Ce rol va juca „cea mai iubită fiică” a lui Kim Jong-un în ierarhia politică de la Phenian. Mesajul subtil transmis către nord-coreeni

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 22:36
3633 citiri
Ce rol va juca „cea mai iubită fiică” a lui Kim Jong-un în ierarhia politică de la Phenian. Mesajul subtil transmis către nord-coreeni
Liderul nord-corean Kim Jong un și fiica sa Kim Ju-ae. FOTO: NDTV

Presa de stat nord-coreeană nu a dezvăluit prea multe despre tânăra care a avut mai multe apariții alături de Kim Jong-un, liderul nord-coreean, în ultimele săptămâni.

În ziua de Anul Nou, presa de stat a publicat fotografii nedatate cu ea și Kim, vizitând o instalație de rachete nucleare. Vârsta și numele ei nu au fost încă dezvăluite; pur și simplu a fost numită „cea mai iubită fiică” a „celui mai iubit conducător“.

Asta a fost suficient pentru a ridica întrebări despre locul tinerei în dinastia familiei Kim și dacă era desemnată ca succesorul lui Kim.

Coreea de Nord nu este o monarhie. Se presupune că liderul său de vârf este ales printr-un congres de guvernământ al Partidului Muncitorilor. În realitate, totuși, familia Kim a condus țara ca o întreprindere privată de familie de la înființarea statului comunist la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Atât bunicul, cât și tatăl lui Kim Jong-un au condus până când au murit. Kim, care lunea viitoare împlinește 39 de ani, este deja la putere de 11 ani și este puțin probabil să renunțe în curând.

Cu toate acestea, întrebarea cine va moșteni regimul - și arsenalul său nuclear în creștere rapidă - a rămas subiectul unei fascinații nesfârșite în rândul oficialilor și analiștilor, mai ales când au apărut îndoieli cu privire la sănătatea lui Kim.

Speculațiile cu privire la planurile de succesiune ale Coreei de Nord s-au desfășurat în timp ce Seul și Washington au declarat săptămâna aceasta, că discută despre cum să facă față mai bine amenințării nucleare în creștere a Coreei de Nord, folosind întreaga gamă de capacități de apărare americane.

Recentul joc de ghicitori despre succesiune a început după ce Coreea de Nord și-a lansat racheta balistică intercontinentală Hwasong-17, pe 18 noiembrie.

Apariția publică a lui Ju-ae

A doua zi, presa de stat nord-coreeană a raportat că liderul nord-coreean a urmărit lansarea împreună cu fiica sa și a publicat fotografii ale fetei într-o jachetă albă căptușită, ținându-l de mână pe Kim în timp ce se plimbau la locul de testare.

Câteva zile mai târziu, Agenția Națională de Informații din Coreea de Sud a identificat-o pe tânără drept Kim Ju-ae, copilul pe care starul din NBA Dennis Rodman, a spus că i-a fost permis să îl țină în brațe când l-a întâlnit pe Kim la Phenian în 2013.

Apariția publică a lui Ju-ae a marcat prima dată când Phenianul a confirmat că Kim are un copil. Până la debutul ei în mass-media de stat, nord-coreenii obișnuiți nu văzuseră niciodată niciunul dintre copiii lui Kim.

Oficialii serviciilor secrete din Coreea de Sud au spus că Kim are trei copii, cel mai mare fiind probabil un fiu. Ju-ae este al doilea copil al liderului de la Phenian despre care se crede că are 9 sau 10 ani.

Analiștii externi au remarcat rapid că ea a fost descrisă ca fiind „fiica iubită” și a fost aleasă să reprezinte următoarea generație a familiei Kim. Ei au fost, de asemenea, intrigați de decizia lui Kim de a o prezenta la un loc de testare a rachetelor, evidențiind legătura dintre familia Kim și programul de arme al Nordului.

Speculațiile cu privire la succesiune s-au adâncit când Ju-ae s-a alăturat din nou tatălui ei, de data aceasta la sfârșitul lunii noiembrie pentru o fotografie de grup cu inginerii de rachete. Era îmbrăcată mai formal cu acea ocazie, cu o haină lungă neagră și guler de blană, mâna ei așezată pe umărul tatălui ei, în timp ce acesta stătea în fața mulțimii de ingineri care aplaudau.

„Fotografiile sunt probabil parte dintr-un program atent elaborat pentru a le arăta nord-coreenilor că Kim Ju-ae va deveni ​succesorul”, a spus Cheong Seong-chang, cercetător de lungă durată al familiei Kim la Institutul Sejong în Coreea de Sud.

Dacă Kim alege o fiică în locul unui fiu ca moștenitor, ar fi o mișcare extrem de neobișnuită în Coreea de Nord profund patriarhală. Dar Kim însuși a fost o alegere puțin probabilă pentru a deveni liderul țării.

Fiind cel mai mic dintre cei trei fii, Kim a trecut peste frații săi când tatăl său, Kim Jong-il, și-a recunoscut atitudinea dominatoare și l-a numit succesor, potrivit analiștilor.

Și, deși conducerea nordului este predominant masculină, regimul condus de Kim include câteva femei proeminente, cum ar fi prezentatoarea Ri Chun-hee, ministrul de externe Choe Son-hui și sora și purtătoarea de cuvânt a lui Kim, Kim Yo-jong, care a transmis un flux de amenințări belicoase la adresa Coreei de Sud în ultimele luni.

Dezvăluind devreme un posibil succesor, Kim poate încerca să evite greșelile pe care le-a făcut tatăl său, au spus unii analiști.

Kim Jong-il l-a uns pe Kim Jong-un ca moștenitor când era încă un copil, dar el a ținut secretul în afara cercului său interior. Mulți analiști au speculat că Kim Jong-nam - fiul cel mai mare al lui Kim și fratele vitreg al lui Kim - va deveni succesorul său. Alții au spus că tatăl îl va alege pe Kim Jong-chol, un alt frate mai mare al lui Kim. Unii chiar au spus că succesiunea ereditară din Coreea de Nord se va încheia cu moartea lui Kim Jong-il.

Lupta pentru putere

Abia după ce Kim Jong-un a avut un accident vascular cerebral în 2008, Coreea de Nord a început să sugereze că Kim Jong-un a fost ales ​succesorul. Nord-coreenii obișnuiți nu l-au văzut niciodată până când a apărut în presa de stat în 2010.

Când tatăl său a murit în 2011, au existat multe îndoieli, acasă și în străinătate, cu privire la capacitatea lui Kim de a conduce. Au durat ani de zile până să-și stabilească autoritatea de necontestat printr-o serie de epurări sângeroase, inclusiv execuția propriului unchi și asasinarea fratelui său vitreg.

După ce a preluat puterea, Kim a mai ridicat vălul privind guvernul și familia sa. Tatăl său era cunoscut pentru că trăia cu femei frumoase, inclusiv cu mama lui Kim, dar nu le-a prezentat niciodată publicului. Unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut Kim în calitate de lider a fost să-și facă o apariție publică alături de soția sa, Ri Sol-ju.

Dezvăluind un succesor mai devreme, Kim poate „îi acordă acestuia suficient timp să se pregătească”, a spus Cheong. „Își dorește ca succesorul său să evite succesiunea grăbită și rapidă de acasă și scepticismul din exterior prin care a trebuit să treacă el.”

Majoritatea analiștilor au fost de acord că, ducându-l pe unul dintre copiii săi la evenimente legate de arsenalul său, Kim le reamintea oamenilor din Nord, în special tinerilor, că conducerea dinastică a familiei sale și dezvoltarea armelor nucleare vor continua în generația următoare.

Dar nu toată lumea a văzut prezența lui Ju-ae ca un semn că i-a fost ridicat statutul în familie. „Este prematur să tragem concluzia că ea va deveni succesoare, mai ales dacă tatăl ei are un fiu”, a spus Ahn Chan-il, un dezertor din Coreea de Nord, care conduce un institut de cercetare din Seul.

Tae Yong-ho, un fost diplomat nord-coreean care a fugit în Coreea de Sud în 2016 și acum este parlamentar la Seul, a declarat reporterilor că lumea va ști că Kim și-a ales un succesor abia atunci când Nordul va începe să idolatrizeze un anumit copil ca pe o figură divină, așa cum au făcut-o cu Kim odată ce succesiunea sa a fost făcută oficială.

Kim a promovat și a concediat oficiali de rang înalt ca piesele de pe o tablă de șah, remaniind frecvent guvernul său. Săptămâna trecută, Pak Jong-chon, un oficial militar de top, a fost înlocuit.

„Nord-coreenii iau de la sine guvernarea ereditară a familiei Kim, deoarece nu au experimentat niciodată alegeri libere”, a spus Ahn. „Sunt mai puțin interesați de cine îi conduce și mai interesați de cine le va face viața mai bună decât a făcut-o Kim Jong-un.”

Vizită oficială nord-coreeană în Iran. Cele două țări sunt suspectate că au cooperat în ceea ce priveşte programele de rachete balistice
Vizită oficială nord-coreeană în Iran. Cele două țări sunt suspectate că au cooperat în ceea ce priveşte programele de rachete balistice
O delegaţie nord-coreeană condusă de ministrul pentru comerţ internaţional vizitează Iranul, a anunţat miercuri presa oficială de la Phenian, într-un rar anunţ public al unui schimb de...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#Coreea de Nord, #kim jpng un, #fiica, #Kim Ju ae, #succesiune, #partidul muncitorilor, #teste, #arme nucleare , #Coreea de Nord
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Fiica lui Kim va avea acelasi rol ca fiul lui Nae Ceausescu :)))