Coreea de Nord a condamnat duminică remarcile ministrului sud-coreean al Apărării cu privire la capacitatea sa de a lovi Nordul și a avertizat că va distruge ținte majore din Seul dacă Sudul va întreprinde vreo „acțiune militară periculoasă”, cum ar fi o acțiune preventivă, scrie Reuters.
Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat că remarcile ministrului sud-coreean al Apărării „au înrăutățit și mai mult relațiile intercoreene și tensiunea militară din peninsula coreeană”, potrivit agenției de presă de stat KCNA.
Acest lucru vine după ce ministrul sud-coreean, Suh Wook, a declarat vineri că armata țării sale are o varietate de rachete cu raza de acțiune, precizie și putere semnificativ îmbunătățite, cu „capacitatea de a lovi cu precizie și rapid orice țintă din Coreea de Nord”.
Suh a mai spus că ministerul va sprijini activ armata pentru a se asigura că are capacitatea de a răspunde în mod covârșitor la amenințările cu rachete ale Coreei de Nord. El a numit nordul „inamicul său”.
Kim, directorul adjunct al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, a mai spus că țara va „reconsidera o mulțime de lucruri” și că Coreea de Sud „se poate confrunta cu o amenințare serioasă” din cauza unor astfel de remarci, scrie Reuters.
Pak Jong Chon, secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, a declarat că Nordul „își va direcționa fără milă toată forța militară pentru a distruge ținte majore din Seul și armata sud-coreeană” dacă armata sud-coreeană se angajează într-o acțiune militară periculoasă, cum ar fi o lovitură preventivă.
Nordul, totuși, nu a explicat ce înțelege prin ținte majore în interiorul Seulului.
Tensiunile din peninsula coreeană au escaladat brusc în ultimele săptămâni, după ce Coreea de Nord a testat două rachete balistice pe 26 februarie și 4 martie, care implicau un nou sistem ICBM pe care țara îl dezvoltă.
Coreea de Nord a continuat în ultimul an să-şi dezvolte arsenalul nuclear şi capacităţile de rachete, în pofida sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului, se arată într-un raport confidenţial al ONU.
„Atacurile cibernetice, în special asupra activelor de criptomonede, rămân o sursă importantă de venituri pentru guvernul Coreei de Nord”, notează acest document anual care a fost înmânat recent celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
„Volumul importurilor ilicite de petrol rafinat a crescut considerabil” în ultimul an, „dar la un nivel inferior celui din anii precedenţi”, mai arată raportul realizat de experţii ONU însărcinaţi cu controlul embargoului asupra armelor şi sancţiunilor economice internaţionale impuse Coreei de Nord.
În ceea ce priveşte armamentul nord-coreean pe care comunitatea internaţională încearcă să îl limiteze, Phenianul „a continuat să menţină şi să dezvolte programele sale nucleare şi de rachete balistice, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate”, subliniază experţii.
„Deşi nu au fost raportate teste nucleare sau lansări de rachete intercontinentale, Coreea de Nord a continuat să-şi dezvolte capacitatea de producere a materialului nuclear fisionabil”, adaugă ei.
În ultimul an, Phenianul „a demonstrat capacităţi sporite de desfăşurare rapidă, o mobilitate ridicată (inclusiv pe mare) şi o rezilienţă îmbunătăţită a forţelor sale dotate cu rachete”, se mai arată în raport.
„Întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurii nucleare şi de rachete balistice a Coreei de Nord au continuat”, iar ţara „a continuat să caute echipamente, tehnologie şi know-how pentru aceste programe în străinătate, în special prin mijloace informatice şi cercetare ştiinţifică comună”, potrivit raportului.
Experţii declară că au observat şi o oprire a importurilor de către liderii nord-coreeni de bunuri de lux, în special de maşini de ultimă generaţie, aşa cum a fost denunţat în anii precedenţi.