Contrabanda cu țigări a atins cel mai mic nivel din ultimii 15 ani. Motivul real pentru care piața neagră nu mai este atât de profitabilă în România

Luni, 22 August 2022, ora 23:47
3836 citiri
Contrabanda cu țigări a atins cel mai mic nivel din ultimii 15 ani. Motivul real pentru care piața neagră nu mai este atât de profitabilă în România
Chiștocuri de țigări FOTO: PIxabay.com

Contrabanda cu țigări a atins un minim istoric în țara noastră și tendința este în continuare de scădere.

Poliția de Frontieră a confiscat peste 10 milioane de țigări și aproape 30 de tine de tutun de narghilea, în primele șapte luni ale acestui an

Reducerea pieței negre a țigărilor are ca efect creșterea vânzărilor în piața legală și a contribuțiilor plătite de companiile de profil către stat, potrivit Bursa.ro.

De altfel, țigările de contrabandă au scăzut, în iulie până la 6,1% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în mai, conform studiului realizat de compania Novel. Procentul reprezintă un nou record istoric, fiind cel mai mic nivel înregistrat de la demararea cercetării comerţului ilegal cu produse din tutun, în anul 2008.

"În luna iulie, piaţa neagră a scăzut la nivel naţional cu 1 punct procentual (pp). De remarcat scăderea semnificativă a comerţului ilicit în partea de nord-est a ţării, cu 13,4 pp faţă de mai, până la 13,3%, cel mai mic procent înregistrat în această zonă, cu toate că regiunea este în continuare cea mai afectată de contrabandă. Pe de altă parte, în regiunea sud-est piaţa neagră a crescut cu 3,9 pp până la 7,2%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ţigaretele etichetate ca fiind destinate Duty Free deţin cea mai mare pondere, de peste 50%, surclasând "cheap whites", care au reprezentat până acum principala sursă", a declarat Marian Marcu, directorul general al companiei care a realizat studiul.

De ce a scăzut piața neagră a țigărilor din România

"Contrabanda a atins un minim istoric de 6,1% din totalul pieţei de tutun, un rezultat al eforturilor continue ale autorităţilor de aplicare a legii. Cu toate acestea, traficul ilicit continuă să reprezinte un risc serios la adresa dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor. În primul rând, contrabandiştii îşi diversifică în continuu metodele. Astfel, potrivit Europol, în Uniunea Europeană există peste 5.000 de grupări de crimă organizată specializate în operaţiuni transfrontaliere coordonate online.

În al doilea rând, în România s-a intensificat activitatea de contrafacere: doar în 2022 au fost identificate şi închise cinci fabrici ilegale de produse din tutun de pe teritoriul ţării. De aceea, dincolo de bine-venitele modificări recente ale Codului Fiscal, prin care a fost creat un calendar de creştere predictibilă a accizelor pentru toate categoriile de produse din tutun, este nevoie ca autorităţile să acorde o atenţie sporită şi noilor forme de contrabandă.

Pe fondul reducerii pieţei negre, BAT a plătit la bugetul de stat în 2021 cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult faţă de anul precedent, ajungând la circa 11 miliarde de lei contribuţii prin accize şi taxe", a declarat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa Centrală şi de Sud în cadrul BAT.

"Autoritatea Vamală Română a desfăşurat acţiuni specifice de combatere a traficului ilegal cu ţigarete şi produse din tutun, atât cu forţe proprii, cât şi în colaborare cu alte instituţii şi autorităţi de aplicare a legii. Astfel, în primele 7 luni ale anului 2022, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local au confiscat un număr de 10,42 milioane de ţigarete şi peste 27 de tone de tutun de narghilea", a declarat Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei.

"Acţiunile de amploare derulate pentru combaterea contrabandei se reflectă în datele consemnate de Novel. În primele şapte luni ale anului în curs, am reuşit să înregistrăm rezultate foarte bune care constau în capturi semnificative de ţigarete şi destructurarea de reţele de crimă organizată. În perioada ianuarie - iulie au fost reţinute în vederea confiscării, aproximativ 1,6 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi aproximativ 30.000 kg de tutun şi tutun pentru narghilea. Eforturile în vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de susţinut, în colaborare cu toate instituţiile statului cu competenţe în combaterea contrabandei.", a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, comisar şef de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

"La nivel naţional, poliţiştii structurilor de investigare a criminalităţii economice, împreună cu poliţişti ai celorlalte structuri din cadrul Poliţiei Române, continuă acţiunile pentru prevenirea şi combaterea contrabandei cu tutun şi produse din tutun, pe întreg teritoriul naţional. Când este posibil, rezultatele sunt mediatizate, în vederea descurajării persoanelor implicate în contrabandă. Ne dorim ca traficul ilicit de ţigarete să scadă şi mai mult, acesta fiind într-un trend descendent încă din anul 2021", a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, chestor de poliţie Aurel Dobre.

În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020, se mai arată în comunicat.

Citește și:
Maşină cu ṭigări de contrabandă condusă de un ucrainean de 19 ani, oprită cu focuri de armă
Maşină cu ṭigări de contrabandă condusă de un ucrainean de 19 ani, oprită cu focuri de armă
Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş au făcut uz de armă duminică pentru a opri o maşină în care se aflau ţigări de...
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...