Coreea de Nord continuă să dezvolte arme nucleare, iar regimul de la Phenian ignoră sancțiunile internaționale - Raport ONU

Duminica, 06 Februarie 2022, ora 09:30
2307 citiri
Coreea de Nord continuă să dezvolte arme nucleare, iar regimul de la Phenian ignoră sancțiunile internaționale - Raport ONU
Deși Coreea de Nord e de 16 ani sub sancțiuni internaționale, liderii de la Phenian continuă să dezvolte arme nucleare. FOTO: Pixabay.com

Coreea de Nord a continuat în ultimul an să-şi dezvolte arsenalul nuclear şi capacităţile de rachete, în pofida sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului, se arată într-un raport confidenţial al ONU la care AFP a avut acces sâmbătă.

„Atacurile cibernetice, în special asupra activelor de criptomonede, rămân o sursă importantă de venituri pentru guvernul Coreei de Nord”, notează acest document anual care a fost înmânat recent celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

„Volumul importurilor ilicite de petrol rafinat a crescut considerabil” în ultimul an, „dar la un nivel inferior celui din anii precedenţi”, mai arată raportul realizat de experţii ONU însărcinaţi cu controlul embargoului asupra armelor şi sancţiunilor economice internaţionale impuse Coreei de Nord.

Phenianul continuă nestingherit programul nuclear

În ceea ce priveşte armamentul nord-coreean pe care comunitatea internaţională încearcă să îl limiteze, Phenianul „a continuat să menţină şi să dezvolte programele sale nucleare şi de rachete balistice, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate”, subliniază experţii.

„Deşi nu au fost raportate teste nucleare sau lansări de rachete intercontinentale, Coreea de Nord a continuat să-şi dezvolte capacitatea de producere a materialului nuclear fisionabil”, adaugă ei.

În ultimul an, Phenianul „a demonstrat capacităţi sporite de desfăşurare rapidă, o mobilitate ridicată (inclusiv pe mare) şi o rezilienţă îmbunătăţită a forţelor sale dotate cu rachete”, se mai arată în raport.

„Întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurii nucleare şi de rachete balistice a Coreei de Nord au continuat”, iar ţara „a continuat să caute echipamente, tehnologie şi know-how pentru aceste programe în străinătate, în special prin mijloace informatice şi cercetare ştiinţifică comună”, potrivit raportului.

Experţii declară că au observat şi o oprire a importurilor de către liderii nord-coreeni de bunuri de lux, în special de maşini de ultimă generaţie, aşa cum a fost denunţat în anii precedenţi.

Coreea de Nord, de 16 ani sub sancțiuni internaționale

Coreea de Nord este supusă unor sancţiuni internaţionale din 2006 care au fost înăsprite semnificativ de trei ori în 2017 în timpul mandatului preşedintelui american Donald Trump.

Măsurile luate în acel an în unanimitate de Consiliul de Securitate pentru a obliga Phenianul să-şi întrerupă programele de arme nucleare şi balistice afectează în special importurile de petrol ale Coreei de Nord şi exporturile acesteia de cărbune, fier, textile şi produse de pescuit.

Din 2017, Consiliul de Securitate nu a mai ajuns niciodată la un consens cu privire la dosarul nord-coreean, aşa cum a demonstrat din nou o şedinţă cu uşile închise de vineri a Consiliului de Securitate, solicitată de Washington pentru a condamna ultimele teste nord-coreene de rachete.

Pentru a ieşi din impas, China şi Rusia au propus o relaxare a sancţiunilor în scopuri umanitare, ceea ce occidentalii au refuzat. Moscova şi Beijingul ar urma să-şi pledeze din nou cauza luni cu prilejul unei dezbateri a Consiliului de Securitate privind efectele nefaste ale sancţiunilor, organizată de Rusia.

România cere interzicerea importurilor de gaz rusesc în țările Uniunii Europene. Se pregătește o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei
România cere interzicerea importurilor de gaz rusesc în țările Uniunii Europene. Se pregătește o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei
Zece state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, solicită interzicerea importurilor de gaz și gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, potrivit unui document consultat de Reuters. Aceasta...
Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii. ”Au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei”
Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii. ”Au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei”
Parchetul General anunţă, miercuri, 15 ianuarie, că s-a dispus urmărirea penală a lui Ion Iliescu, fost preşedinte al României, şi a lui Petre Roman, fost premier, în Dosarul Mineriadei,...
#Coreea de Nord teste nucleare, #sanctiuni, #raport ONU , #Coreea de Nord
  1. Trump a primit o băutură specială, cu ocazia depunerii jurământului de președinte. Este un produs unic în istorie
  2. UPDATE Crimă teribilă la Câmpina. Femeie ucisă cu 26 de lovituri de cuțit de "mare intensitate". Victima avea ordin de protecție împotriva concubinului ucigaș
  3. Gest greu de înțeles făcut de o femeie și un bărbat. Au înțepat anvelopele a 10 mașini și acum sunt cercetați penal
  4. Scandal la Primăria Focuri. Învățătoarea din sat, orbită de gelozie, a intrat peste o funcționară, a încuiat ușa și ar fi bătut-o
  5. Postarea lui Cristian Tudor Popescu, de Ziua Culturii Naționale, care a devenit virală în doar câteva minute
  6. Cum vede ministrul Educației reformarea învățământului: ”Pentru a nu deveni o rezervaţie academică, noi trebuie să ieşim în spaţiul public”
  7. Rusia va furniza gaz pentru Transnistria, susține liderul de la Tiraspol după o vizită la Moscova
  8. Bătrână de 83 de ani, umilită la o policlinică. A așteptat 5 ore pentru a fi văzută de medic: "Suntem cel puțin idioți că acceptăm să fim umiliți"
  9. Steagul propagandei militare și invaziei rusești din Ucraina, la mitingul AUR din Piața Universității. Ce reprezintă drapelul care poate fi găsit și pe OLX
  10. Istoria comunismului - materie Obligatorie