O fetiță abandonată a fost sterilizată la Giurgiu ”pentru că era nimfomană”. Dramele din apartamentele de tip familial

Autor: Visinel Balan - Activist pentru drepturile copiilor abandonati
Luni, 07 Februarie 2022, ora 10:37
30428 citiri

Am fost în vizită, în apartamentele de tip familial din jud. Giurgiu, unde am vorbit cu fetele din aceste locuințe despre condițiile de viață, relația cu personalul și cum se simt ele într-un astfel de spațiu. Condițiile de trai nu erau dintre cele mai rele, chiar decente, însă se putea observa suferința acestora, care venea din cu totul altceva.

Am fost în patru astfel de locuințe și majoritatea lor se cunoșteau, indiferent de vârstă și sex, ca și când ar fi o comunitate marginală a unei societăți complexe, copii care trăiesc într-o lume a lor. Copiii abandonați nu se simt deloc aproape de cei în îngrijirea cărora se află, nu simt că fac parte dintr-o familie, ceea ce probabil ar fi imposibil, dar mai grav, nu se pot deschide, nu își pot spune suferințele și frământările.

Unul dintre copiii de acolo spunea că: „mai bine ar fi distrus decât ajutat de oamenii de aici.“

E simplu de explicat acest sentiment de repulsie împotriva sistemului, având în vedere că într-un alt apartament, psihologul mărturisea cu seninătate despre experiența unei fetițe care a dat naștere unui copil și asupra căreia s-a dispus sterilizarea pentru a se asigura că un al doilea eveniment de acest gen nu ar mai putea avea loc. Toată acțiunea s-a desfășurat la apartamentul 43, situat pe strada 1 decembrie 1918 la ultimul etaj al unui bloc turn. Acolo ne așteptau 4 fete (pe care fetele de la Sfântul Ioan le blamau pentru „libertatea” și preocupările pe care le aveau la vârsta asta) și 3 angajate DGASPC. Sau cel puțin așa am crezut. Când am intrat în sufrageria unui apartament comunist cu 2 camere, cu umezeală ridicată din cauza rufelor lăsate la uscat, dar care avea o priveliște superbă spre Dunăre, am fost informați că a rămas o singură fată în apartament, celelalte fiind la școală.

Psihologul centrului ne-a șocat pe toți, spunându-ne, printre altele, că unei fete din apartament i-a fost pus steriletul pentru că era nimfomană. Fata respectivă avea deja un copil de câteva luni care era crescut de un asistent maternal și cei din DGASPC voiau să o împiedice să mai facă și alți copii pe care să îi abandoneze. Psihologul vorbea despre sterilet cu ușurința cu care un microbist povestește meciul de aseară. Eram șocați. Am întrebat-o despre povestea cu steriletul pentru că voiam să știu dacă am auzit bine, și mi-a replicat cu lux de amănunte de ce au luat, de comun acord, această decizie.

Una dintre fete, Ştefania, sora Mihaelei, îi explicam ce nu înţelegea, am observat teama cu care se raporta la angajaţii DGASPC şi faptul că avea o dorinţă aprigă de a părăsi acel centru, exact ca ceilalţi băieţi din casă care ne-au zis că vor munci în HORECA în momentul în care împlinesc 18 ani. Ştefania îşi dorea un singur lucru şi anume să fie alături de Mihaela şi de familia ei. Ştia că doar cu ajutorul şcolii poate reuşi, dar era conştientă de carenţele vieţii şi de bagajul dificil pe care îl va avea în spate tot timpul.

Ce aveau în comun casele astea de tip familial?

Peste tot pe unde am fost am simțit în case sau apartament un aer închis. Mobila era veche, umezeala era ridicată din cauza hainelor pe care le uscau în casă, condițiile erau improprii, energia regenerabilă funcționa doar pe hârtie, iar personalul era îmbătrânit și apatic.

Copiii din Giurgiu cu care am discutat erau precum adolescenții din viața cotidiană, cu câteva excepții notabile (Mihaela din prima casă, o tânără de etnie romă, era foarte aproape să se mărite și apoi a fost respinsă de familie din cauză că n-a mai vrut-o băiatul respectiv; mama copilului căreia i s-a pus steriletul).

Mulți vor să plece din sistem. Majoritatea o vor face pentru a munci, iar alți tineri, destul de mulți din nefericire, cred că singura salvare la 18 ani va fi familia care i-a abandonat.

Întreaga responsabilitate a textelor publicate în secțiunea Invitați aparține autorilor, iar Ziare.com este platforma care găzduiește aceste opinii.

Ca urmare a apariției acestui articol, Consiliul Județean Giurgiu - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu ne-a transmis un drept la replică, pe care îl publicăm integral:

Titlul articolului este absolut ofensator la adresa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu. A scrie că “o fetiță abandonată a fost sterilizată” denotă o goană după senzațional în detrimentul principiului informării corecte.

Confuzia de termeni (“a steriliza” înseamnă, în limba română, “a face să devină steril, incapabil de a procrea”) poate induce cititorilor, în mod eronat, ideea că prin luarea unei astfel de măsuri, instituția încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului; drept urmare, efectul este afectarea gravă a imaginii instituției.

În acest context, considerăm că publicarea acestei informații acuzatoare (”s-a dispus sterilizarea”) este de natură să creeze grave confuzii și să aducă prejudicii de imagine instituției; referitor la personal, în articol se face afirmația discriminatorie că “este învechit”.

A denigra în acest fel instituția înseamnă a ignora complet realitatea existentă la D.G.A.S.P.C. Giurgiu în sensul că, în funcție de vârsta pe care o au, gradul de maturitate și înțelegere, minorele din sistemul de protecție sunt informate cu privire la metodele de contracepție și își exprimă în scris acordul sau dezacordul cu privire la aplicarea acestora.

Totodată, și reprezentantul legal al minorei își exprimă acordul în cazul montării unui dispozitiv intrauterin (sterilet) de către medic, în situația existenței cererii minorei în acest sens și în situația exprimării punctului de vedere favorabil de către membrii echipei pluridisciplinare; de aceea, în condițiile în care opinia minorei a fost luată în considerare iar procedurile specifice existente la nivel instituțional au fost respectate, publicarea unor informații acuzatoare este de natură să genereze percepții eronate în ceea ce privește intervenția instituțională, să ridice suspiciuni asupra unor acțiuni derulate la nivelul D.G.A.S.P.C. Giurgiu și să aducă grave prejudicii de imagine instituției.

Pe de altă parte, a publica în data de 07 februarie 2022 acest articol, în care se menționează faptul că “am fost în vizită în apartamentele de tip familial din jud.Giurgiu” poate induce în mod eronat ideea că vizita a avut loc de curând, având în vedere faptul că articolul a fost postat la rubrica Actualitate. În fapt, vizita la care autorul face referire în articol a avut loc în urmă cu aproape trei ani (în luna mai 2019) iar faptul că nu se face referire la acest aspect denotă lipsa de acuratețe în ceea ce privește localizarea în timp.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Incendiu la o sală de jocuri din Giurgiu. Poliția a deschis un dosar penal
Incendiu la o sală de jocuri din Giurgiu. Poliția a deschis un dosar penal
Poliția din Giurgiu a anunțat că o sală de jocuri din localitatea Cosoba a ars în totalitate, în noaptea de duminică spre luni, 22 aprilie. Primele verificări arată că incendiul a...
O femeie a vrut să intre în România cu un SUV de 100.000 de lei căutat de autorități de 2 ani. Șoferița e cercetată acum penal
O femeie a vrut să intre în România cu un SUV de 100.000 de lei căutat de autorități de 2 ani. Șoferița e cercetată acum penal
O femeie, în vârstă de 47 de ani, cetăţean român, este cercetată penal după ce a încercat să introducă în ţară, prin PTF Giurgiu, un autoturism, tip SUV, în valoare de aproximativ...
#copii abandonati, #orfelinat, #giurgiu, #casa tip familial , #copii abandonati