Alertă în Coreea de Nord. Imagini din satelit arată un nivel înalt de activitate nucleară

Duminica, 02 Aprilie 2023, ora 10:36
4504 citiri
Alertă în Coreea de Nord. Imagini din satelit arată un nivel înalt de activitate nucleară
Experţii spun că armele nucleare tactice sunt un semn că Phenianul face progrese tehnice FOTO 38 North

Un nivel ridicat de activitate a fost detectat la principalul complex nuclear al Coreei de Nord folosind imagini prin satelit, potrivit unui think-tank, după ce liderul Kim Jong Un a cerut marţi creşterea producţiei de „material nuclear militar”, conform AFP.

Imaginile din satelit realizate între 3 şi 17 martie sugerează că o construcţie a unui reactor cu apă uşoară la locul Yongbyon este „aproape de finalizare”, potrivit organizaţiei americane 38 North-United.

Potrivit aceloraşi imagini, construcţia unei clădiri a început, în timp ce au fost detectate deversări de apă din sistemul de răcire, ceea ce sugerează că reactorul este pe cale să „fie operaţional”, detaliază raportul grupului de reflecţie.

De asemenea, un reactor de cinci megawaţi la Yongbyon continuă să funcţioneze, iar în jurul uzinei de îmbogăţire a uraniului a început o nouă construcţie, care ar putea creşte capacitatea acesteia.

„Aceste evoluţii par să reflecte directiva recentă a lui Kim Jong Un de a creşte producţia de material fisionabil pentru a-şi consolida arsenalul nuclear”, a spus 38 North.

Presa de stat a arătat că liderul din Coreea de Nord, care a cerut creşterea producţiei de „material nuclear militar” pentru a creşte „exponenţial” producţia de arme nucleare, a inspectat marţi o serie de focoase mai mici care par a fi focoase nucleare tactice.

Experţii spun că armele nucleare tactice sunt un semn că Phenianul face progrese tehnice şi un semn că ţara se pregăteşte pentru al şaptelea test nuclear.

La rândul lor, Seul şi Washington au avertizat împotriva unui nou test nuclear nord-coreean de la începutul anului 2022.

În contextul în care cele două ţări aliate şi-au consolidat exerciţiile militare comune, Phenianul încă efectuează lansări şi teste de rachete, acuzând în acelaşi timp Seulul că este cauza deteriorării securităţii regionale.

Agenţia oficială de presă KCNA a denunţat duminică seria de exerciţii comune desfăşurate de Washington şi Seul, avertizând cu privire la „capacitatea de atac nuclear” a Coreei de Nord.

Armata nord-coreeană, care şi-a sporit exerciţiile militare în ultimele săptămâni, a declarat marţi că a efectuat un al doilea test a ceea ce a prezentat drept o „dronă de atac nuclear subacvatic”.

În timp ce Phenianul şi-a numit statutul de putere nucleară în 2022 „ireversibil”, liderul nord-coreean a ordonat armatei sale luna aceasta să intensifice manevrele militare pentru „război adevărat”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării. Evenimentul a servit drept ripostă la exerciţiile aeriene...
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei, în largul coastei de est a Coreei de Sud, a anunţat luni, 22 aprilie, armata sud-coreeană, relatează Reuters, AFP şi DPA....
#Coreea de Nord, #teste racheta, #teste Coreea de Nord, #arsenal nuclear , #Coreea de Nord