Amenzi uriașe în două mari piețe din București, din cauza mizeriei și a produselor expirate: ”Consumatorii nu pot fi împărţiţi în funcție de posibilităţile lor financiare” FOTO

Marti, 28 Februarie 2023, ora 20:27
3329 citiri
Amenzi uriașe în două mari piețe din București, din cauza mizeriei și a produselor expirate: ”Consumatorii nu pot fi împărţiţi în funcție de posibilităţile lor financiare” FOTO
12 firme din cele două piețe au fost închise temporar FOTO ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de peste 500.000 de lei operatorilor economici din două piețe din București unde au găsit mai multe nereguli, printre care produse expirate şi mizerie.

ANPC a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că în ultima săptămână au fost făcute mai multe verificări la pieţele Domenii şi 16 Februarie din Bucureşti.

”Consumatorii nu pot fi împărţiţi în categorii ce ţin de posibilităţile financiare ale acestora. Nu există drepturi suplimentare în funcţie de acest criteriu. Nu există, de asemenea, nici obligaţii diferite ale operatorilor economici, în funcţie de cifra de afaceri. Am arătat că avem aceeaşi măsură şi pentru cei mari, dar şi pentru cei mici. Când mergi să cumperi de la piaţă, nu trebuie să participi la o cursă cu obstacole şi peripeţii. Consider această acţiune un avertisment pentru toate pieţele, la nivel naţional. În perioada următoare ne vom concentra pe aceste zone, mai ales că se apropie sărbătorile pascale”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Au fost verificaţi 74 de operatori economici din cele două pieţe şi au fost date amenzi în valoare de 548.000 de lei. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconforme în valoare de 180.000 de lei.

Totodată, comisarii ANPC au închis temporar 12 operatori economici, până la remedierea deficienţelor. Aceştia sunt: Ateşpan SRL, Antonioni Valmar SRL – ”Ceaunu Încins”, Dossia Best Consulting SRL - ”Magazin Grecesc”, Mariluca Business Concept SRL - Fast food Burger show, Cristin NL Impex SRL, Lux Pan Impex SRL, Paladium Com SRL, Stay Fit Iride SA, Mobile Soft GSM SRL, Andru Service SRL, Dumitru M Cristian Dan PFA, Anca Dori Com SRL.

(FOTO ANPC)

Printre neregulile găsite de echipele de control au fost: comercializarea unor produse alimentare sau folosirea unor materii prime cu data limită de consum depăşită; comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice, cu urme de lovituri mecanice, pete nespecifice de produs, textura moale, fără a avea menţionată pe etichetă ţara de provenienţă şi calitatea sau faptul că sunt tratate, acolo unde este cazul; utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu prezenţă masivă de mucegai, praf, impurităţi, resturi alimentare, chedere rupte, vopsea exfoliată, cu gheaţă în exces; folosirea unor malaxoare neigienizate, cu vopsea exfoliată şi a unor tăvi de coacere şi alte recipiente de gătire cu grad de uzură avansat, încărcate de grăsime în strat grosier; folosirea unor lădiţe de depozitare a produselor alimentare cu acumulări excesive de praf şi impurităţi; lipsa informării de pe etichete referitoare la alergenii prezenţi în produse, lipsa informaţiilor cu privire la clasa de prospeţime a peştelui, la locul de comercializare.

(FOTO ANPC)

Alte deficienţe constatate au fost nerespectarea regimului de temperatură pentru expunerea peştelui la comercializare; utilizarea unor materii prime fără menţionarea elementelor de identificare şi caracterizare, precum şi a datei limită de consum de pe etichetă; nerespectarea vecinătăţii produselor alimentare în agregatele frigorifice; folosirea, pentru colectarea reziduală a unor recipiente fără capac; utilizarea ustensilelor neprofesionale, în spaţiul de gătit, şi a bureţilor de sârmă, pentru veselă; existenţa pavimentului cu bucăţi de gresie sparte şi a tavanului cu pete şi grăsine scursă solidificată; lipsa unor autorizaţii de funcţionare; comercializarea unor produse alimentare fără eticheta tradusă în limba română; lipsa afişării datei durabilităţii minimale a unora dintre produsele expuse spre comercializare; lipsa afişării preţurilor, în cazul unora dintre produsele aflate la comercializare, depozitarea produselor direct pe paviment.

Comisarii ANPC au mai constatat folosirea unor cântare fără buletin de verificare metrologică; schimbarea stării termice a produselor alimentare, faţă de cea indicată de producător; lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire; depozitarea sucurilor carbogazoase sub incidenţa razelor solare; lipsa afişării atestatului de producător, pentru unii vânzători de legume şi fructe; folosirea unor aparate de fitness cu pedala ruptă, şezutul cu protecţia ruptă, mânerele din burete depreciate; comercializarea unor accesorii GSM fără elemente de informare, identificare respectiv denumire produs, producător/importator, adresă, compozitie sau fără etichete traduse în limba română; lipsa afişării informaţiilor cu privire la timpul de realizare a reparaţiei aparatelor GSM, tarif/manoperă, termen de garanţie, riscuri; neemiterea formularelor de accept pentru operaţiunile de schimb valutar.

Echipele de control au mai depistat neconcordanţe între informaţiile afişate în interior şi cele afişate în exterior, la unele case de schimb valutar; folosirea unor produse cosmetice fără etichete cu data deschiderii, a unora expirate; folosirea, în saloane de frumuseţe, a unor benzi de sterilizare cu termenul de valabilitate expirat şi a unor aparaturi fără verificare tehnică periodică; lipsa registrului de sterilizare, a substanţelor dezinfectante şi a autorizaţiilor specifice, pentru unele saloane de frumuseţe; comercializarea unor produse nealimentare fără garanţie; comercializarea unor produse textile sau încălţăminte fără traducerea în limba română a etichetei şi fără precizarea materialelor din care sunt confecţionate şi a compoziţiei fibroase a textilelor; comercializarea unor jucării fără instrucţiuni şi informaţii privind securitatea, în limba română; comercializarea unor echipamente de joasă tensiune fără a avea informaţii traduse în limba română şi marcajul CE, pe eticheta de produs; comercializarea unor produse cu mărci înregistrate, fără documente de provenienţă; împiedicarea controlului şi comercializarea de produse contrafăcute.

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#controale anpc, #piata domenii, #piata 16 februarie, #controale bucuresti, #Amenzi, #produse expirate , #ANPC