Noi rachete lansate de Coreea de Nord în Marea Japoniei. Kim Jong Un i-a cerut armatei să fie pregătită pentru „un război adevărat”

Luni, 27 Martie 2023, ora 07:36
1645 citiri
Noi rachete lansate de Coreea de Nord în Marea Japoniei. Kim Jong Un i-a cerut armatei să fie pregătită pentru „un război adevărat”
Kim Jong Un și fiica sa, vizitând o fabrică de rachete FOTO KCNA

Coreea de Nord a lansat luni două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune înspre Marea Japoniei, potrivit armatei sud-coreene, informează AFP.

„Forţele noastre armate au detectat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune trase din zona Junghwa în provincia Hwanghae de Nord, la 07:47 (22:47 GMT) spre Marea de Est", a informat Statul Armat Interarme sud-coreean.

„Armata noastră a sporit supravegherea şi vigilenţa în faţa noilor lansări, menţinând în acelaşi timp o poziţie de pregătire totală printr-o cooperare strânsă între Coreea de Sud şi Statele Unite", conform sursei citate.

Şi ministerul japonez al Apărării a confirmat lansarea. Cele două rachete au zburat pe o traiectorie neregulată înainte de a cădea în afara zonei economice exclusive a Japoniei, au declarat oficiali ai ministerului, citaţi de presa niponă.

Lansările au fost loc în timp ce Seul şi Washington efectuează un exerciţiu comun de debarcare amfibie, la doar câteva zile după ce au încheiat, joi, cele mai mari exerciţii militare comune din ultimii cinci ani.

După un an record de teste de arme şi ameninţări nucleare tot mai mari din partea regimului de la Phenian în 2022, Seul şi Washington şi-au intensificat cooperarea în materie de securitate. Provocările militare nord-coreene au împins, de asemenea, Seulul şi Tokio să depăşească diferenţele istorice şi să încerce să îşi consolideze cooperarea în domeniul apărării.

Anul trecut, Coreea de Nord s-a declarat o putere nucleară "ireversibilă", iar liderul Kim Jong Un a cerut recent o creştere "exponenţială" a producţiei de arme, inclusiv a celor nucleare tactice. La începutul lunii martie, el a ordonat, de asemenea, armatei să intensifice manevrele militare în vederea unui "războiul adevărat".

#Coreea de Nord, #rachete, #marea japoniei, #Kim Jong Un , #Coreea de Nord