Coreea de Nord neagă că furnizează armament Rusiei. Imaginile înregistrate din satelit care probează contrariul

Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 11:37
5565 citiri
Coreea de Nord neagă că furnizează armament Rusiei. Imaginile înregistrate din satelit care probează contrariul
Trenul care a intrat din Rusia în Coreea de Nord și a ieșit încărcat a doua zi FOTO Casa Albă

Coreea de Nord dezminte duminică, 29 ianuarie, faptul că furnizează armament Rusiei, după ce Statele Unite a acuzat-o că livrează obuze şi rachete grupului paramilitar rus Wagner, care luptă în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al casei Albe, John Kirby, a difuzat imagini ale spionajului american care surprind presupuse vagoane ruseşti care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipament militar, inclusiv rachete, destinate Wagner.

Statele Unite au desemnat ulterior Wagner drept ”organizaţie criminală” şi au anunţat că transmit aceste înregistrări ONU, în cadrul sancţiunilor impuse Phanianului.

Un reprezentant de rang înalt al Guvernului nord-coreean a denunţat duminică ”o încercare stupidă de a justifica” viitoare livrări de armament Ucrainei de către Statele Unite, care au promis joi Kievului 31 de tancuri de tip Abrams.

Directorul general al Departamentului nord-coreean al Afacerilor Americane, Kwon Jong Gun, a respins, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, acest ”zvon fabricat piesă cu piesă”.

El ameninţă Statele Unite că se expun unui ”rezultat cu adevărat indezirabil” în cazul în care continuă să-l răspândească.

”Încercarea de a murdări imaginea (Coreei de Nord) prin fabricarea unui lucru care nu există este o provocare gravă, care nu poate niciodată să fie permisă şi care nu poate decât să declanşeze o reacţie”, ameninţă Kwon Jong Gun.

Kim Yo Jong, influenta soră a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, a criticat vineri promisiunile Statelor Unite de a trimite armament Ucrainei.

Ea a acuzat Statele Unite de ”încălcarea şi mai mult a unei linii roşii”.

Rusia, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, a pledat mult timp împotriva unei înăspriri a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord şi a cerut o relaxare a acestora din motive umanitare.

Kim Jong Un a anunţat în 2022 că vrea ca ţara sa devină cea mai puternică forţă nucleară don lume şi a calificat, în septembrie, drept ”ireversibil” statutul de putere nucleară al Phenianului.

Casa Albă a publicat vineri fotografii din satelit care arată că Coreea de Nord furnizează arme companiei militare private ruse Wagner Group.

John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe pentru comunicații strategice, spune că o fotografie făcută pe 18 noiembrie 2022 arată cinci vagoane rusești care au călătorit din Rusia în Coreea de Nord. El mai spune că cealaltă fotografie arată că Coreea de Nord a încărcat acele vagoane cu containere maritime, iar trenul s-a întors în Rusia a doua zi.

În decembrie 2022, Casa Albă a declarat că Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie și rachete în Rusia pentru a fi folosite de către Wagner Group.

Kirby a spus că trenul trebuie să fi transportat acele arme, dar a adăugat că materialul livrat grupului de mercenari coordonat de Moscova nu a schimbat dinamica pe câmpul de luptă din Ucraina.

#Coreea de Nord, #armament Rusia, #wagner, #invazie ucraina , #Coreea de Nord