9 din 10 copii se confruntă cu anxietate. Unde poate duce teama de necunoscut

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 02:17
2162 citiri
9 din 10 copii se confruntă cu anxietate. Unde poate duce teama de necunoscut
Teama de necunoscut duce la tulburări de anxietate FOTO / Unsplash

Teama de necunoscut poate duce la multe tulburări de anxietate, ca de exemplu, anxietatea socială, panica sau fobiile.

Anxietatea este, de fapt, o emoție care se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, adesea însoțită de un comportament nervos. Anxietatea nu este același lucru cu frica, care este un răspuns la o amenințare reală, deoarece anxietatea implică așteptarea unei amenințări viitoare.

Anxietatea este, de cele mai multe ori, însoțită de tensiune musculară, agitație, oboseală și probleme de concentrare.

Anxietatea, prezentă și la copii

Nu doar persoanele mature sunt anxioase, cât și copiii. E vorba despre acei puști care sunt sensibili la incertitudine și petrec mult timp îngrijorându-se de ceea ce se va putea întâmpla. Potrivit unui studiu Salvați Copiii, 90% dintre școlari se confruntă cu anxietatea.

Psihoterapeutul și psihologul Corina Pop explică pentru Ziare.com de ce și cei mici suferă de anxietate.

„Teama de necunoscut este specifică copiilor între 2 și 4 ani, deoarece ei sunt expuși la o multitudine de stimuli din mai multe contexte deodată. Se recomandă ca părinții să fie lângă copiii lor în acest nou proces de cunoaștere și de autocunoaștere, să-i susțină și să-i ajute să înțeleagă mediul înconjurător, relațiile, emoțiile cu care se confruntă”, a subliniat Corina Pop.

Dacă părintele este anxios este recomandat să încerce să își gestioneze fricile, să-l poată ajuta și pe cel mic în procesul de autocunoaștere și de dezvoltare.

Stările de anxietate au efecte negative pe termen lung

„Într-adevăr, adulții câteodată se pot descurca singuri în aceste situații, câteodată au nevoie de ajutorul unui specialist, ceea ce nu este o rușine să cerem ajutorul cuiva care este specializat în această problematică a depresiei. Acești specialiști pot să fie psihiatri, psihoterapeuți sau psihologi într-o clinică”, a subliniat psihologul.

„Dacă nu reușim să ieșim din stările de anxietate și nu știm să ne gestionăm gândurile negative, trebuie să știm că ele au un efect pe termen lung al modului de funcționare. Apar tulburări a dinamicii somnului, tulburări alimentare, de relaționare. Individul va crede că e incapabil să mai realizeze acele acțiuni pe care în trecut le întreprindea cu mare ușurință”, a concluzionat Corina Pop.

Studiul a testat răspunsul oamenilor prin examinarea clipitului ochilor la șocurile electrice ușoare. Rezultatele au arătat că persoanele cu tulburări de anxietate au avut tendința de a clipi mai puternic la șocurile imprevizibile. Ceea ce sugerează că aceia cu tulburări de anxietate sunt mai sensibili la neprevăzut/la surprize.

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
Românca Andreea Sasu, în vârstă de 33 de ani, una dintre cele mai apreciate fotomodele din Italia, este cuplată cu celebrul designer german Philipp Plein, iar în curând va deveni mamă....
#copii, #anxietate, #parinti, #teama , #copii