Conferință pentru localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia. Peste 16.000 au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors acasă

Vineri, 24 Martie 2023, ora 07:40
1193 citiri
Conferință pentru localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia. Peste 16.000 au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors acasă
Peste 16.000 de copii din Ucraina au fost trimiși în taberele de reeducare politică din Rusia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o conferinţă care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia şi la aducerea lor înapoi, informează AFP.

16.200 de copii au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors, a informat preşedinta Comisiei Europene.

"Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările de copii care au loc acolo. Este o crimă de război", a declarat Ursula von der Leyen după un summit desfăşurat la Bruxelles.

"Ştim că 16.200 de copii au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors", a informat preşedinta Comisiei Europene la o conferinţă de presă. Ea a adăugat că "aceste acţiuni penale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională" pe 17 martie pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru "deportarea ilegală" a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse.

"În parteneriat cu ucrainenii, prim-ministrul (polonez) Mateusz Morawiecki şi cu mine am lansat o iniţiativă de repatriere a acestor copii răpiţi de Rusia. Pentru aceasta, vom organiza o conferinţă. Dorim să exercităm presiuni internaţionale astfel ca toate măsurile posibile să fie luate pentru a da de urma acestor copii ", a spus von der Leyen, fără a oferi detalii despre data sau locul acestui eveniment.

Scopul este "de a ajuta organismele ONU şi organizaţiile internaţionale relevante să obţină informaţii mai cuprinzătoare" despre copiii deportaţi, a spus ea."Sunt incluşi şi copiii care au fost adoptaţi sau transferaţi în familii de plasament" din Rusia", a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Ea i-a mulţumit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a fost prezent la summitul de la Bruxelles, pentru sprijinul agenţiilor ONU în această problemă.

#copii, #Rusia, #copii rapiti ucraina, #localizare, #Ursula von der Leyen, #Comisia Europeana , #Rusia
Comentarii
Poza razvanus
razvanus
rank 5
Copiii rușilor din străinătate sau din Ucraina nu îi răpește nimeni