Rusia se năruie abrupt, în timp ce Kievul pregătește atacul decisiv. "E clar că rușii sunt sfâșiați"

Luni, 05 Iunie 2023, ora 15:28
9619 citiri
Rusia se năruie abrupt, în timp ce Kievul pregătește atacul decisiv. "E clar că rușii sunt sfâșiați"
Soldați ucraineni scrutând orizontul FOTO Facebook/ Ministerul Apărării din Ucraina

Istoric italian Mark Galeotti, unul dintre cei mai reputați "putinologi" din lume, a publicat luni, 5 iunie, o analiză despre situația la zi a Rusiei.

Potrivit Moscovei, mult așteptata contraofensivă a Ucrainei a început și a început prost pentru Kiev. Desigur, trebuie să tratăm informația furnizată de Rusia cu tot scepticismul necesar, dar dovezile sunt că etapa de război fals din acest sezon de campanie se încheie și începe adevărata luptă, scrie Galeotti în debutul editorialului publicat în revista The Spectator.

Afirmația rusă neverificată (n.r. - furnizată de ministerul apărării de la Kremlin în dimineața zilei de 5 iunie) este că Kievul a lansat o „ofensivă la scară largă în cinci sectoare ale frontului în direcția Donețk de Sud”, care a fost respinsă cu costul a aproximativ 250 de victime ucrainene și pierderea a 16 tancuri și a altor 24 de vehicule blindate.

"Chiar și potrivit informațiilor din relatarea rusă, atacul a implicat doar șase batalioane mecanizate și două de tancuri de la două dintre brigăzile ucrainene nou create, a 23-a și a 31-a, sau aproximativ 3.500 de soldați în total. Acest lucru l-ar face semnificativ, dar cu greu genul de atac serios pe care l-ar putea lansa Kievul.

În schimb, dacă este real, ar putea reprezenta o simulare, un atac de sondare sau avangarda unei ofensive mai mari", mai spune Galeotti.

În același timp, există relatări luni, 5 iunie, despre lupte la Soledar, la nord-est de orașul recent capturat Bahmut, și Vuhledar, spre regiunea de sud Zaporojie. Între timp, dronele, rachetele și rachetele ucrainene au vizat Berdiansk și Melitopol ocupate, precum și baza aeriană Dzhankoi din Crimeea.

Voluntarii ruși pro-Kiev au trecut din nou granița în regiunea Belgorod și au intrat în satul Novaya Tavolzhanka, luând doi prizonieri de război.

Pe bună dreptate, Kievul nu dorește în prezent să întindă mâna. Ministerul apărării a publicat un videoclip în care observă că „planurile iubesc tăcerea”. Nu este niciun o confirmare că începe contraofensiva. Ministrul Apărării, Oleksei Reznikov, a scris pe Twitter câteva versuri ale Depeche Mode: „Cuvintele sunt inutile; pot face doar rău”.

Cu toate acestea, este sugerat un ritm în creștere al operațiunilor, în concordanță cu începutul fazei principale a contraofensivei, Kievul încercând să deturneze forțele și eforturile rusești de la eventuala lor linie principală de atac.

"Este imposibil să tragem concluzii semnificative despre situația de pe teren în acest moment, dar ceea ce este izbitor este lipsa unei narațiuni clare sau a unei unități discursive din partea rusă. În prezent, Kremlinul pare dornic să revendice o victorie, dar minimizează ideea că acesta este începutul a ceva mai mare. Atacul de la Belgorod a primit până acum mult mai multă atenție decât „ofensiva pe scară largă”.

Ministerul rus al Apărării, pe de altă parte, profită cu disperare de orice știre potențial pozitivă. Se susține că șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, purtând a doua pălărie ca comandant general al forței comune în război, se afla la un post de comandă avansat și s-a ocupat personal de respingerea atacului ucrainean. De luni de zile, a fost un sac de box pentru critici venite din partea unor opozanți interni precum Evgheni Prigojin, șeful unității de mercenari Wagner, așa că avea nevoie de un fel de vești bune, fie că sunt fabricate sau adevărate.

Cât despre Prigojin, el nu este dispus să recunoască nicio veste bună. El își continuă cearta obișnuită cu armata rusă și cu întreaga structură guvernamentală, avertizând că „avem o problemă cu ouăle [bile] în țara noastră”, după ce guvernatorul Belgorodului, Viacheslav Gladkov, nu a reușit să se întâlnească cu rușii pro-ucraineni pentru a negocia eliberarea prizonierilor ruși.

În orice caz, Prigojin a fost mai ferm în afirmațiile făcute recent decât atunci când a spus că trupele ruse le-au plantat mine în cale militarilor Wagner care au încercat să se retragă din Bahmut luna trecută.

Într-o mișcare extraordinară, Wagner a produs un videoclip în care un bărbat care pretindea că este locotenent-colonelul la comanda acelei unități a armatei – cu nasul proaspăt rupt vizibil – a mărturisit că le-a spus oamenilor să deschidă focul asupra soldaților Wagner. Faptul că Wagner ar putea aparent să pună mâna pe un ofițer de armata rusă și să pună în scenă o astfel de mărturie sugerează că tensiunile dintre Prigojin și ministerul apărării devin de fapt mai agravate ca niciodată.

Acest tip de videoclip face parte mai mult stocul de imagine al lordului războinic cecen Ramzan Kadîrov: oricine își exprimă chiar și cele mai slabe critici riscă să fie capturat de forțele sale de securitate și forțat să facă un mea culpa îngrozit.

Kadîrov însuși, după contre recente cu Prigojin (când acesta din urmă a îndrăznit să sugereze că un batalion cecen nu putea controla întreaga regiune Donbas), a oferit performativ serviciile oamenilor săi pentru a „a le face față teroriştilor din regiunea Belgorod”.

Un laitmotiv al războiului de până în prezent au fost eforturile lui Kadîrov de a revendica loialitate maximă față de Moscova, în timp ce, în practică, își ține oamenii departe de linia frontului, astfel încât aceștia să se poată concentra pe filmarea videoclipurilor de propagandă pentru a le pune pe rețelele de socializare.

Nu este de mirare că atât de mulți comentatori ruși sunt disperați. Unii îl critică pe Gladkov pentru că este dispus să vorbească cu „teroriştii”, alţii pentru că nu duc până la capăt o întâlnire. Unii critică ministerul apărării pentru că nu finanțează milițiile de apărare teritorială voluntară din Belgorod, în timp ce proeminentul „turbo-patriot” Igor Girkin notează pe bună dreptate că acesta este tocmai genul de deturnare a resurselor la care Kievul trebuie să spere. Cu Kremlinul, armata, Prigojin și Kadîrov, toți trăgând în direcții diferite, totuși, până acum nu există nici un sentiment clar că Moscova are vreo strategie reală, în afară de a se agăța și de a înfrunta orice furtuna i-ar trimite Kievul", concluzionează istoricul Mark Galeotti.

Într-o postare rezumativă pe Twitter, Galeotti a scris: "Rusia se năruie în timp ce Kievul se pregătește pentru contraofensivă. Cine știe dacă atacurile ucrainene raportate sunt simulare, de sondare sau începutul adevărat al atacului. Este clar însă felul în care rușii sunt sfâșiați de recriminări și dezbinări".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#contraofensiva ucraina, #Rusia Putin Ucraina, #mark galeotti , #invazie ucraina