Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Ce pot să facă părinții împreună cu copiii în minivacanța de 1 Decembrie. Exemple de activități creative recomandate de specialiști

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 23:48
2132 citiri
Ce pot să facă părinții împreună cu copiii în minivacanța de 1 Decembrie. Exemple de activități creative recomandate de specialiști
FOTO: Hepta.com

Cea mai scurtă săptămână de școală din acest an școlar s-a încheiat. Este săptămâna în care zilele libere legale de 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Națională a României au fost completate de ziua de 2 decembrie, stabilită ca zi liberă de Guvern încă din iarna lui 2021.

Elevii vor reveni la școală pe 5 decembrie pentru încă 14 zile de cursuri până la Vacanța de iarnă, care începe pe 23 decembrie și se termină pe 8 ianuarie.

Este perioada când copiii petrec mai mult timp acasă, cu părinții. Specialiștii le recomandă să recurgă la tot felul de activități recreative care să îi unească și să le creeze plăcere.

Ce poți să faci cu copilul tău

Pentru Ziare.com, Raluca Ștefan, consilier parental, a dat exemple de activități pe care părinții le pot face împreună cu copiii.

"Jocul de-a cititul amuzant: Atunci când îi citești, înlocuiește anumite cuvinte cu altele amuzante, care schimbă firul poveștii în ceva absurd și haios. Cum ar fi, "băiatul a plecat la pescuit sau în spațiu", în loc de băiatul a plecat la școală.

De fiecare dată când copilul îți spune cum este de fapt în poveste, insiști într-un mod amuzant că tu citești ceea ce scrie în carte sau spui că poate ai nevoie de ochelari speciali pentru a citi cartea. Poți chiar să-ți pui o pereche de ochelari amuzanți la ochi și spui că aceia te fac să citești cuvintele diferit", spune Raluca Ștefan.

Jocul de-a timpul cadou

"Pentru seara de ajun îți propun să-i oferi copilului tău jumătate de ora de timp cadou cu tine. Fără telefon sau alte distrageri. Îi spui că puteți face orice își dorește și lași jocul sau activitatea ghidată de el 100%.

Fără să-l corectezi sau să încerci să schimbi ceva. Acest joc non-directiv îi va umple copilului tău rezervorul emoțional și va restabili conectarea autentică cu tine. Îi va transmite mesajul că este cu adevărat important pentru tine și iubirea voastră este puternică și prezentă mereu", explică Raluca Ștefan.

Vânătoarea de mandarine

"Copiii ascund mandarine prin casă și părinții își iau câte un coș și pornesc în căutarea lor. Apoi le împart și le mănâncă împreună.

Jocuri de cooperare: Te invit să pui accent pe jocurile de cooperare, unde nimeni nu pierde sau câștigă. Poți transforma aproape orice joc competitiv într-unul de cooperare sau poți iniția o muncă de echipă spre un scop comun, să construiți ceva împreună, să desenați, să faceți turtă dulce etc.

Jocurile de cooperare ajută în problemele urmăririi regulilor de către copii și stimulează părți ale creierului care sunt responsabile cu controlul agresivității. Acest lucru nu se întâmplă în timpul jocurilor competitive. Umorul este oricând binevenit", concluzionează specialistul.

Stupefacția unui român care a descoperit că în registre soția apare cu 2 copii, iar el doar cu unul. "Nu e posibil să ai două mame, tați pot fi mai mulți"
Stupefacția unui român care a descoperit că în registre soția apare cu 2 copii, iar el doar cu unul. "Nu e posibil să ai două mame, tați pot fi mai mulți"
Un român care a descoperit o eroare în registrele de stare civilă a cerut în mediul online sfaturi și soluții pentru o problemă încurcată. Potrivit acestuia, el apare în evidențele...
Fără ecrane până la 2 ani. Expert: „Dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas”
Fără ecrane până la 2 ani. Expert: „Dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas”
Un copil în vârstă de până la doi ani nu ar trebui să aibă acces la ecrane, iar între doi şi patru ani timpul petrecut la astfel de dispozitive poate fi cuprins între 30-60 de minute,...
#copii, #zile libere, #timp liber, #parinti, #activitati, #impreuna , #copii