Șeful ANAF, anunț despre controalele din 2023: ”Contribuabilii care vor respecta două etape nu vor mai fi verificați niciodată”

Vineri, 30 Decembrie 2022, ora 22:14
5427 citiri
Șeful ANAF, anunț despre controalele din 2023: ”Contribuabilii care vor respecta două etape nu vor mai fi verificați niciodată”
Contribuabilii vor fi informați de ANAF despre problemele pe care le au FOTO Pixabay

Preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a anunțat vineri, 30 decembrie, că instituția a mai făcut un pas spre modernizare și spre îmbunătățirea relației pe care o are cu contribuabilii.

Heiuș a dat detalii despre modul în care se vor desfășura controalele în 2023, precizând că, dacă vor respecta două etape, contribuabilii nu vor mai fi verificați.

Niciun contribuabil nu va mai intra în inspecție fiscală decât pe baza unei analize de risc, iar în prealabil va primi o notificare de conformare în care va fi informat în legătură cu problemele pe care le are. Fie că este persoană fizică sau juridică, el va avea la dispoziție 30 de zile pentru a-și depune declarațiile rectificative sau pentru a-și clarifica problemele.

”Vreau să vă explic că, începând de la 1 ianuarie, orice contribuabil va parcurge întâi 2 etape pregătitoare înainte de a începe inspecția fiscală și, dacă el respectă aceste două etape, nu va mai fi controlat niciodată.

Deci el primește această notificare de conformare, dacă vine și-și rezolvă problemele și plătește, își depune declarațiile, nu mai mergem în control. Dacă nu face acest lucru, va primi un aviz de inspecție fiscală.

De la data comunicării avizului de inspecție fiscală până la începerea controlului efectiv, la fel, are posibilitatea să-și depună declarații rectificative, să-și rezolve situația fiscală și atunci controlul nu mai începe.

Dacă nu face nici acest lucru, atunci va începe inspecția fiscală generală și va fi controlat la toate impozitele și taxele pe perioada de prescripție.

Acesta este unul din pașii majori pe care îi face ANAF în modernizarea lui tocmai pentru a îmbunătăți relația cu contribuabilul și a da posibilitatea tuturor contribuabililor, persoane fizice sau persoane juridice care vor să aibă o relație corectă, care vor să își desfășoare activitatea onest, să nu mai fie controlați niciodată și să-și corecteze erorile care pot să apară în activitatea pe care s-o și-o desfășoară”, a explicat preşedintele ANAF, Lucian Heiuș, la Antena 3.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
#controale ANAF, #lucian heius, #contribuabili, #persoane fizice, #persoane juridice , #ANAF