Mizerie și alimente care puteau pune în pericol sănătatea copiilor, găsite în mai multe tabere și grădinițe

Vineri, 19 August 2022, ora 14:10
1157 citiri
Mizerie și alimente care puteau pune în pericol sănătatea copiilor, găsite în mai multe tabere și grădinițe
Inspectorii ANSVSA fac controale FOTO: Facebook/ ANSVSA (generică)

ANSVSA a anunţat vineri, 19 august, că, în intervalul 28.07.2022 - 04.08.2022, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 177 de unităţi, 68 de pensiuni, 10 tabere şcolare, 15 grădiniţe, o creşă şi 83 de cantine. Au fost date 10 amenzi.

În intervalul 07.07.2022 – 31.08.2022, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea acţiunilor de control în perioada sezonului turistic de vară la nivel naţional, anunţă instituţia într-un comunicat.

La baza acestor acţiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti ce duce la o creştere a rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement, tabere şcolare, creşe, grădiniţe, localităţile de interes turistic, în special la cele care prepară şi furnizează alimente pentru persoanele aflate în aceste zone, ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea umană.

Acţiunile controalelor oficiale au urmărit, în special, identificarea şi retragerea de la comercializare către consumatorul final a produselor alimentare, care prezintă un risc pentru sănătatea publică.

Astfel, în intervalul 28.07.2022 - 04.08.2022, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 177 de unităţi (68 de pensiuni, 10 tabere şcolare, 15 grădiniţe, o creşă, 83 de cantine), fiind aplicate 10 sancţiuni în valoare de 59.800 de lei.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menţionăm:

• manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, cu încălcarea normelor pentru siguranţa alimentelor;

• nerespectarea normelor stabilite de ANSVSA, privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;

• ambalarea şi etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi comercializarii acestora neetichetate, potrivit legislaţiei în vigoare;

• nerespectarea normelor pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;

• neasigurarea menţinerii timp de 48 de ore a probelor alimentare în unităţile de alimentaţie colectivă, conform normelor de siguranţă a alimentelor.

Inspectorii ANSVSA vor sancţiona toţi operatorii economici care nu respectă normele şi cerinţele de igienă pentru a preveni apariţia riscurilor privind siguranţa alimentară.

Seria acţiunilor de control va continua şi în perioada următoare.

Reamintim cetăţenilor numărul de telefon al Call-Center-ului ANSVSA - 0800 826 787 - care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Citește și:
Locurile de joacă din șase parcuri bucureștene, inclusiv din Cișmigiu și Herăstrău, închise de ANPC: ”A te duce cu copilul în parc a devenit o acţiune de curaj”
Locurile de joacă din șase parcuri bucureștene, inclusiv din Cișmigiu și Herăstrău, închise de ANPC: ”A te duce cu copilul în parc a devenit o acţiune de curaj”
Locurile de joacă din şase mari parcuri bucureştene vor fi închise după ce inspectorii ANPC au găsit echipamente uzate, rupte, cu bucăţi lipsă, cu urme masive de rugină. În urma...
Dosar penal deschis pe numele lui George Simion după ce a condus fără permis. Polițiștii au împărțit amenzi în urma manifestației AUR
Dosar penal deschis pe numele lui George Simion după ce a condus fără permis. Polițiștii au împărțit amenzi în urma manifestației AUR
Autoritățile au deschis un dosar penal pe numele lui George Simion, liderul AUR, după ce a condus cu permisul de conducere suspendat. În plus, au fost împărțite mai multe amenzi în...
Comentarii
Poza olimpiu
olimpiu
rank 4
Cam ăștia sunt patronii romani.