Dicționarul de expresii folosit în contrabanda cu țigări de la granița României cu Ucraina. Cine sunt ”aceia cu parapantele”

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 03:45
4496 citiri
Dicționarul de expresii folosit în contrabanda cu țigări de la granița României cu Ucraina. Cine sunt ”aceia cu parapantele”
25 de contrabandiști din Suceava, condamnați după mai bine de 12 ani de la comiterea faptelor FOTO Adevărul

Un grup de contrabandiști din Suceava, din care făceau partea inclusiv copii și femei, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT la mai bine de zece ani de la comiterea faptelor, fiind condamnați în primă instanță în data de 2 februarie 2022.

Doar liderii grupării au fost condamnați, primind pedepse de închisoare cu suspendare, pentru o parte dintre fapte fiind achitați. Pentru 11 dintre contrabandiști instanța a decis să disjungă acțiunea penală și să trimită dosarul spre judecare la instanța competentă.

Afacerea grupului de contrabandiști suceveni, condus de Gheorghe Cotos, au fost oprită în toamna anului 2010 de către polițiștii de frontieră de la SPF Brodina. În noaptea de 16 spre 17 septembrie 2010 a fost prins mai întâi un adolescent cărăuș și apoi a fost depistat întreg grupul infracțional după o serie de percheziții care au avut loc în județul Suceava, în Vicovu de Sus, Siret și Straja, adică în inima contrabandei cu țigări aduse din Ucraina în România.

Contrabandiștii erau coordonați din Anglia de liderii grupării care țineau legătura cu partenerii din Ucraina. Când coletele cu zeci de baxuri de țigări Doina sau Viceroy ajungeau aproape de granița cu România, interveneau cărăușii, de regulă tineri din satele de graniță care își câștigau în acest mod banii de zi cu zi. Primeau, la acea vreme, câte 150 de lei pentru un bax adus la destinație, însă liderii câștigau mii de euro pe noapte, potrivit rejust.ro

Rețeaua era foarte bine structurată, fiecare dintre membri știa în detaliu traseul pe unde trebuia să meargă pentru a face transportul în siguranță, la ce stâlp trebuie să ajungă și la ce pom dintr-o anumită livadă trebuie să lase baxul de țigări. Gruparea dezvoltase în timp un limbaj codat pe care îl cunoșteau toți care făceau parte din afacere, inclusiv partenerii din Ucraina. Discuțiile se purtau la telefon, dar cu multă precauție. Se schimbau cartele telefonice aproape zilnic, pentru că știau că sunt interceptați.

Granița cu Ucraina se traversa exclusiv pe timpul nopții, prin pădure, traversând printr-un anumit punct un pârâu, ținta fiind stâlpul nr.744. Pe direcție cu această bornă, 50 de metri dincolo de România cărăușii erau așteptați de ucraineni. Întoarcerea se făcea în mare taină, sub supravegherea santinelelor plasate strategic pe traseu care aveau menirea să anunțe dacă și-au făcut apariția ”cei cu stele” sau ”aceia cu parapantele”, denumirile date polițiștilor de frontieră care patrulau în zonă.

În discuțiile telefonice purtate între ei pentru stabilirea detaliilor, contrabandiști își feminizau numele, iar pentru înțelegerea discuțiilor aproape că a fost nevoie de realizarea unui dicționar, arată sursa citată.

Cărăuşii, adică persoanele care transportau ţigările peste frontiera verde erau denumite “Fete, Gagici“, „Piz_e”, „ Clienţi”, „Copchile”, „Bagaboante”.

-expresia „Era verde pe aici” - adică prin acel loc se putea trece fără probleme, nefiind semnalat niciun lucrător de poliţie prin acea zonă.

-expresia „La împrăştiat puii oleacă” se referă la persoanele care cară ţigarete de contrabandă.

-„3 fete care umblă din deal în vale şi o verificat tot dintr-o parte în alta“ se traduce prin 3 cărăuşi au verificat zona de frontieră între România şi Ucraina.

-„Ciobani”– persoanele care asigurau paza ţigaretelor în zona de frontieră până în momentul preluării şi transportării acestora la locul de depozitare.

-„dulăi”- persoane care stau şi pândesc în momentul consumării actului de contrabandă;

-porecle folosite de participanţi: Mykola,”Ţiganul sau fata neagră”, Racateţu”, Constanţa, „Nanuca”, „Blonda”, „Bomboană”, „Ţacanadă”, etc

Expresia: „aşteptaţi un pic că a zis ăla cu stele”- era semnalul pentru ca persoanele care cară ţigarete peste frontiera verde să nu se pornească din zona de frontieră către locul de depozitare al ţigaretelor fiindcă aşa a zis un politist.

-expresia „o venit un stol de corbi de cei negri”- adică în zona respectivă trec politişti.

-„Parcare, bar, oraş, teren de fotbal” - zona de frontieră unde se întâlneau ucrainenii cu românii în vederea predării-preluării ţigaretelor.

-„Ciori negre, lupi negri”- politişti

-„Doctoriţă”- politist;

-„La cosit”- efectuarea actului de contrabandă peste frontiera verde.

-„L-o luat cancerul pe unul, o boală grea tare”- era semnal dat de partea românească părţii ucrainene precum că totul s-a amânat (actul de contrabandă) din cauza prezenţei în zona respectivă a unor poliţişti.

- „Dracii ceia cu filmările”- polițişti;

-„Câine”- polițist;

-„scândură”, “lemne”, “barabule”, “ bomboane”, “carne”, “ butuci”, “spiţe”, “remedii”, “grăunţe”, ”minge”, “țoale”, “motor”, “tărâţe” – ţigarete; -“haine”- bani;

-“A bea o bere”- a face un act de contrabandă peste frontiera verde;

-„a băga divorţ “- a întrerupe relaţiile infracţionale cu persoana respectivă;

-“La săpat, la împrăştiat”- a merge la căratul ţigaretelor;

-„una europeană de aceea mare”- suma de 1000 euro;

-„Echipă de oi” - echipă care are aceleaşi preocupări infracţionale şi anume contrabanda.

-“a face focul la pensiune”- a da semnalul că sunt ţigarete pe stoc

-“Cadouri”, “ari”, “căpiţi”- baxuri de ţigarete;

-“Aceia cu parapantele” – Poliţişti;

-“a bea cafeaua” - momentul când segmentul românesc (cărăuşii) se întâlnește cu segmentul ucrainean în vederea predării–primirii ţigaretelor.

-Expresia “Se cosea bine iarba?”- adică dacă actul de contrabandă se desfăşoară în condiţii bune, fără ca gruparea să aibă impedimente.

-„Puterea motorului”- cantitatea de ţigarete;

-„Fân”- cantitate de ţigarete ce a fost deja introdusă peste frontiera verde;

- „A da apă la băieţi”- a plăti cărăuşii;

- “A juca fotbal “- a face un act de contrabandă;

- “A bate din palme, a aplauda “- semnal folosit de membrii grupului atât cel românesc cât şi cel ucrainean în zona de frontieră pentru a se găsi.

- „A pregăti barca, vaporul”- a pregăti desfăşurarea unui act de contrabandă.

Toți membrii acestei grupări sunt în libertate, iar condamnările date miercuri 2 februarie 2022, după 12 ani de la comiterea faptelor, nu sunt definitive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#contrabanda tigari, #suceava, #DIICOT, #tigari contrabanda , #contrabanda