Punctele fierbinți ale contraofensivei ucrainene. Noua strategie a lui Putin în fața asaltului Kievului

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 09:15
8932 citiri
Punctele fierbinți ale contraofensivei ucrainene. Noua strategie a lui Putin în fața asaltului Kievului
Luptele continuă în Mikolaivka Drugai, lângă Zaporojie și Zaițevo, în districtul Bahmutski din regiunea Donețk FOTO Twitter

Ieri, 11 septembrie, rușii au atacat aproape în toate direcțiile - cu tancuri, mortiere, tunuri și rachete. În dimineața zilei de 12 septembrie, luptele continuă în Mikolaivka Drugai, lângă Zaporojie și Zaițevo, în districtul Bahmutski din regiunea Donețk, potrivit rezumatului de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Forțele de apărare au respins atacurile inamice de lângă Maiorsk și Krasnohorivka. Luptele continuă în zonele Mikolaivka Druga și Zaitsevo”, se arată în comunict.

Părţi importante din estul Ucrainei erau afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni.

Ministrul Afacerilor Externe ucrainean, Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că teroarea cu rachete la care a recurs ieri dictatorul rus Vladimir Putin, lăsând unele regiuni ucrainene fără electricitate și alte nevoi, se va întâmpla din ce în ce mai des.

Rusia teroristă a lovit infrastructură civilă, lăsând mii de ucraineni fără electricitate, apă și căldură. Iarna, Putin plănuiește să folosească mai mult astfel de tactici”, a spus ministrul.

Pe fundalul atacului de ieri, Kuleba a cerut din nou partenerilor săi din Occident să recunoască Federația Rusă ca sponsor al terorismului, argumentând că Rusia ar trebui pedepsită pentru acest atac.

În seara zilei de duminică, 11 septembrie, Rusia a lansat un alt atac cu rachete asupra Ucrainei, lansând 11 rachete de croazieră din Marea Caspică. Nouă dintre ele au fost eliminate de apărarea aeriană ucraineană, celelalte două au lovit infrastructură critică - la Harkov și Kremenciuk. Drept urmare, zonele populate din regiunile Poltava, Harkov, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Donețk au rămas fără electricitate, apă și căldură timp de câteva ore. Primarul din Harkov a criticat dur Rusia pentru un atac în urma căruia o mare parte a oraşului a rămas fără energie electrică şi apă curentă. Ihor Terehov a calificat atacul drept „o răzbunare violentă şi cinică” pentru recentele succese ale armatei ucrainene. Primarul şi guvernatorul regiunii au făcut apel la calm, subliniind că specialiştii din serviciile de urgenţă lucrează pentru a repara avariile şi a restabili serviciile. Guvernatorul regiunii vecine, Sumi, a declarat că peste 130 de localităţi dintr-un singur raion sunt fără curent electric. Probleme similare au fost raportate în regiuni precum Dmitropetrovsk şi Poltava.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de provocarea unor pene de curent la scară largă, în estul teritoriului ucrainean.

Zelenski a adăugat că Moscova încearcă să îi lase pe oameni fără căldură şi lumină. În unele oraşe din regiunile Doneţk şi Harkiv curentul a fost întrerupt în totalitate.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
#contraofensiva ucraina, #lupte, #strategie, #Rusia , #Razboi Ucraina