la aparat și trebuie înlocuit

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 15:38
21712 citiri
Român pus să plătească 3.600 de lei pentru contorul de gaze. I s-a comunicat doar că este o problemă la aparat și trebuie înlocuit
Contor gaz FOTO Hepta

O situație atipică a fost expusă pe grupul de Facebook ”Pagina de Energie”, fiind vorba despre un client care s-a trezit peste noapte că are de plată 3.600 de lei, asta după ce i-a fost schimbat contorul de gaze naturale.

La doar 24 de ore după ce contorul, aflat la limita proprietății, i-a fost schimbat de angajații firmei de furnizare, clientul a fost informat că aparatul ar fi o gaură în dreptul unei cifre, lucru încadrat la furt de gaz. Ulterior, i s-a emis o factură de 3.600 de lei și i s-a recomandat să plătească de urgență pentru a evita o eventuală anchetă.

”Doi angajați ai unui distribuitor de gaze naturale din Moldova se prezintă la un client și îi comunică faptul că este o problemă la contor și trebuie înlocuit. Consumatorul nu întrevede nicio problemă și le dă acceptul, aparatul de măsură fiind la limita de proprietate, spre domeniul public, cu acces din această zonă. La finalul operațiunii oferă clientului două documente: Bon Mișcare Contor și Notă de Constatare.

A doua zi dimineață clientul primește un telefon de la o altă persoană care se recomandă din partea distribuitorului de gaze naturale și îi comunică acestuia că are de plată suma de aproximativ 3.600 de lei, pentru a evita un proces, având în vedere că acel contor prezenta o gaură în dreptul unei cifre, ceea ce a determinat... mai simplu spus: furt de gaze naturale.

Clientul, cu o vârstă venerabilă, a fost de acord să achite suma impusă, nefiind obișnuit cu procedurile legale, respectiv instanțele de judecată. Totuși, familia extinsă a solicitat consultanță de specialitate pentru clarificare, să înțeleagă cine și ce a făcut sau cum au făcut”, se arată în postare.

Mai apoi, au fost punctate mai multe posibile probleme ale intervenției:

”- distribuitorul s-a mișcat foarte repede în calcularea "prejudiciului"- mai puțin de 24 de ore;

- contorul, probabil, nu a fost pus în acest interval de timp pe un stand metrologic cu un contor etalon pentru a determina în mod real cantitatea înregistrată de aparatul de măsură deteriorat;

- clientului nu i s-a oferit posibilitatea aplicării normelor BRML și putem continua”.

Opiniile specialiștilor de pe grup diferă:

Unii cred că proprietarul contorului a greșit cu siguranță și că nu are dreptul la apărare:

"Interventie neautorizată asupra grupului de măsură. Nu este nevoie de verificare BRML (n.r. - Biroul Român de Metrologie Legală), penalizarea se stabilește pe baza unui calcul reglementat prin lege".

Alții consideră că cetățeanul a fost clar nedreptățit:

"Intervenția asupra mijlocului de măsură trebuie dovedită, în sensul furtului de gaze. Un angajat al unui distribuitor de gaze nu este agent constatator și, în mod firesc, dacă era un furt, trebuia apelat 112 pentru un demers legal. În cazul de față, clientul nu a avut posibilitatea să combată spusele distribuitorului. Distribuitorul și-a asumat să fie unicul deținător de adevăr, profitând de lipsa de informații a clientului", spune un alt comentator.

#contor gaz, #furt gaze, #gaze naturale , #gaz