Business Focus: Quarterly Report 5 - transmisie online
O boală misterioasă, supranumită „boala fantomă“, se răspândește în apropierea unui loc unde Kim Jong un face teste cu arme nucleare, susține o femeie ce a reușit să fugă din Coreea de Nord, scrie The Sun.
Youngran Lee, care a fugit din țară în 2015, susține că acolo se nasc copii fără anus, degete de la picioare sau mâini din cauza efectelor radiațiilor.
Experții se tem că radiațiile ar putea fi la originea valului de simptome misterioase care afectează nord-coreeni ca locuiesc în apropierea Punggye-ri, locul de testare a armelor nucleare din regiunea Kilju.
Youngran a locuit în regiunea Kilju, în apropiere de locul de testare Punggye-ri, înainte de a fugi din Coreea de Nord.
Ea a spus că medicii din regiune s-au simțit neputincioși în fața bolii misterioase care lovește copiii.
„În regiunea Kilju, civilii suferă de boală, fără să știe de ce. În spitale, medicii nu o poate diagnostica, iar pacienții mor încet, cu o boală persistentă. Nu este prea drastic să spunem că a avea un copil fără anus, degete de la picioare sau mâini e ceva normal în Kilju. Există pacienți cu diverse tipuri de cancer în fiecare casă“, a spus Youngran.
Nu este prima dată când apar informații despre misterioasa „boală fantomă“, alți dezertori au dezvăluit în 2017 cum locuitorii din apropierea Punggye-ri suferă din cauza expunerii la radiații.
Youngran, care a locuit atât de aproape de zona exploziei încât casa ei a tremurat fizic în timpul testului nuclear nord-coreean din 2013, și-a amintit de detonare.
„În ziua în care a avut loc cel de-al treilea test nuclear, a căzut un ceas de perete și au tremurat becurile. Am crezut că este un cutremur și am fugit afară.
Toți vecinii mei au ieșit și ei afară. La scurt timp după aceea, la prânz, sistemul principal de difuzare a anunțat că al treilea test nuclear a avut succes. Apoi ne-am dat seama că zona controlată de armată din Punggye-ri era un loc de testare,“ a povestit fugara.
Localnicii au dansat în stradă în semn de sărbătoare, dar vor fi printre primele victime ale programului nuclear al Coreei de Nord.
Youngran a spus că singurul ei fiu a fost lovit de boala fantomă.
Ea a dezvăluit că, în Coreea de Nord, medicamentele furnizate de ONU sunt luate de înalți funcționari guvernamentali și, în ciuda promisiunii de asistență medicală gratuită, „rafturile farmaciilor sunt goale“.
Când fiul ei a făcut febră ușoară în octombrie 2014, la vârsta de 27 de ani, ea a apelat la medicamente de pe piața neagră, introduse ilegal din China.
După ce acestea nu au avut efect, Youngran și-a dus fiul la spital.
„Un medic specialist în tuberculoză ne-a spus că fiul meu avea găuri în plămâni, care măsurau 1,5 cm și 2,7 cm. I-a mai spus că nu știe de ce un număr tot mai mare de adulți tineri veneau la spital. Nu puteam înțelege de ce i se întâmplase asta fiului meu și mă simțeam atât de neajutorată.
În plus, el avea opt prieteni apropiați, iar toți au fost diagnosticați cu tuberculoză unul câte unul începând din 2012 și au murit în decurs de patru ani“, povestit aceasta.
Youngran și-a cheltuit economiile de-o viață cumpărând medicamente pentru fiul ei, înainte de a fugi în China în februarie 2015, sperând să găsească de lucru pentru a trimite mai mulți bani acasă.
În luna august a aceluiași an, a ajuns în Coreea de Sud, unde a fost supusă unui antrenament obligatoriu pentru a se pregăti pentru viața într-o societate liberă.
„Imediat ce am fost eliberată, l-am contactat pe fiul meu pentru a-i spune să meargă la spital la Phenian. Dar a doua zi, el a sunat înapoi și a spus că există ordine oficiale de a opri pacienții cu tuberculoză și hepatită din comitatul Kilju să intre în Phenian. Singurul motiv invocat a fost că acest lucru era pentru siguranța lui Kim Jong-un și nu a existat nicio explicație adecvată. Timp de doi ani, i-am transferat bani fiului meu prin intermediari, crezând că primește îngrijiri adecvate. Cu toate acestea, în mai 2018, mi-am pierdut băiatul. Fiul meu a murit fără să ajungă vreodată la spital pentru a primi un diagnostic adecvat,“ se plânge femeia.
Experții cred că radiațiile sunt cauza a ceea ce nord-creeni numesc „boala fantomă“.
Omul de știință în domeniul nuclear Joohyun Moon de la Universitatea Dankook, din Coreea de Sud, a descris modul în care radiațiile de la exploziile subterane ar putea ajunge la comunitățile locale.
„Pe măsură ce undele de șoc călătoresc, ele sparg straturile pământului sau creează crăpături. După un timp, un amestec de rocă topită și material radioactiv se va răci și se va solidifica. Materialele radioactive conținute în acest compus se pot infiltra în golurile sau fisurile cauzate de explozie și pot curge la suprafață, pe sol sau în apele subterane.
Dacă plouă în apropierea locului de testare, ploaia poate transporta aceste materiale radioactive în apele subterane. Apa subterană este conectată la râuri, pâraie și apele de suprafață, eliberând aceste materiale radioactive în lumea exterioară. Deoarece face parte din circulația naturală, este foarte dificil să intervii și să previi,” explică omul de știință.
Gogoritzele sud-coreene sunt atat de... Vezi tot